De Vlinderhof, een Piet Oudolf tuin in Nederland
Op de laatste dag van augustus reed ik met gemengde gevoelens richting Vleuten (Utrecht). Mijn verwachtingen waren zó hoog gespannen dat ik bang was dat het op een teleurstelling zou uitdraaien. Zou de Vlinderhof écht zo bijzonder zijn als ik verwachtte? Zou het totale plaatje niet bedorven worden door de inmiddels uitgebloeide zomerbloeiers? Zouden de planten niet platgeslagen zijn in de regen- en hagelbuien van de afgelopen weken?
De Vlinderhof in de nazomer (foto: Karin Laarakker) |
De tuin
De Vlinderhof is in meer dan één opzicht bijzonder. Ten eerste omdat de tuin ontworpen is door niemand minder dan Piet Oudolf, maar ook omdat het hier gaat om een bewonersinitiatief. De tuin is ontworpen in samenspraak met de bewoners en wordt door de bewoners van de wijk bijgehouden. Op het grasveldje vinden yoga sessies plaats. Ook zijn er soms optredens waar mensen uit de buurt naar kunnen komen kijken.De initiatiefnemer, Mark Kikkert een wijkbewoner, stapte tien jaar geleden met zijn idee naar de gemeente. Zijn voorstel werd veel ongeloof door de ambtenaren ontvangen. ‘Maar als jij Piet Oudolf, de Rembrandt van de tuinen, écht zover krijgt dat hij een tuin ontwerpt voor het Máximapark, krijg je onze steun.’ En dat lukte zowaar!
De planten
Het gaat bij de Vlinderhof niet om de individuele planten maar om het totale plaatje. Zo op het eerste oog zou je bijna kunnen denken dat het niet moeilijk is om zo'n tuin te ontwerpen, maar schijn bedriegt. Alles wat je ziet is doordacht. Er zijn geen schreeuwerige planten die alle aandacht opeisen. De kleur, vorm en structuur van elke plant past in het totale plaatje. Dat levert een rustig en natuurlijk beeld op.Ik las eens dat Piet Oudolf niet ontwerpt vanuit de planten maar vanuit een totaalbeeld dat hij in zijn hoofd heeft. Geloof me, dat is het moeilijkste wat er is. En hier spreekt een ervaringsdeskundige! Ik heb het zelf vaak geprobeerd. Op een of andere manier pakte de realiteit steevast anders uit dan het plaatje dat ik in mijn hoofd had.
Persicara amplexicaulis 'Alba' en Eupatorium maculatum 'Snowball' staan fier rechtop (foto Karin Laarakker) |
Lythrum virgatum 'Swirl' (roze), Helenium 'Rubinzwerg' (rood), Aster oblongifolius 'October skies'. (foto: Karin Laarakker) |
De felrode bloemen van Sedum 'Red cauli' met het geel van Solidago 'Golden mosa' (foto: Karin Laarakker) |
Echinacea purpurea 'Fatal attraction', Oudolf zelf kweekte deze cultivar (foto: Karin Laarakker) |
De zaaddozen van Penstemon digitalis 'Husker's red' (foto: Karin Laarakker) |
Bollen in de Vlinderhof
- Allium 'Eros' (sierui)
- Allium hollandicum 'Purple sensation' (sierui)
- Allium nigrum (sierui)
- Allium 'Purple rain' (sierui)
- Allium 'violet beauty' (sierui)
- Anemone coronaria 'Mr. Fokker' (anemoon)
- Anemone ranunculoides (gele anemoon)
- Bulbocidium vernum (rode krokus)
- Chionodoxa sardensis (sneeuwroem)
- Crocus chrysanthium 'Cream beauty' (krokus)
- Erythronium denscanis (hondstand)
- Erythronium denscanis 'Snowflake' (hondstand)
- Fritillaria montana (kivietsei)
- Fritillaria persica (Perzische keizerskroon)
- Galanthus nivalis var. hortensis (sneeuwklokje)
- Iris reticulata 'Sheila Ann Germaney' (dwergiris)
- Leucojum vernum (lenteklokje)
- Narcissus 'Thalia' (witte narcis)
- Nectaroscordum siculum subsp. 'Bulgarum' (Bulgaarse sierui)
- Ornithogalum nutans (knikkende vogelmelk)
- Ornithogalum reverschonii (vogelmelk)
- Scilla hyacinthoides 'Blue arrow' (een prachtige hoge scilla!)
- Scilla 'Indra'
- Scilla campanulata blue
- Tullipa clusiana (botanische tulp)
- Tullipa 'Greenstar' (botanische tulp)
De curatoren van de Vlinderhof
De Vlinderhof is een levend kunstwerk en dat wordt ook zo gezien door de vrijwilligers die de tuin beheren. Dit betekent dat er strikt wordt vastgehouden aan het beplantingsschema dat Piet Oudolf heeft gemaakt. Er worden géén andere planten toegevoegd en er worden geen planten zomaar verplaatst of afgevoerd. Alles gebeurt in overleg met Piet Oudolf. De Vlinderhof is dus een Oudolf tuin pur sang.
De borders worden goed bijgehouden. Elke vrijwilliger krijgt een eigen vak toegewezen dat hij of zij speciaal in de gaten houdt. Zo worden problemen op tijd gesignaleerd. Ook letten de vrijwilligers erop dat de planten binnen de ruimte blijven die ze is toebedeeld, dat er niet van alles door elkaar groeit en dat onkruid en ongewenste zaailingen verwijderd worden. Dit zorgt ervoor dat de borders er superstrak bijliggen.
