De mooiste vaste planten voor een tuin op zandgrond
Regelmatig wordt mij gevraagd wat mijn favoriete vaste plant is. Een moeilijkere vraag kun je me bijna niet stellen. Ik heb heel veel vaste planten in mijn tuin en allemaal hebben ze wel iets waardoor ze bijzonder zijn. Bijna alsof je een moeder vraagt naar haar favoriete kind...
Tenslotte bedacht ik een ezelsbruggetje. Stel dat ik zou verhuizen naar een huis met een veel kleinere tuin, welke vaste planten zou ik dan absoluut mee willen nemen? Na lang nadenken en veel twijfelen, kom ik tot onderstaand lijstje. Het zijn allemaal planten die niet alleen mooi zijn, maar ook aantrekkelijk voor insecten en geschikt voor de droge zandgrond waarop ik tuinier.
1. Agastache 'Blue boa' (dropplant, anijsnetel)
Waarom? Agastache is een geweldige borderplant die lang bloeit en veel droogte verdraagt. Het is dus de ideale plant voor een zonnige tuin op zandgrond. Het loof verspreidt een sterke anijsgeur als je het aanraakt. Vandaar de Nederlandse naam anijsnetel. Je moet houden van de geur. Ik vind het wel lekker ruiken maar mijn man heeft er een hekel aan.Agastache bloeit op sterke bloemstengels die de hele winter fier overeind blijven. De uitgebloeide bloemen zorgen voor een aardig wintersilhouet. Er zijn veel soorten dropplanten. Agastache 'Blue boa' is een vrij nieuwe cultivar. Hij wordt ongeveer 1 meter hoog. De bloemen zijn veel intenser van kleur dan die van zijn soortgenoot Agastache 'Blue fortune' die wat meer grijsblauw is. 'Blue boa' blijft ook langer groen dan 'Blue fortune' die direct na de bloei zijn blad al begint te verliezen.
Ook leuk om te weten: alle dropplanten, welke je ook kiest, zijn fantastische bijenplanten.
Te koop bij tuinplant.nl
Agastache 'Blue boa' (dropplant) |
2. Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof'
Waarom? Omdat deze aster lekker compact blijft (circa een halve meter hoog) en heel rijk bloeit in een geweldige kleur lilaroze. Er komen zoveel bloemen in dat je het loof niet meer ziet. Veel asters zijn, vooral in een droog jaar, gevoelig voor meeldauw. Aster dumosus 'Jenny', die wel wat op deze lijkt, zit vaak in juli al vol meeldauw.Ze bloeien dan evengoed wel maar ik vind zo'n schimmelbos geen verrijking van mijn tuin. Daarom is het fijn dat Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof' meeldauw resistent is. Doordat deze aster vrij laat bloeit, in september als alle inheemse planten al zijn uitgebloeid, is het een magneet voor voor allerlei insecten zoals vlinders en bijen.
Te koop bij bol.com
Aster dumosus 'Herbstgruss vom Berghof' |
3. Echinacea purpurea 'Magnus'
Waarom? Je hoeft maar naar de foto te kijken om te weten waarom. Deze plant is gewoonweg prachtig met zijn donkerroze bloemen en oranje, op een stekelvarken gelijkende, hart. Iedereen vindt deze Echinacea mooi. Wanneer ik een foto van Echinacea op mijn Instagram account plaats krijgt deze steevast meer likes dan alle andere. Hommels en bijen zijn ook dol op deze plant. Soms lijken de hommels wel "high" te zijn van de nectar!Er zijn verschillende soorten Echinacea's maar ik eindig toch altijd weer bij Echinacea purpurea 'Magnus'. Gewoon omdat het de mooiste is. Veel soorten, zoals de gele Echinacea 'Harvest moon' en de rode 'Tomato soup' missen bovendien de groeikracht van 'Magnus'. Van Echinacea wordt gezegd dat deze veel droogte verdraagt. In de praktijk vind ik dat wat tegenvallen. In de volle zon hebben ze het in warme zomers moeilijk. Daarom plant ik Echinacea in perken waar ze een deel van de dag schaduw krijgen en daar doen ze het prima. Het is ook een plant met een goed wintersilhouet, de stelen blijven de hele winter overeind staan.
Te koop bij tuinplant.nl
Echinacea purpurea 'Magnus' (zonnehoed) |
4. Euphorbia seguieriana subsp. Niciciana
Waarom? Vanwege de enorm lange bloeitijd! Deze Euphorbia geeft meer dan drie maanden kleur aan je tuin. De groengele kleur van de bloemen laat zich bovendien overal mee combineren. Mooi bij de dieppaarse kleur van Salvia nemorosa 'Caradonna' of het zilvergrijs van de ezelsoor, Stachys byzantina.Het smalle grijsgroene loof verraadt dat deze plant een echte droogtekampioen is. Wij hebben deze Euphorbia's geplant in het meest zonnige en droge deel van onze tuin waar ze het fantastisch doen. Het is ook een plant die je heel gemakkelijk kunt stekken als je er meer van wilt hebben (en geloof me, dat wil je!). Knip wat takjes af, ris de onderste blaadjes van het steeltje en steek ze in een potje met vochtige potgrond. Succes gegarandeerd! Draag daarbij wel tuinhandschoenen want het witte melkachtige sap uit de plant irriteert de huid. Vandaar de Nederlandse naam wolfsmelk.
