De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Salvia nemorosa 'Amethist'


Als ik dit blog schrijf is het januari. We zitten nog steeds in lockdown, het weer is grijs en mijn tuin is bruin. Een mens zou van minder depressief worden... Op deze momenten kijk ik graag vooruit naar al het moois dat het komende jaar voor ons in petto heeft. 

Voor mij heeft elk tuinjaar vijf hoogtepunten waar ik altijd vol ongeduld naar uitkijk. Die piekmomenten worden bepaald door de bloeitijd van de vaste planten met de meeste toegevoegde waarde. Voor mij zijn dat: Geranium, Salvia, Helenium, Hylotelephium en Aster. Vaste planten die rijk bloeien in geweldig kleuren. Planten waarvan je liefst zoveel mogelijk soorten wilt aanplanten. 

In mijn tuin vind je liefst dertien(!) soorten Salvia, zeven soorten Geranium, vijf soorten Helenium, vier soorten Hylotelephium en acht soorten Aster. Omdat ze zo rijk en lang bloeien, omdat ze prachtige kleuren hebben en omdat bijen, hommels en andere insecten er (net als ik) niet genoeg van kunnen krijgen. 

Plant van deze vijf planten liefst meerdere verschillende soorten in je borders en je weet zeker dat je tuin vanaf eind mei tot ver in oktober de moeite waard is. 


Geranium magnificum 


Geranium (mei-juni)

Ik bedoel dan niet de eenjarige perkplant (die eigenlijk Pelargonium heet) maar de winterharde tuingeranium die in het Nederlands ooievaarsbek heet. Er zijn ruim 300 verschillende soorten geraniums in kleuren variërend van wit, roze en blauw tot paars en donkerrood. Er is dus voor elk wat wils. 

Geraniums mogen eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken omdat ze al vroeg in het seizoen, zo'n beetje vanaf half mei, bloeien. Mei en juni zijn niet de gemakkelijkste maanden voor een border: de bollen en heesters zijn dan al uitgebloeid en de echte zomerbloeiers moeten nog komen. Geraniums zorgen aan het einde van het voorjaar voor kleur in je tuin.  

De meest verkochte is Geranium 'Rozanne', een geranium met mooie blauwe bloemen en een ongelofelijk lange bloeitijd (van mei tot tot november). Veel Geraniums, waaronder 'Rozanne', zijn niet echt droogtebestendig. Op droge zandgrond is een plekje in de halfschaduw daarom vaak beter. Geraniums die wel geschikt zijn voor droge zonnige borders zijn: Geranium sanguineum, Geranium 'Philippe Vapelle' en Geranium x cantabrigiense. 

Bestel bij tuinplant.nl 


Geranium 'Philip Vapelle' is heel droogtebestendig


Salvia nemorosa (mei-juni)

De Salvia is met ruim 900 verschillende soorten een van de grootste plantengeslachten. Salvia's hebben echt een hekel aan nattigheid. Ze houden van droge doorlatende grond en van heel veel zon. Het is de perfecte plant voor een tuin op droge zandgrond. 

Een blog over Salvia's zit al heel lang in de pen maar het is er nog niet van gekomen omdat ik gewoonweg niet weet waar ik moet beginnen. Er zijn zoveel verschillende soorten waar ik enthousiast over ben! Ik beperk me hier daarom maar even tot Salvia nemorosa omdat het de absolute gangmaker van onze juni-tuin is. 

Salvia nemorosa 'Caradonna' is een van de meestverkochte salvia's. Diep donkerpaars van kleur. Prachtig, mits gecombineerd met contrasterende kleuren zoals geel of grijs. Andere mooie soorten zijn 'Mainacht' (blauw/paars), 'Dear Anja' (blauw) en 'Amethyst' (lila-roze). De laatste zie je op de foto boven dit blog. 

Salvia nemorosa 'Ost Friesland' is een golden oldie. Hij is écht paars, een kleur die je niet zoveel ziet bij tuinplanten. Prachtig te combineren met het geel van Achillea filipendulina of Euphorbia niciciana die om dezelfde tijd bloeien. Er is ook een roze variant: Salvia nemorosa 'Pink Friesland'. Wat mij betreft geen aanrader. Er zat totaal geen groeikracht in de planten terwijl 'Ost Friesland' het juist altijd geweldig doet in onze tuin. 

Salvia nemorosa bloeit, als je hem na de bloei tot net boven de grond afknipt, twee keer:  in juni en eind augustus nog een keer. Ik heb in mijn klimaatbestendige border verschillende soorten Salvia nemorosa in verschillende kleuren paars, blauw en roze geplant. Ze bloeien allemaal tegelijk en dat zorgt in juni voor spektakel. 

Bestel bij tuinplant.nl 


Salvia nemorosa 'Amethyst', 'Caradonna' en 'Dear Anja'.
Grasborder in juni. Van voor naar achter: Salvia nemorosa 'Amethyst', 'Caradonna' en 'Dear Anja'. 