Sedum telephium (Hylotelephium) 'Matrona' met links het siergras Panicum virgatum 'Shenandoa' (foto: Karin Laarakker) |
Het onderhoud
Een tuin als deze in stand houden, vraagt veel toewijding en discipline. Je kunt niet zomaar wat aanrommelen. Om vaste planten en siergrassen in optimale conditie te houden, moeten ze regelmatig worden opgerooid en gescheurd. Dit gebeurt volgens een strikt schema waarvan niet wordt afgeweken. Ook niet als de planten er nog goed bij staan.Hoe vaak dat gebeurt, verschilt van plant tot plant. Bijvoorbeeld Achillea's om de twee jaar, Aster tataricus 'Jindai' om de vier jaar maar Selinum wallichianum nooit omdat deze plant niet houdt van verstoring en de perovskia's ook nooit omdat het halfheesters zijn. Om dezelfde reden worden perovskia's ook niet in het voorjaar afgeknipt. Ik deed dat zelf altijd wel en ben benieuwd of de planten zich beter ontwikkelen als ik dat niet meer doe.
Wat mij direct opviel in deze tuin is dat er geen planten worden afgesteund of opgebonden. Elke plant staat op eigen kracht. Ook de "grote jongens" en de notoire omvallers zoals persicaria's. Planten die zonder steun niet overeind blijven, komen in het plantenpalet van Oudolf niet voor. De eilandborders zorgen er bovendien voor dat de planten van alle kanten licht krijgen en dus niet naar één kant gaan overhangen. Ook groeien planten in deze open ruimte op de wind waardoor ze sterker worden.
Cimicifuga ramosa 'Brunette' (foto Marcel Leicher) |
Kan dit ook in mijn tuin op zandgrond?
De Vlinderhof ligt niet op zandgrond maar op vruchtbare rivierklei. De planten die je hier ziet, zullen het dus niet allemaal even goed doen op droge grond.
Karin vertelde me wel dat het terrein van de Vlinderhof destijds is opgehoogd met minder goede grond. Om die reden wordt er elk voorjaar flink wat compost verspreid over de bedden om de bodem te verbeteren. De kwaliteit van de grond in de Vlinderhof is echter duidelijk een stuk beter dan het 'klapzand' in mijn eigen tuin.
Toch zag ik er diverse planten die volgens mij ook heel geschikt zijn voor tuinen op zandgrond. Voor mijn tuin ga ik zeker op zoek naar:
- Achillea 'Moonshine': een compacte Achillea met heldergele bloemen en grijs blad. Achillea is echt een topper voor droge grond;
- Amsonia hubrichtii: ik zeg altijd dat het niet zoveel uitmaakt welke Amsonia je plant, maar deze is met zijn stijvere loof toch echt wel mooier dan de salicifolia soorten;
- Asclepias tuberosa: de Amerikaanse zijdeplant, bloeit met oranje bloemen en krijgt na de bloei prachtige purpergroene zaaddozen;
- Aster tataricus 'Jindai': voor de laatste bloemen van het jaar. Een hoge blauw bloeiende aster met een strakke opgaande groei, die heel laat (oktober/november) bloeit;
- Sedum telephium (Hylotelephium) 'Red cauli': een roodbladige sedum met bloemen in een opvallende rozerode kleur;
- Succisa pratensis: blauwe knoopjes op hoge ijle stelen. Een prachtige "doorkijkplant" voor een plekje vooraan in de border
De decoratieve zaadpeulen van Asclepias tuberosa (foto: Karin Laarakker) |
Leermomenten
- De groepen van vaste planten mogen groter. Ik plant vaste planten en siergrassen vaak in groepen van drie of vijf. Oudolf maakt zijn groepen een stuk groter. Echinacea 'Fatal attraction' bijvoorbeeld, is aangeplant in groepen van meer dan 20 stuks. Nou is dat misschien wat veel voor mijn tuin die een stuk kleiner is dan de Vlinderhof, maar ik geloof wel dat grotere groepen zorgen voor een rustiger totaalbeeld.
- Geen planten door elkaar laten groeien. Dat maakt het beeld rommelig en onrustig. In de Vlinderhof heeft elke plant zijn eigen plek in de border. Er wordt niet gewerkt met "weefplanten" en de planten groeien nergens door elkaar.
- Afscheid nemen van planten die niet in het totale beeld passen. Hoe mooi ze ook zijn. Echte tuinontwerpers zijn rücksichtslos. Alleen planten die perfect in het plaatje passen, mogen blijven.
Eryngium yuccifolium heeft en prachtig wintersilhouet (foto: Marcel Leicher) |
De Vlinderhof is géén vlindertuin
Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is de Vlinderhof niet ontworpen als vlindertuin. Je zult er dus geen waardplanten voor vlinders vinden. Wel staan er veel planten die aantrekkelijk zijn voor vlinders (drachtplanten). Daardoor zie je er gemiddeld meer vlinders dan elders in het Máximapark.De vlinderhof bezoeken
Wil jij de Vlinderhof ook met eigen ogen zien? Dat kan! De tuin is 365 dagen per jaar (gratis) te bezoeken. Ik kan je een bezoek van harte aanraden want de werkelijkheid is nog indrukwekkender dan de foto's. Klik hier voor informatie over de openingstijden, faciliteiten en parkeren.
Je kunt de Vlinderhof bereiken via een trekpontje maar ook via het park. Ik zou je aanraden om het laatste te doen. De entree is dan indrukwekkender. Persoonlijk heb ik het ook niet zo op trekpontjes 😨. De toeristen die de tuin bezoeken vinden het echter geweldig ("so European").
De Parkpergola, de betonnen elementen zijn geschakeld tot een rij van een kilometer lang. |
Geen tijd voor een bezoek?
Tip
Ontwerpen met planten
Ook interessant
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!