3 manieren om geraniums te overwinteren.
Dit blog gaat niet over de tuingeranium, een winterharde vaste plant die we in onze borders hebben staan, maar over de Pelargonium. De niet-winterharde kuipplant.In de volksmond worden ze geraniums genoemd en dat zal ik in dit blog ook doen.
De geranium heeft een oubollig imago. Als mensen zeggen dat je "achter de geraniums zit" is dat niet bedoeld als compliment. Zelf ben ik dol op geraniums. Het is één van de meest waardevolle zomerbloeiers. Ze bloeien vanaf de IJsheiligen tot aan de eerste nachtvorst.
Twee jaar geleden kocht ik in het voorjaar wat geraniums met prachtig getekend blad. Zelfs zonder bloemen waren ze mooi. Deze geraniums hebben de hele zomer mijn terras opgefleurd. In het najaar heb ik ze laten bevriezen vanuit de gedachte dat ik volgend jaar wel weer nieuwe zou kopen.
Maar helaas! Afgelopen voorjaar kwam ik deze geranium nergens meer tegen. Zonde, want ik had ze graag weer willen hebben. Dat zette me aan het denken. Misschien is het toch wel een goed idee om geraniums te laten overwinteren? Maar hoe doe je dat dan?
Ik ben er geen voorstander om planten binnenshuis te laten overwinteren. Er komt dan vaak ongedierte in, zoals bladluizen of spint. Ons goed geïsoleerde huis is eigenlijk ook te warm om kuipplanten binnen te laten overwinteren. En, eerlijk is eerlijk, ik ben er ook nog niet aan toe om "achter de geraniums" te gaan zitten 😀.
Gelukkig blijken er ook andere methoden te zijn om geraniums te laten overwinteren:
- Geraniums overwinteren in een koele vorstvrije ruimte;
- Geraniums overwinteren als stek;
- Geraniums overwinteren met naakte wortels.
1. Overwinteren in koele vorstvrije ruimte
Je kunt je geraniums in (kleinere) potten binnen laten overwinteren in een vorstvrije ruimte zoals een garage, een serre of een onverwarmde slaapkamer. De ideale temperatuur is zo'n 12-18℃. Houd er rekening mee dat de planten wel wat zonlicht moeten krijgen. Een vensterbank op het zuiden of het westen is het meest geschikt.
Om de planten gezond de winter door te krijgen moet je wel wat maatregelen nemen:
- Pot de planten een week of zes voor eerste nachtvorst op. Half oktober is een mooi moment.
- Schud de grond zoveel mogelijk uit de wortels.
- Knip lange wortels terug en verwijder wortels die teveel in elkaar zijn gedraaid.
- Kort de scheuten met de helft in.
- Verwijder slecht blad en dode stelen.
- Controleer je plant grondig op ongedierte zoals slakken, bladluizen, spint en trips. Spoel de plant zo nodig een keer goed af met een koude waterstraal.
- Pot de geraniums weer op met nieuwe potgrond.
- Label de geraniums zodra je straks nog weet welke kleur ze zijn.
- Breng de planten naar binnen.
Verzorging tijdens de winter:
- Houd de geraniums gedurende de winter vochtig (maar niet nat). Planten die te nat staan gaan rotten. Dit kan ook gebeuren als de luchtvochtigheid te hoog is (50% is ideaal).
- Bij gebrek aan natuurlijke vijanden, kan ongedierte, zoals bladluizen of spint, binnenshuis hardnekkig zijn. Gebruik in dat geval liever geen bestrijdingsmiddelen. Zelfs biologisch middelen bevatten stoffen die schadelijk zijn voor insecten. Pyrethrine, de werkzame stof in veel van deze middelen, is bijvoorbeeld giftig voor bijen. Een keer afspoelen onder een koude waterstraal helpt ook. Zodra je de planten weer buiten zet, ben je meestal snel van de plaaggeesten af.
