Binnen een jaar een volwassen tuin!

Mijn eigen prairietuin met vaste planten en siergras


Daar zit je dan in je nieuwbouw woning. Binnen is alles piekfijn voor elkaar, maar de tuin is nog een woestenij van bouwpuin en onkruid. Bepaald geen sieraad voor jouw nieuwe paleisje. Het liefste zou je deze zomer al willen genieten van een tuin vol bloemen, maar OMG wat groeien die planten langzaam.... 

Voor ongeduldige tuiniers zoals jij, is er een oplossing: de prairietuin. Wanneer je een tuin vult met struiken en boompjes duurt het een hele tijd voor je tuin volwassen is. De eerste jaren zijn ze nog klein, heb je weinig hoogte en is de bloei niet spectaculair tenzij je een godsvermogen uitgeeft aan volwassen heesters en bomen.

Een prairietuin is een tuin die gevuld wordt met vaste planten en siergrassen en dat is het ei van Columbus voor ongeduldige tuiniers zoals jij. Je koopt ze in tien centimeter potjes voor een paar Euro per stuk en je hebt meteen de eerste zomer al een flinke plant en volop bloei. Een jaar later is jouw tuin volwassen. En wat nog mooier is: zo'n tuin hoeft je de kop niet te kosten. 


Wat is een prairietuin?

Een prairietuin is een natuurlijk ogende en onderhoudsvriendelijke mix van siergrassen en rijkbloeiende vaste planten. De Noord-Amerikaanse prairies vormen de inspiratie voor dit type tuin. Veel prairieplanten ken je al als borderplant maar door ze in groepen, afgewisseld met siergras, te planten krijg je een heel ander effect.

Bij een prairietuin ligt de nadruk op zomerbloeiers en laatbloeiers. Dat betekent dat deze planten het eerste jaar nog even gas kunnen geven voordat ze gaan bloeien. Een plant die bloeit houdt namelijk op met groeien. Prairieplanten en -grassen worden wat hoger, minimaal zo'n 60 tot 80 centimeter maar er zijn ook "reuzen" die wel twee meter hoog kunnen worden. Die hoogte wordt aan het einde van de zomer bereikt. 

Een prairietuin heeft veel zon nodig. Dat er in jouw nieuwbouwwijk nog geen hoge bomen en struiken staan die de zon wegnemen, is dus een voordeel. 


Helianthus 'Lemon queen' kan wel zo'n twee meter hoog worden


Wanneer leg je een prairietuin aan?

Het aanleggen van een prairietuin doe je liefst in het vroege voorjaar of, nog beter, al in het najaar. In mijn blog 'Waarom het najaar de beste tijd is om te planten' lees je waarom. Vaste planten en siergrassen die je in het voorjaar koopt zien er onooglijk uit: vaak zijn het niet meer dan wat sprieten of een zielig takje met een enkel blaadje groen. Maar daar moet je doorheen kijken. Geloof me, uit deze miezerige plantjes groeit binnen één seizoen een flinke plant van soms wel meer dan een meter hoog. Dat is nog eens instant resultaat!


Wat je zeker niet moet vergeten!

Ja, ik weet het, jij bent ongeduldig en je wilt meteen gaan planten. Maar je mag nooit vergeten om eerst de bodem te verbeteren zodat je plantjes een goede start krijgen. Zeker als je tuiniert op arme zandgrond mag je deze stap écht niet overslaan. Prairieplanten hebben namelijk vruchtbare grond nodig. In mijn blog 'Bodem verbeteren: zo maak je van arme zandgrond goede tuinaarde' lees je hoe je dit aanpakt.


Welke planten kies je voor een prairietuin?

Nadat je de grond hebt verbeterd, kun je dan eindelijk toch los gaan met de planten. Planten is mijn favoriete werk in de tuin. Terwijl ik de plantjes in de grond zet, zie ik in gedachten al het prachtige resultaat. Voorpret heet dat en daar geniet je bijna net zoveel van als van het eindresultaat. Maar welke planten moet je kiezen? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden want het is afhankelijk van je smaak en van de soort grond in jouw tuin. De volgende planten passen bij de stijl van een prairietuin en zijn geschikt voor zandgrond.


