Helleborus: 10 vragen en antwoorden
Ik val er elk najaar weer voor en jij waarschijnlijk ook! Niets is verleidelijker dan een vaste plant die volop staat te bloeien terwijl de rest van je tuin dor en bruin is. Ik heb het dan natuurlijk over de Helleborus, een plant die in de winter bloeit met grote klokvormige bloemen boven glanzend wintergroen blad. Daar zou je toch een moord voor doen? Niet voor niets is de Helleborus Nederlands meest verkochte tuinplant.
De Helleborus is geen goedkope plant. Je telt in het tuincentrum al gauw vijftien Euro neer voor een mooi exemplaar. Zeldzame cultivars kosten een veelvoud daarvan. De reden is dat een Helleborus die uit zaad wordt opgekweekt, drie tot vijf jaar nodig heeft om goed te bloeien. De prachtige bloeiende plant die je in het tuincentrum koopt is dus al een aantal jaren oud.
Veel cultivars zijn hybriden die niet uit zaad gekweekt kunnen worden. Deze planten moeten vermenigvuldigd worden door middel van weefselkweek, een relatief duur en tijdrovend proces. Als je een Helleborus koopt, wil je er dus graag lang plezier van hebben. In dit blog wil ik je daarom via tien vragen en antwoorden, vertellen hoe je je Helleborus het beste kunt verzorgen.
1. Welke soorten Helleborus zijn er?
Volgens mijn plantenbijbel, de Botanica, zijn er vijftien verschillende soorten Helleborus waaruit ontelbare cultivars zijn gekweekt. De meeste zijn groenblijvend maar er zijn ook bladverliezende soorten. De verschillende soorten laten zich heel gemakkelijk met elkaar kruisen. Wanneer je meerdere soorten in je tuin hebt staan, zullen de zaailingen dan ook meestal niet soortecht zijn.- Helleborus argutifolius, vroegbloeiend met groene bloemen, deze soort is het best tegen zon en droogte bestand. Dat lijkt me dus de ideale kandidaat voor mijn tuin op gortdroog klapzand;
- Helleborus foetidus (stinkend nieskruid), een heemplant met groene bloemen die vroeger ook in het wild te vinden was. Geen idee waarom de plant stinkend nieskruid wordt genoemd, ik heb hem al jaren in mijn tuin staan maar nooit iets geroken. Je gaat er trouwens ook niet van niezen;
- Helleborus lividus, van de eilanden in het westen van de Midellandse zee, bloeit met romig groene bloemen;
- Helleborus niger (de kerstroos), bloeit met spierwitte bloemen;
- Helleborus oriëntalis, afkomstig uit Griekenland, Turkije en de Kaukasus, bloeit in kleuren die uiteenlopen van wit, groen en roze tot paars. De bloemen kunnen gevlekt zijn.
2. Waarom heet Helleborus ook Kerstroos?
Het is geen roos en hij bloeit meestal niet met Kerstmis. Waarom wordt de Helleborus dan toch Kerstroos genoemd?3. Wat is de ideale standplaats?
Volgens tuinboeken kun je een Helleborus het beste planten in de halfschaduw in vochtige, goed doorlatende, neutrale tot lichtzure, humusrijke grond die 's zomers niet volledig uitdroogt. Ideaal is een plek onder bladverliezende bomen of struiken waar de plant 's winters wel zon krijgt, maar in de de zomer in de (half)schaduw staat.4. Kun je Helleborus in potten planten?
5. Moet ik mijn Helleborus snoeien?
Aangeraden wordt om de uitgebloeide bloemen weg te knippen aan het einde van het voorjaar. In elk geval voordat het zaad vrijkomt. De reden is dat, wanneer je meerdere soorten Helleborus bij elkaar zet, de zaailingen niet soortecht zijn. Het kan natuurlijk ook leuk zijn om te zien welke nieuwe soorten dit oplevert. Vervelender is dat de zaden in de kluit van de moederplant kunnen ontkiemen zodat die ook niet-soortechte bloemen krijgt en uiteindelijk verdrongen kan worden door de zaailing.
Je hoeft een Helleborus niet te snoeien, maar als je dat wilt doen is het vroege voorjaar, wanneer het nieuwe loof weer begint te groeien, de beste tijd. Knip het oudste blad zo dicht mogelijk bij de grond weg. Draag bij dit klusje altijd tuinhandschoenen want het sap van de plant is giftig en kan huidirritatie veroorzaken.
Uitgebloeide bloemen van Helleborus niger. |
6. Hoe winterhard is de Helleborus?
7. Hoe zit het met de Helleborus in de zomer?
8. Waardoor raak je je Helleborus kwijt?
- Bladluizen, er is een bladluizensoort (Macrosiphum hellebori) die het speciaal voorzien heeft op de Helleborus. Controleer je planten hier vanaf het voorjaar regelmatig op;
- Bladvlekkenziekte, een schimmelinfectie die donkerbruine vlekken op het blad veroorzaakt. Planten hebben er met name in het voorjaar last van (klik hier voor een afbeelding). Knip het aangetaste blad weg en gooi het niet op de composthoop maar voer het af via het huisvuil. Ontsmet je snoeischaar na afloop met alcohol of spiritus;
- Wortelnematoden, microscopisch kleine rondwormen die zuigen aan de wortels en daardoor de aanvoer van water en voedingsstoffen naar de plant verhinderen. De groei blijft achter en de plant kwijnt weg. Wat je ook doet. De bestrijding is lastig, zo niet onmogelijk. Meestal zit er niets anders op dan de plant volledig te rooien en via het huisafval af te voeren zodat de nematoden zich niet verder kunnen verspreiden in de tuin;
- Helleborus 'black death' (HeNNV = Helleborus net necrosis virus), dit is een virusziekte die de plant vervormt en zwarte strepen veroorzaakt op het blad en soms ook op de stelen en de bloemen (klik hier voor een afbeelding). Als je dit in je plant krijgt, zit er niets anders op dan de plant volledig te rooien en af te voeren via het huisafval.
9. Hoe bemest ik mijn Helleborus?
10. Hoe kun je een Helleborus vermeerderen?
Sommige soorten, waaronder Helleborus niger en Helleborus foetidus, zaaien zichzelf uit maar veel gekweekte soorten zijn steriele hybriden die geen zaad vormen. Deze planten kun je, als de pol groot genoeg is, voorzichtig proberen te delen.Tip
Ook interessant
- 9 planten met een mooi wintersilhouet
- Valt er in de winter nog wat te tuinieren?
- Twee visies op de wintertuin: welke kies jij?
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!