Te koop bij tuinplant.nl
Euphorbia seguieriana subsp. Niciciana |
5. Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies'
Waarom? Gaura's bloeien echt enorm lang! Vanaf juni tot aan de eerste nachtvorst. Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies' bloeit met rozig witte bloemen die inderdaad op vlinders lijken. In de avondschemering blijven witte bloemen het langste zichtbaar. Gaura Lindheimeri 'Whirling butterflies' is dan beeldschoon, vooral bij het licht van de volle maan.Deze Gaura was voor mij dé ontdekking van 2018. Dat jaar dat het de hele zomer niet regende. Terwijl de ene na de andere plant het liet afweten door de droogte, bloeiden mijn Gaura's dapper door. Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies' is een kortlevende plant, maar wel eentje die zichzelf (op een niet hinderlijke manier) uitzaait zodat je nooit zonder zit. Wil je alles weten over deze schoonheid? Lees dan ook mijn blog 'Hoe winterhard is Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies'.
Te koop bij tuinplant.nl
Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies' |
6. Geranium magnificum
Waarom? Vanwege zijn zeer rijke bloei en mooie lilapaarse bloemen die groter zijn dan je van een geranium gewend bent. Het loof van Geranium magnificum vormt mooie ronde pollen en, in tegenstelling tot veel andere soorten, rankt deze geranium niet. De bloemen verschijnen op rechte stelen boven de plant.Door een vierkant matje tuingaas waarvan je de punten omlaag buigt over de plant te leggen, zorg je ervoor dat de bloemen mooi overeind blijven staan. Het hoeft niet perse, maar levert wel een (veel!) mooier beeld op. Als je na de bloei de bloemen wegknipt, ziet de plant er de rest van het seizoen netjes uit. De meeste geraniums zijn geen droogtekampioenen. Dat geldt eigenlijk ook voor Geranium magnificum, maar als je hem een niet te droog plekje in de halfschaduw geeft, zul je niet teleurgesteld worden.
Te koop bij tuinplant.nl
Geranium magnificum |
7. Helenium 'Rubinzwerg'
Waarom? Alle Heleniums zijn fantastische, rijk- en langbloeiende borderplanten. Ze bloeien in de tweede helft van de zomer en geven (ook zonder dat je alle uitgebloeide bloemen moet wegknippen) een royale tweede bloei in het vroege najaar. Het zijn stevige planten die met een minimum aan steun goed overeind blijven.Helenium 'Rubinzwerg' bloeit in een zuivere kleur rood. De bloemen van veel rood bloeiende Heleniums, zoals de bekende 'Moerheim beauty' bevatten toch altijd nog een zweem van geel waardoor de bloemen meer roestrood lijken. Helenium 'Rubinzwerg' blijft ook wat compacter. Hij wordt ongeveer 80 cm hoog.
Het rood van 'Rubinzwerg' laat zich goed combineren. Bijvoorbeeld met geel of oranje in "warme" borders , zoals op de foto hieronder, maar is ook prachtig in "koele" borders met roze en blauw. Het laatste kun je zien in mijn blog "Een border met Piet Oudolfplanten op droge grond".
Te koop bij tuinplant.nl
Helenium 'Rubinzwerg' met Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' |
8. Salvia nemorosa 'Caradonna'
Waarom? Alle Salvia's, dus ook deze, zijn zeer droogtebestendige planten die floreren in zonnige tuinen op droge grond. Een Salvia mocht dus beslist niet ontbreken in mijn lijst van favoriete planten. Salvia 'Caradonna' is mijn favoriet vanwege haar dieppaarse kleur.Niet alleen de bloemen, maar ook de bloemstelen zijn paars waardoor de kleur heel intens is. Het donkere paars laat zich fantastisch combineren met alles wat geel, grijs of roze is zoals de grijze ezelsoor Stachys byzantina, op onderstaande foto. Deze Salvia bloeit in juni en geeft lang kleur aan je border. Als je plant na de bloei op zo'n vijf tot tien centimeter boven de grond afknipt, krijg je in de nazomer nog een rijke tweede bloei. Alle Salvia's, ook deze, zijn uitstekende bijenplanten. Op een zonnige dag krioelt het van de hommels en bijen.
Te koop bij tuinplant.nl
Salvia 'Caradonna' |
9. Hylotelephium 'Herbstfreude'
Waarom? Omdat het een zeer droogtebestendige plant is waar je het hele seizoen plezier van hebt. Sedums beginnen in januari al te groeien zodat je nooit lege plekken hebt in je border. Sedums bloeien in de nazomer en zijn bijzonder in trek bij een menigte van insecten.Alle Hylotelephiums zijn fantastische tuinplanten. Maar Hylotelephium 'Herbstfreude' is toch wel mijn favoriet omdat de bloemen zo mooi verkleuren van lichtroze naar donkerrood en omdat de plant op den duur hele grote pollen vormt. Doordat takjes of een afgevallen blad wortel schieten, wordt de pol steeds groter. Eigenlijk is het dan niet meer één plant maar zijn het meerdere planten.
Hylotelephium is wellicht beter bekend als Sedum telephium. Om een of andere reden, die zij alleen kennen, vinden botanisten het nodig om planten regelmatig te hernoemen. Wil je weten welke Hylotelephiums ik nog meer in mijn tuin heb? Lees dan ook mijn blogpost "Sedum, ideale bijenplant voor een tuin op droge grond'.
Te koop bij tuinplant.nl
Hylotelephium 'Herbstfreude' |
Ook interessant
Bewaar op Pinterest:
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!