Heliopsis helianthoïdes var. scabra ‘Burning Hearts’
Heliopsis helianthoïdes var. scabra ‘Burning Hearts’ heeft donker loof en tweekleurige bloemen.

Vaste planten

Wanneer je op zandgrond tuiniert moeten je planten behoorlijk droogtebestendig zijn omdat zandgrond nu eenmaal snel uitdroogt. De volgende vaste planten zijn mooi, sterk en verdragen behoorlijk wat droogte: 
  • Achillea (duizendblad); 
  • Agastache (dropplant);
  • Aster
  • Echinacea; 
  • Eupatorium
  • Euphorbia; 
  • Chelone obliqua (schildpadbloem); 
  • Gaura;  
  • Helenium; 
  • Helianthus; 
  • Heliopsis; 
  • Hylotelephium (=Sedum telephium); 
  • Oenothera fruticosa (Teunisbloem); 
  • Perovskia; 
  • Persicaria;
  • Phlomis; 
  • Salvia, bijvoorbeeld Salvia nemorosa 'Dear Anja';  
  • Stachys officinalis;
  • Verbena;
  • Veronicastrum. 
Deze planten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. Welke jij het mooiste vind, is afhankelijk van je smaak. De planten die je kiest mogen niet te laag zijn omdat ze anders niet opvallen tussen het gras. Vaste planten zijn mijn passie. Dus als je op zoek bent naar inspiratie, dan zijn in dit blog talloze voorbeelden van planten en plantcombinaties te vinden. 


Hoge prairieplant Eupatorium maculatum 'Burning bush'
Eupatorium maculatum 'Burning bush', ook een hoge prairieplant (ca. 1.80 meter) 

Siergras

Zonder siergras geen prairietuin. Het gras zorgt die typische natuurlijke uitstraling. Zelf ben ik dol op siergrassen. Het zijn gemakkelijke en sterke planten waar je geen omkijken naar hebt. De onderstaande zijn mijn favorieten: 
Ook voor deze grassen geldt dat ze in verschillende soorten en hoogten beschikbaar zijn. Eerder schreef ik het blog 'Droogtebestendige siergrassen' waarin je verschillende van deze grassen kunt zien.

Mijn eigen tuin is ook zo'n mix van vaste planten en siergras. Vroeger was het mijn ideaal om een Engelse tuin vol met rozen, hortensia's en grootbladige hosta's te hebben, maar ik heb ontdekt dat de natuurlijke uitstraling van een tuin met siergras en vaste planten mij veel meer aanspreekt. Bovendien is zo'n tuin op droge grond gemakkelijker in stand te houden. Met de droge zomers van de afgelopen jaren is dat ook iets om rekening mee te houden als je niet failliet wilt gaan aan de jaarafrekening van het waterbedrijf. 


Hoe deel je een prairietuin in?

Je maakt groepen van de vaste planten. Het aantal planten per groep is afhankelijk van de grootte van je tuin en de planten die je gekozen hebt. Van kleinere planten, zoals bijvoorbeeld Salvia nemorosa plant je er minstens vijf in een groep. Van de wat forsere planten zoals, Helenium, Hylotelephium en Veronicastrum minstens drie. De 'grote jongens' zoals Helianthus 'Lemon queen' of Eupatorium 'Purple bush' kun je per stuk planten. Als je veel ruimte hebt, kun je de groepen ook groter maken. 

Het siergras kun je op twee manieren verwerken. Je kunt het op dezelfde manier als de vaste planten in groepen aanplanten waarbij je groepen vaste planten afwisselt met groepen gras. Kleinere grassen plant je dan in groepen van minimaal vijf, de wat grotere in groepen van minimaal drie en grassen die grote pollen vormen, zoals Miscanthus of Pennisetum, per stuk. 