Helenium (juli - augustus - september) 

Er zijn ongeveer 40 verschillende soorten Helenium. Het is een echte prairieplant, afkomstig uit Noord Amerika. Mijn Piet Oudolf border oogt eind juli altijd een beetje flets omdat er dan alleen nog blauwe en roze bloemen te zien zijn. Dat verandert begin augustus als de rode Helenium 'Rubinzwerg' begint te bloeien. 

Dat rood geeft echt 'schwung' aan deze border. Heleniums bloeien twee keer: in augustus en in september volgt nog een tweede bloei. Ook als je uitgebloeide bloemen niet weg knipt. Helenium is bovendien een structuurplant die, ook als hij uitgebloeid is, nog toegevoegde waarde heeft. 

Heleniums zijn er in allerlei kleuren variërend van geel en oranje tot roestrood en rood. Mijn favoriet is de rode Helenium 'Rubinzwerg' die iets lager blijft van de meeste andere. Het maakt feitelijk niet uit welke Helenium je kiest, het zijn stuk voor stuk sterke planten die het zowel in de zon als in de halfschaduw goed doen (in hele droge en zonnige borders hebben ze wel extra water nodig). 

In mijn ervaring lijken de oranje soorten erg veel op elkaar. 'Sahin's early flowerer' wordt wel wat hoger dan de andere. In mijn tuin ongeveer 1.20 meter. 

Bestel bij tuinplant.nl  


Piet Oudolf border met rode Helenium 'Rubinzwerg' 

Oranje bloeiende Helenium 'Waltraut'
Oranje bloeiende Helenium 'Waltraut' 


Hylotelephium (september- oktober)

Hylotelephium (misschien beter bekend als Sedum telephium), vetkruid in het Nederlands, is een van oorsprong inheemse plant. Het zijn vetplanten die bijzonder veel droogte verdragen. Onmisbaar in een tuin op droge zandgrond! 

Hylotelephium bloeit met grote schermbloemen in kleuren variërend van wit tot donkerrood vanaf half augustus tot ver in oktober. En ook niet onbelangrijk: de plant ziet er in alle seizoenen goed uit. Hij begint al vroeg in het voorjaar te groeien en houdt zijn structuur in de winter. Er zijn heel veel soorten Hylotelephium. Sommige, zoals Hylotelephium 'Karfunkelstein' en 'Purple emperor' hebben ook toegevoegde waarde door hun donkerrode blad. 

Geef Hylotelephium altijd een plekje in de volle zon. Wanneer de plant te weinig zon krijgt valt hij uit elkaar en is hij gevoelig voor meeldauw. Op de droge grond in de volle zon heb je daar geen last van. Als je alles wilt weten over Hylotelephium, lees dan ook mijn blog: 'Sedum ideale bijenplant voor een tuin op droge grond'. 

Bestel bij tuinplant.nl 


Hylotelephium 'Herbstfreude', hier gecombineerd met het siergras Stipa tenuissima 'Ponytails' 

Hylotelephium 'Purple emperor' heeft donkerrood blad


Aster (september - oktober)

Ook de Aster is, met meer dan 250 verschillende soorten, een groot plantengeslacht. Asters hebben goed doorlatende grond nodig en zijn dus heel geschikt voor een tuin op zandgrond. Het zijn rijkbloeiende vaste planten in de meest fantastische kleuren van bescheiden wit tot oogverblindend zuurstokroze. 

Er zijn laagblijvende asters maar ook soorten die ruim anderhalve meter hoog worden. Er zit voor iedereen dus wel iets tussen. Wie in september nog graag een mooie tuin heeft, kan eigenlijk niet om de aster heen. Het zijn over het algemeen laatbloeiers maar er zijn ook zomerasters, zoals Aster frikartii 'Monch', die al in juli beginnen te bloeien. 

Een nadeel van Asters is dat sommige soorten meeldauw gevoelig zijn maar van de Aster novae-angliae soorten wordt gezegd dat deze meeldauwresistent zijn (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Aster noveae-Belgii). 

Je kunt meeldauw in asters voorkomen door ervoor te zorgen dat de grond nooit helemaal uitdroogt en door ze te spuiten met een mengsel van melk en water (lees er alles over in mijn blog: 'Hoe je meeldauw kunt voorkomen met melk'). 

Mijn favoriete asters zijn Aster novae-angliae 'Andenken an Alma Pötschke' en Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof'. Beide soorten zijn niet meeldauw gevoelig en geven ook structuur aan de wintertuin. 'Herbstgruss vom Bresserhof' is een laagblijvende soort, 'Andenken an Alma Pötschke' wordt bijna anderhalve meter hoog.

Bestel bij tuinplant.nl


Najaarstuin met op de voorgrond Aster novae belgii 'Crimson Brocade' en Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof'.  Het wit is Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies' 

Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof'
Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof'


Ook interessant


Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!