De beste geraniums voor een tuin op droge grond
Volgens mijn Botanica zijn er wel zo'n 300 verschillende soorten geraniums die meest afkomstig zijn uit de meer koele en gematigde delen van de wereld. Dan kun je al vermoeden dat geraniums van nature geen droogtekampioenen zijn, maar gelukkig zijn er ook uitzonderingen.
Als ik het over geraniums heb dan bedoel ik de vaste plant. Niet het eenjarige perkgoed. De wetenschappelijke naam van de geranium die je kent van de uitdrukking "achter de geraniums zitten" is Pelargonium, een tropische plant die in botanisch opzicht niets te maken heeft met de vaste plant.
De Nederlandse naam voor de geranium is officieel ooievaarsbek. Typisch zo'n naam die nooit gebruikt wordt. Ik heb in elk geval nog nooit iemand horen praten over de prachtige ooievaarsbekken in zijn tuin.
Geraniums zijn onmisbaar in de tuin
Geraniums mogen eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken. Ze bloeien namelijk al vroeg in het seizoen. Zo'n beetje vanaf half mei. Daarin ligt hun grootste waarde, want mei en juni zijn niet de gemakkelijkste maanden in de tuin. De bollen en heesters zijn dan al uitgebloeid en de zomerbloeiers zijn nog niet zover.
Geraniums zorgen (samen met salvia's) vroegzomer voor kleur in je tuin. Daarnaast zijn ze mooi, bloeien ze lang en zijn het geweldige bijenplanten. De meeste geraniums blijven bovendien vrij laag waardoor ze perfect zijn voor de voorste rij van de border.
Geraniums voor droge grond
In de loop der jaren heb ik veel verschillende geraniums in mijn tuin gehad waarbij de ene soort een stuk succesvoller bleek dan de andere.
Ik heb ze voor mezelf verdeeld in twee categorieën: geraniums die totaal geen moeite hebben met droge grond en geraniums die je beter in de halfschaduw kunt planten waar het iets vochtiger is. Hieronder vind je mijn favorieten. Ik begin met de echte droogtekampioenen.
1. Geranium sanguineum (bloedooievaarsbek)
Het toevoegsel sanguineum betekent bloedrood maar dat is 'wishful thinking' van de naamgever want bloedrode tuingeraniums zijn er niet. Daarvoor moet je echt bij de eenjarige Pelargonium zijn. De kleur van Geranium sanguineum is op zijn best paarsrood. Geranium sanguineum is de sterkste geranium die ik heb. Zelfs op de allerdroogste en meest zonnige plekken in de tuin, heeft deze geranium het naar zijn zin.Als je de plant goed bekijkt, dan snap je meteen waarom. Het donkergroene blad is klein, zodat het weinig vocht verdampt, de plant wortelt diep en de wortels zijn dik en vlezig zodat er veel water in opgeslagen kan worden. In mijn tuin heb ik Geranium sanguineum 'Max Frei' in paarsrood en de lichtroze Geranium sanguineum var. 'Striatum'. Persoonlijk vind ik de kleur van 'Max Frei' mooier. 'Striatum' heeft ook de neiging om wat wilder te groeien. Dat kun je overigens prima oplossen door er de schaar in te zetten als het te gek wordt.
Te koop bij tuinplant.nl.
Geranium sanguineum 'Max Frei' |
2. Geranium 'Philippe Vapelle'
Mijn favoriete geranium voor de meest zonnige plekken in onze tuin is Geranium 'Philippe Vapelle'. Vanwege de lilablauwe iets geaderde bloemen maar ook vanwege het gelobde fluwelige grijsgroene blad dat uitnodigt om er overheen te aaien. Je ziet hem op de foto boven dit blog.Ik zag deze geranium voor het eerst in de Tuinen van Appeltern en ik wist meteen dat ik hem wilde hebben terwijl de plant op dat moment niet eens bloeide! Na de bloei krijgt het bovenste blad bruine randjes. Als je die bovenste laag met een heggenschaar wegknipt, komt het nieuwere loof tevoorschijn en ziet je plant er tot het einde van het seizoen aantrekkelijk uit.
Philippe Vapelle' is heel sterk en heeft in de afgelopen warme en droge zomers bewezen een ware droogtekampioen te zijn. Deze geranium wordt ongeveer 40 cm hoog.
Te koop bij tuinplant
3. Geranium x cantabrigiense
Dit is een laagblijvende geranium die niet hoger wordt dan zo'n 30 cm en zich met uitlopers uitbreidt tot zo'n 60 cm breed. Om die reden wordt hij vaak als bodembedekker voor de volle zon toegepast. Daar is ie ook heel geschikt voor want onkruid komt er nauwelijks doorheen. Het dichte loof is lichtgroen en verspreid een heerlijke citroenachtige geur.Geranium x cantabrigiense 'Karmina' bloeit met roze bloemen en 'Biokovo' bloeit met witte bloemen die een roze gloed hebben. Het zijn sterke planten voor de volle zon die veel droogte verdragen maar je kunt ze ook in de halfschaduw toepassen, bijvoorbeeld als onderbeplanting voor heesters. Zo'n drie uur zon per dag is genoeg om deze geranium goed te laten bloeien.
Te koop bij tuinplant
Geranium x cantabrigiense 'Karmina' |
4. Geranium magnificum
In de categorie 'mooiste geranium' scoort deze het hoogst. Deze mening is volledig subjectief aangezien de jury bestaat uit 'me myself and I', maar oordeel zelf en je zult het met me eens zijn! Deze geranium bloeit ongelofelijk rijk met prachtige blauwe bloemen die een stuk groter zijn dan je van een geranium gewend bent.Het diep ingesneden donkergroene loof is niet bijzonder, maar blijft er, ook als de plant is uitgebloeid, netjes uitzien zodat je geen lelijke plekken in je border krijgt. Met name bij vroegbloeiers vind ik dat altijd een belangrijk punt. Deze geranium is geen droogtekampioen maar als je hem een plekje geeft waar hij op het heetst van de dag geen zon krijgt, zal hij je niet teleurstellen!