Een andere methode is om tussen de groepen vaste planten flink wat ruimte te laten die je opvult met een luchtig groeiend gras als Stipa tenuissima 'Ponytails' of Sporobolus heterolepsis. Dat noemen ze een matrix beplanting. In mijn tuin bestaat ongeveer 25% van de beplanting uit siergras maar meer kan natuurlijk ook. 


Matrixbeplanting met Stipa tenuissima 'Ponytails' 


Snelgroeiende heesters

Wil je in je tuinontwerp toch graag wat heesters opnemen dan zou ik kiezen voor een vlinderstruik (Budleja) of struikmalva (Lavatera). Lavatera olbia 'Rosea' bloeit met mooie roze bloemen en wordt (in één jaar tijd!) zo'n anderhalve meter hoog. Een vlinderstruik kan in een jaar tijd zelfs twee meter hoog worden. Dat zijn nog eens ideale planten voor ongeduldige tuiniers! Bovendien bloeien ze rijk en langdurig en passen ze qua uitstraling goed bij een prairietuin.

De vlinderstruik is in zachte winters wintergroen. De struikmalva is niet super winterhard maar het is geen ramp als de plant bevriest, je kunt in het voorjaar gewoon een nieuwe planten die dan binnen no-time weer groot is. Zet deze heesters in de achterhoede van je prairietuin zodat ze het zicht niet blokkeren en niet teveel licht wegnemen voor de vaste planten. Vaste planten die maar van één kan  zonlicht krijgen, vallen gemakkelijk om. 


Hoeveel onderhoud vraagt een prairietuin?

Een prairietuin is niet echt onderhoudsarm maar vraag (veel) minder tijd dan een traditionele tuin met een gazon. Een gazon moet in de zomer wekelijks gemaaid worden en de graskanten moeten regelmatig bijgestoken worden. En dan heb ik heb ik het nog niet gehad over verticuteren, bemesten en onkruidvrij maken. Daar gaat veel tijd in zitten! 

Bij een prairietuin moet je in het voorjaar het dode loof afknippen. Dat is het meeste werk. Zelf heb ik daar geen hekel aan, het is heerlijk om in de eerste mooie dagen van het jaar buiten aan de slag te gaan. Daarnaast moet je de bodem blijven verbeteren en één keer per jaar bemesten. In het voorjaar zul je ook wat moeten wieden. 

Het is aan te raden om je prairietuin te voorzien van een mulchlaag die het onkruid onderdrukt en ervoor zorgt dat de grond niet teveel uitdroogt. In de zomer, als de tuin volledig dichtgegroeid is, heb je er nauwelijks werk aan en dus volop tijd om van je tuin te genieten. 

De tuin in onderstaand filmpje is pas een jaar oud en kijk eens wat een prachtig geheel dat al is! 



Voorbeeld van een prairietuin bekijken?

Als je wilt zien hoe mooi een prairietuin kan zijn, dan raad ik je aan om een bezoek te brengen aan de Vlinderhof in Vleuten (Utrecht). De Vlinderhof is ontworpen door niemand minder dan Piet Oudolf, de geestelijk vader van dit type tuin. 

In mijn 'De Vlinderhof, een Piet Oudolf tuin in Nederland', vind je meer informatie, veel foto's en een mooi filmpje van de Vlinderhof. 


Droomplanten voor je prairietuin 

Piet Oudolf is de geestelijk vader van het fenomeen prairietuin. Ik haalde veel van mijn inspiratie uit zijn boek "Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten". Dit boek was lange tijd alleen tweedehands (tegen exorbitante prijzen) verkrijgbaar maar gelukkig is het opnieuw uitgegeven. 

KLIK HIER  voor meer informatie of om het boek te bestellen. 


Meer lezen over Piet Oudolf en zijn manier van planten? Lees dan ook mijn blog 'Planten in de stijl van Piet Oudolf'.  


Ook interessant


Bewaar op Pinterest:



Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!