- Geef de geraniums in het voorjaar, als ze weer beginnen te groeien, een beetje mest. Geef niet teveel voeding want dat maakt de planten gevoeliger voor ongedierte (bladluizen zijn dol op malse lichtgroene scheuten!).
- Om mooie compacte planten te krijgen, top je de scheuten die te lang worden.
- Na de IJsheiligen (15 mei) kun je je geraniums weer buiten zetten.
Bontbladige geranium met rode bloemen |
2. Stekken maken
Mijn bontbladige citroengeranium uit overwinterde stekjes |
Hoe maak je stekken van geraniums?
Geraniums stekken in potgrond
- Kies een jonge scheut, liefst zonder bloemknoppen (gebruik geen oude verhoute scheuten).
- Snijd de scheut met een scherp mesje net onder het derde bladpaar af (de totale lengte van de stek is zo'n 10 cm).
- Verwijder het onderste blad en de eventuele bloemknoppen.
- Meng potgrond met wat grof zand (voor een betere afwatering) en vul daarmee een aantal potten. Je kunt ook speciale zaai- & stekgrond gebruiken maar ik ben daar niet enthousiast over. Die grond bevat zo weinig voedingsstoffen dat je de plantjes, zodra ze geworteld hebben, meteen weer moet verplanten omdat ze anders niet willen groeien.
- Steek de stek in de grond, druk de grond rond de stekken goed aan. Geef flink water.
- Je kunt stekpoeder gebruiken maar dat is niet per se nodig. Stekpoeder bevat groeiregulatoren (plantenhormonen) waardoor stekken beter wortelen en het beschermt de wond van de stek tegen schimmels en ziekten.
- Zet de potten met de stekken op een lichte, warme plaats (maar niet in de zon).
- Geef pas opnieuw water als de toplaag van de grond in de pot is opgedroogd. Geraniumstekken mogen niet te nat staan omdat ze dan gemakkelijk gaan rotten.
- Niet alle stekken zullen wortelen, maak dus meer stekken dan je nodig hebt.
- Vergeet niet om je stekken te labellen zodat je volgend jaar nog weet welke kleur ze zijn.
Geraniums stekken in water
3. Overwinteren met naakte wortels
- Haal de plant uit de grond of uit de pot. Laat het loof eraan zitten.
- Schud de grond eraf en verwijder bloemknoppen en slecht blad.
- Voorzie de plant van een label zodat je volgend jaar nog weet welke kleur het is.
- Laat de plant een paar dagen drogen zodat je er nog meer grond af kunt schudden.
- Daarna kun je planten op verschillende manieren bewaren: je kunt ze aan plafondhaken ophangen, je kunt ze in papieren draagtassen ophangen, je kunt ze in een oude krant rollen en op een plank leggen of in een kartonnen doos doen. Bewaar ze niet in plastic omdat de planten dan niet kunnen "ademen" en gaan broeien.
- Controleer je planten om de twee weken en verwijder dode, beschimmelde en zwart geworden delen.
- Drogen de planten teveel in? Laat ze dan een of twee uur weken in lauw water zodat de wortels niet volledig uitdrogen. Laat de planten opdrogen voordat je ze weer in een krant rolt of terug doet in de papieren zak of doos.
- Eind maart pot je de planten weer op. Knip dode blad weg, snoei eventueel de wortels wat terug en plant de geraniums in potten. Zet de potten op een zonnige en vorstvrije plek weg.
- Na ongeveer twee weken zullen ze weer beginnen te groeien.
- Na de IJsheiligen (15 mei) kun je de geraniums weer buiten zetten.
Zo zien de geraniums er na de winter uit |
Ook interessant
Onderstaande blogs gaan ook over de kuipplanten in je tuin:
- Zo krijg je meer bloemen in je Agapanthus
- Hoe winterhard is de passiebloem?
- Zo kweek je zelf de mooiste Canna's
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!