Te koop bij tuinplant.nl
Geranium magnificum |
5. Geranium oxonianum (endressii) 'Rose clair'
Toen ik Geranium oxonianum kocht, dacht ik een prachtige nieuwe soort op de kop getikt te hebben maar toen hij ging bloeien bleek hij toch wel verdacht veel te lijken Geranium endressii die al jaren in mijn tuin stond. Geen wonder, want het ging om dezelfde plant! Ik was weer eens gefopt door de botanisten die menen dat ze planten steeds moeten hernoemen. Heel erg vond ik het niet, want het is een mooie geranium die rijk bloeit.Geranium oxonianum 'Rose clair' wordt ongeveer 60 cm hoog en bloeit in roze. De bloemen verkleuren van een wat donkerder roze naar lichtroze wat een mooi effect geeft. Na de bloei verandert de plant in een rommeltje van dode stengels en half afgestorven blad maar dat is geen probleem. Knip hem net boven de grond af en al snel verschijnt er een toef frisgroen loof die er tot het einde van het seizoen netjes uitziet.
Fijn is ook dat deze geranium al heel vroeg in het voorjaar begint te groeien. Geranium oxonianum staat het liefst in lichte tot halfschaduw. Zeker als je op droge zandgrond tuiniert, moet je deze geranium niet in de volle zon planten. Ik heb ontdekt dat deze geranium, in tegenstelling tot de meeste andere, ook op beschaduwde plekken goed bloeit.
Te koop bij tuinplant.nl
Geranium x oxonianum Rose Clair |
6. Geranium psilostemon
Geranium psilostemon is een hoge geranium afkomstig uit Armenië. Bij mij in de tuin wordt hij zo'n 80 centimeter hoog maar op vochtige grond schijnt hij meer dan een meter hoog te kunnen worden. Het blad is groen en diep ingesneden. De bloemen, die op lange rankende stengels bloeien, zijn paarsrood met een zwart hart. Piet Oudolf beschrijft deze geranium als "overdonderend mooi" en ik kan niet anders dan het met hem eens zijn.Na de bloeitijd, die behoorlijk lang is, ziet de plant er soms wat haveloos uit. Dat kun je gemakkelijk oplossen door hem net boven de grond af te knippen. Er groeit dan al snel een toef frisgroen blad terug. Geranium psilostemon zaait zichzelf op bescheiden schaal uit. Een nadeel van deze geranium is dat de lange bloemstengels niet uit zichzelf overeind blijven en afsteunen lastig is aangezien de steunen altijd zichtbaar zullen zijn. Ik heb dat opgelost door mijn geraniums tussen wat hogere stevige vaste planten of heesters te zetten en dat werkt goed.
Dit is geen geranium voor de allerdroogste plekken in je tuin maar als je hem een plekje geeft waar hij op het heetst van de dag wat schaduw krijgt, kun je er veel plezier aan beleven.
Te koop bij tuinplant.nl
Geranium psilostemon |
7. Geranium x riversleaianum 'Russell Prichard'
Een compacte geranium die ongeveer 30 tot 40 cm hoog wordt en heel rijk bloeit met opvallende paarsrode bloemen. De bloeitijd is lang, van juni tot september. Net als Geranium psilostemon is het geen droogtekampioen. In de volle zon was het bij mij dan ook geen succes, maar deze geranium verdraagt ook wat schaduw zodat dat geen probleem hoeft te zijn. Geef hem een plekje in de halfschaduw waar de grond wat vochtiger is en je wordt beloond met een extreem lange en rijke bloei.
Geranium x riversleaianum 'Russell Prichard' |
Hoe zit het met 'Rozanne'?
'Rozanne' is zonder enige twijfel de populairste tuingeranium. De tuincentra staan er vol mee. Geen wonder want 'Rozanne' bloeit rijk met mooie blauwe bloemen en heeft een ongelofelijk lange bloeitijd (van juni tot in november!). Het is ook een gemakkelijke plant. Als 'Rozanne' het naar haar zin heeft, kan ze met haar lange ranken snel grote stukken grond bedekken.Maar daar zit hem nou de crux. 'Rozanne' heeft het op droge zandgrond niet echt naar haar zin. In de volle zon houd je haar amper in leven en in de halfschaduw is het ook geen succes omdat de bloei dan achterblijft. 'Rozanne' staat daarom niet op mijn lijstje van favoriete geraniums, maar voor wat vochtigere tuinen waar ze de ruimte krijgt, is het absoluut een topper.
Te koop bij tuinplant.nl
Sommige geraniums, zoals Geranium 'Magnificum' en Geranium 'Oxonianum' komen veel beter tot hun recht wanneer je ze wat steun geeft. Hoe je dat (onzichtbaar!) doet, lees je in mijn blog 'Hoe voorkom je dat je planten omvallen?'.
Geranium 'Rozanne' |
Sommige geraniums, zoals Geranium 'Magnificum' en Geranium 'Oxonianum' komen veel beter tot hun recht wanneer je ze wat steun geeft. Hoe je dat (onzichtbaar!) doet, lees je in mijn blog 'Hoe voorkom je dat je planten omvallen?'.
Ook interessant
- Salvia, topper voor een tuin op droge grond
- 30+ planten voor een tuin op droge grond
- De mooiste vaste planten voor een tuin op zandgrond
Bewaar op Pinterest:
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!