Wie was toch die Alma Pötschke?

Aster novae-angliae 'Andenken an Alma Pötschke'


Asters zijn geweldige vaste planten voor een tuin op zandgrond omdat ze behoorlijk wat droogte verdragen. Je kunt ze gerust in de volle zon planten. Asters bloeien heel rijk en geven veel kleur aan de najaarstuin. Ze combineren mooi met siergras, zoals Miscanthus sinensis 'Gracillimus', dat in deze tijd van het jaar ook op zijn best is. 

Asters zijn er in allerlei kleuren en maten. Wij hebben in onze tuin diverse soorten staan. Een van mijn favorieten is Aster novae-angliae 'Andenken an Alma Pötschke'. Dat is een hele mondvol, maar het is dan ook een formidabele plant. Dat vinden ook Piet Oudolf en Henk Gerritsen die deze aster hebben opgenomen in hun boek "Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten".


Aster novae-angliae 'Andenken an Alma Pötschke'
Aster novae-angliae 'Andenken an Alma Pötschke' 


Aster novi-Belgii 'Violetta'
Aster novae-angliae 'Violetta'


Andenken an Alma Pötschke 

Aster 'Andenken an Alma Pötschke' is een forse najaarsbloeiende aster die tot 1.50 meter hoog wordt en heel rijk bloeit in een kleur die zich het best laat omschrijven als 'shocking pink'. 

Is zuurstokroze niet je kleur? Dan kun je ook kiezen voor Aster novae-angliae 'Violetta' (wordt ook wel aangeboden als Aster novi-Belgii 'Violetta'). Dezelfde plant, maar dan met dieppaarse bloemen (en een naam die wat gemakkelijker van de tong rolt). 

In tegenstelling tot 'Alma Pötschke' zaait Violetta zich wel (vrij rijkelijk) uit. 


Vlinderlokker 

Najaarsasters zijn fantastische vlinderlokkers. Wij hebben op een groep van drie asters 'Andenken an Alma Pötschke' eens ruim twintig dagpauwogen tegelijk geteld! Prachtig om te zien hoe zoveel vlinders, op zoek naar nectar, om de bloemen heen fladderen.


Onderhoud  

Omdat 'Andenken an Alma Pötschke' tamelijk hoog wordt, is het wel nodig om de plant wat steun te geven. Wij gebruiken daarvoor van die halfronde stalen rekjes. Mijn man buigt ze zelf uit roestend betonijzer. Valt totaal niet op, en de planten blijven keurig overeind. 

Asters moeten om de drie à vier in het voorjaar jaar gescheurd worden, anders worden de pollen te groot en vallen de buitenste bloeistengels om. 

Dat scheuren gaat heel gemakkelijk en daarna kun je familie en vrienden blij maken met een stuk van deze prachtige plant. Wanneer je, zoals wij, tuiniert op 'klapzand', is dit ook een mooi moment om de bodem weer te verrijken met flink wat plantaardig materiaal. 

Een aster is geen moeilijke plant, maar heeft wel voeding nodig om goed te (blijven) presteren. In ons bemestingsschema lees je hoe wij dit aanpakken. Sommige soorten asters zijn heel gevoelig voor meeldauw maar deze heeft daar gelukkig weinig of geen last van.


Wie was toch die Alma Pötsche? 

Dan rest de vraag wie die Alma Pötschke dan wel mag zijn. Even googelen wijst uit dat Alma Pötschke de moeder was van Harry Pötschke. Harry Pötschke richtte in 1912 een postorderbedrijf voor planten op. Zijn bedrijf, "Gärtner Pötschke" was (en is nog steeds) een begrip in Duitsland. 

Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op de verkoop van zaden, maar later worden er ook planten verkocht. Het groeiende assortiment wordt door Harry vastgelegd in een catalogus. Bij elke plant schrijft hij ook een korte toelichting. Hieruit ontstaat "Gärtner Pötschkes Großes Gartenbuch", het meest verkochte Duitstalige tuinboek.

In 1933 komt zoon Werner in de zaak en in 1960 neemt hij de leiding over. Werner komt met nieuwe ideeën. Hij bedenkt het baardig stripfiguurtje "Gärtner Pötschke", introduceert een tuinkalender en presenteert tot 1977 dagelijks tuintips op de radio. 

Ook het kweken van nieuwe soorten planten krijgt veel aandacht. De rozen "Opa Pötschke" en "Cornelia Pötschke" herinneren aan deze familietraditie. Net als de aster "Andenken an Alma Pötschke" die genoemd is naar de Werners oma en haar wat mij betreft inderdaad onvergetelijk heeft gemaakt! Tegenwoordig is Werners dochter Cornelia "Geschäftsführer" van de zaak.


Tip 

Deze aster is één van de planten uit het boek "Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten" door Piet Oudolf en Henk Gerritsen. Dit boek was lange tijd alleen tweedehands (tegen exorbitante prijzen) verkrijgbaar maar gelukkig is het opnieuw uitgegeven. Het nieuwe boek heeft een andere (ik vind minder mooie) omslag, maar het gaat om hetzelfde boek.

KLIK HIER voor meer informatie of om het boek te bestellen. 


Ook interessant 

 
Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

Zieke Hylotelephium (Sedum telephium) afvoeren of laten staan?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!

30+ planten voor een tuin op droge grond