Hoe winterhard is Gaura Lindheimeri 'Whirling butterflies'

Gaura Lindheimeri 'Whirling butterflies' (prachtkaars)



Gaura Lindheimeri 'Whirling butterflies' is een prachtige rijk- en langbloeiende vaste plant. Niet voor niets behoort zij tot Piet Oudolfs favorieten (zie zijn boek 'Droomplanten'). Ze doet haar naam eer aan want 'Gaura' betekent zoiets als beeldschoon. 

De Nederlandse naam prachtkaars kan ik niet verklaren. Hoewel de Gaura inderdaad prachtig is, doet doet haar frĆŖle verschijning in niets denken aan de stramme rechtheid van een kaars. Gaura is, mits op droge doorlatende grond geplant, een probleemloze plant die geen bijzondere zorg nodig heeft.

Van alle Gaura's is Gaura Lindheimeri 'Whirling butterflies' beslist de mooiste. De losjes vertakte stengels, die bewegen op het minste zuchtje wind, bloeien vanaf de vroege zomer tot ver in de herfst met bloemen die wit ontluiken uit roze knoppen. Hierdoor heeft de plant altijd een wat rozige gloed. Ik ben bepaald geen liefhebber van wit in de tuin, maar deze Gaura vind ik prachtig! 

Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies' wordt ongeveer 1.20 meter hoog en 75 centimer breed. De plant heeft dus wel wat ruimte nodig. Als de wind de bloemstengels beweegt, zie je meteen waarom waarom deze cultivar de naam 'Whirling butterflies' heeft gekregen: de bloemen lijken dan inderdaad sprekend op fladderende vlindertjes. De plant is bovendien aantrekkelijk voor hommels en bijen, wat ook mooi meegenomen is.

Gaura Lindheimeri is zĆ©Ć©r droogtebestendig 

Gaura's hebben lichte, goed doorlatende grond en een plekje in de volle zon nodig. Ze verdragen ongelofelijk veel droogte. Het was een van de weinige borderplanten in onze tuin die de droge en hete zomer van 2018 moeiteloos doorstond. Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor een tuin op zandgrond. Op zware klei kun je er misschien beter niet aan beginnen! 

Hoe winterhard is Gaura Lindheimeri eigenlijk?

Gaura Lindheimeri is van origine afkomstig uit het grensgebied van Mexico en de Verenigde Staten. Je zou dus kunnen denken dat deze schoonheid niet bepaald de kampioen van de winterhardheid is, maar geloof het of niet, volgens mijn plantenbijbel (Botanica), is ze winterhard tot -28 graden (zone 5). Teveel water in de winter lijkt me dan ook eerder een probleem dan strenge vorst. Er vallen in de winter soms wat planten uit, maar de meeste komen goed terug. De start is wel altijd wat moeizaam. Gaura heeft warmte nodig. Ze begint daarom pas laat in het voorjaar te groeien.

Kunnen die bladvlekken op mijn Gaura kwaad?

Het eerste groen ziet niet direct veelbelovend uit: miezerige blaadjes die ook nog eens donkerrode bladvlekken vertonen. Wees gerust als je dit ziet, het kan geen kwaad! De bladvlekken verdwijnen vanzelf als de plant goed begint te groeien. Overjarige planten bloeien een stuk spectaculairder, het is dan ook echt de moeite waard om in het voorjaar even geduld te hebben. Wees dus niet te snel met uittrekken!

Hoe houd ik mijn Gaura's overeind?

Een Gaura die niet voldoende steun krijgt van de omringende planten, kan later in het seizoen zomaar omvallen. Wij lossen dit probleem op door om de voet van de plant een rolletje gaas van ca. 30 cm hoog te plaatsen of door op 25-30 cm hoogte een draad om de voet te spannen (zie onderstaande foto's). Het valt totaal niet op en op deze manier houden we de planten overeind tot het einde van het seizoen. Let op: plaats de steun ruim voordat de plant gaat omvallen (half juni is een mooi moment).




Hoe snoei ik mijn Gaura's?

Als de bloei eind augustus wat minder wordt, kun je de plant eventueel terugknippen tot 20 cm boven de grond om de aanmaak van nieuwe bloemstengels te stimuleren. Ik doe dit zelf nooit, en mijn planten bloeien tot ver in het najaar. Wanneer je het loof pas afknipt in het vroege voorjaar, en niet al voor de winter, schijnt dit de overlevingskans te vergroten. Helaas zijn de planten kortlevend, je zult ze dus wel regelmatig moeten vervangen. Gelukkig zaait deze Gaura zichzelf rijkelijk uit. Je kunt de zaailingen gemakkelijk herkennen aan de typerende rode bladvlekken die jonge planten hebben.


Gaura lindeheimeri 'Whirling Butterflies' bloeit tot ver in het najaar


Gaura Lindheimeri 'Whirling butterflies'
Gaura Lindheimeri 'Whirling butterflies' lijkt Ć©cht op een zwerm kleine vlindertjes!

Wil jij ook Gaura's in je tuin?

Je kunt deze plant online bestellen bij tuinplant.nl 

TIP 

Ik ontdekte deze geweldige vaste plant in het boek 'Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten' door Piet Oudolf en Henk Gerritsen. Dit boek was lange tijd alleen tweedehands (tegen exorbitante prijzen) verkrijgbaar maar gelukkig is het opnieuw uitgegeven. In Droomplanten wordt een nieuw sortiment planten beschreven dat zich onderscheidt van de traditionele sierplanten door een natuurlijkere uitstraling, subtielere kleuren en een uitgesproken vorm en textuur. 
 
KLIK HIER voor meer informatie of om het boek te bestellen.


Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.  

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen


Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Is dit de tuin van de toekomst?

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Een tuin op droge grond waar nooit wordt gesproeid

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

De hoogtepunten van mijn tuinjaar