Piet Oudolfs droomplanten

Echinacea purupurea 'Magnus'


Piet Oudolf is een internationaal bekende tuinarchitect. Hij ontwerpt dynamische plantgemeenschappen met voornamelijk vaste planten en siergrassen. Vooral in Amerika wordt hij op handen gedragen omwille van de schitterende landschapsparken die hij daar heeft aangelegd (klik hier om zijn projecten te bekijken). 

Wanneer Amerikanen over Oudolf schrijven, wordt zijn naam dan ook steevast voorafgegaan door de eretitel "master gardener". In eigen land ontving hij in oktober 2018 een koninklijke onderscheiding voor zijn werk. 


Planten die er wild en natuurlijk uitzien

Oudolf heeft in tuinland altijd zijn eigen weg gevolgd. De traditionele Engelse tuinen, die in de vorige eeuw de toon zetten, vond hij te formeel. De tuinplanten die daarin worden toegepast, waren naar zijn smaak te ver doorgekweekt en onnatuurlijk. Hij was op zoek naar planten met een wilder en natuurlijker uiterlijk. 

Daarom startte hij, samen met zijn vrouw Anja een zoektocht naar planten en siergrassen die pasten in dit plaatje. Heel Europa, en later ook de Verenigde Staten, reisden ze af om bij bekende en minder bekende kwekerijen te zoeken naar nieuwe planten. Van planten over de hele wereld werden zaden besteld met als doel om ze te testen op hun bruikbaarheid voor de tuin.

Zo ontwikkelden Oudolf en zijn vrouw een geheel nieuw sortiment tuinplanten: planten die er wild uitzien, maar zich niet wild gedragen. Met andere woorden: planten die geschikt zijn om een natuurlijk beeld te creëren maar die zich schappelijk gedragen in de tuin. Bijvoorbeeld niet woekeren of zich hinderlijk uitzaaien. 

Het was direct een groot succes bij het Nederlandse tuinpubliek. Daarom volgde al snel een boek waarin de meer dan 600 planten werden beschreven: 'Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten', Oudolf schreef het boek samen met Henk Gerritsen.


Wat maakt een plant tot een droomplant?

De planten op Oudolfs plantenlijst onderscheiden zich van de traditionele tuinplanten door:
  • Hun natuurlijke uitstraling;
  • Subtielere kleuren;
  • Hun meer uitgesproken textuur en vorm;
  • Het feit dat ze ook na de bloei aantrekkelijk blijven door bijvoorbeeld prachtige zaaddozen, mooie herfstkleuren of een goed wintersilhouet. 
Oudolfs droomplanten zijn bovendien sterk, gemakkelijk te onderhouden, winterhard en aantrekkelijk voor insecten zoals bijen en vlinders. Sommige planten, zoals Verbena bonariensis en Gaura lindheimeri 'Whirling butterflies' zijn kortlevende planten, maar ze zaaien zich goed uit waardoor je toch niet elke keer nieuwe planten hoeft aan te schaffen. 

Je zult in de lijst overigens vergeefs zoeken naar voorjaarsbloeiers. De beplantingsschema's van Oudolf zijn volledig gericht op de zomer en nazomer. Omdat zijn planten ook na de bloei structuur en vorm houden, heb je dan een tuin die er tot heel laat in het seizoen aantrekkelijk uitziet. Wie in het voorjaar bloemen wil, kan ervoor kiezen om bollen te zetten tussen de vaste planten. 


Droomplanten voor droge grond 

Oudolf heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Planten vinden die goed groeien op vruchtbare, vochthoudende tuingrond is niet zo moeilijk maar ook voor warme, droge tuinen in de volle zon zocht en vond hij planten die het daar naar hun zin hebben. 

De verleiding om daarbij terug te vallen op planten uit Zuid-Europa is groot, maar één ouderwetse elfstedenwinter is dan genoeg om een einde aan de droom te maken. Oudolf zocht het daarom vooral in Oost-Europa. De zomers zijn daar veel warmer dan hier maar de winters een stuk kouder. De planten die je daarvandaan haalt zullen dus droogtebestendig maar ook heel winterhard zijn.

Er staan dan ook veel Oost-Europese soorten in de lijst. Steppeplanten uit de Oekraïne zoals Centaurea glastifolia, Echium russicum, Limonium latifolium en Phlomis tuberosa. Maar ook tal van planten die vanaf Midden-Duitsland en verder naar het oosten voorkomen op dorre en droge plekken en die in ons land daardoor bijzonder makkelijk te kweken zijn. 

Voorbeelden daarvan zijn Anemone sylvestris, Dianthus carthusianorum, Dictamnus albus, Scabiosa ochroleuca en verschillende Stipa soorten (de overeenkomst tussen de woorden Stipa en steppe is niet toevallig!). 


Piet Oudolf planten
Helianthus salicifolius en Lythrum virgatum 'Dropmore purple' 


Zelf heb ik inmiddels behoorlijk wat planten uit de lijst van Oudolf uitgeprobeerd in mijn tuin op droge zandgrond en ik moet zeggen dat ik heel enthousiast ben over de resultaten. De siergrassen zijn ook echt een aanwinst. Hieronder een overzichtje van de planten waar ik echt blij mee ben:

Vaste planten: 
* = op 'klapzand' plant je deze het beste in de halfschaduw 

Piet Oudolf planten
Salvia verticillata 'Purple rain' (op de voorgrond) 


Siergrassen:
  • Briza media 'Limouzi' 
  • Hakanechloa macra 
  • Miscanthus sinensis 'Kleine silberspinne' en 'Morning light' 
  • Molinia caerulea 'Heidebraut' 
  • Panicum virgatum 'Cloud nine' en 'Heavy metal' 
  • Sesleria autumnalis 

Piet Oudolf planten
Het siergras Hakanechloa macra en Sedum 'Purple emperor' 


Ik ben vooral een groot liefhebber van de Salvia's, Sedums, Origanum en Verbena die het in onze tuin geweldig doen en bovendien een menigte van bijen, hommels en vlinders aantrekken. 

Waren er ook planten die minder goed bevielen? Van Trifolium rubens (een klaversoort) was ik niet echt gecharmeerd. De kleur van de bloemen was voor mij te weinig sprekend en de planten vallen te gemakkelijk uit elkaar. Het is overigens wel een volhouder. Nadat wij hem al drie keer verwijderd hebben, komt hij toch elk jaar weer tevoorschijn en dat op een plek onder wat heesters waar weinig zon en nog minder regen komt. Voor zoveel vasthoudendheid krijg je onwillekeurig toch respect dus mag Trifolium blijven. 

Onder de siergrassen viel Sporobolus heterolepsis mij wat tegen. Dit gras vertoonde in onze tuin weinig groeikracht. Misschien houdt dit gras niet van zure grond (wij hebben een pH waarde van net boven de 5). Uiteraard heb ik niet alle planten uit het boek van Oudolf kunnen uitproberen. Er zijn er nog zoveel meer!


Salvia nemorosa 'Amethyst' 


Over het boek 'Droomplanten'  

Ik schafte mijn exemplaar van het boek 'Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten' vele jaren geleden voor twaalf euro vijftig aan op een boekenbeurs. De afgelopen jaren was het boek alleen tweedehands voor héél veel geld te koop (ik zag een vraagprijs van meer dan negentig euro!). 

Ik had dus een mooi bedrag kunnen verdienen maar heb er geen moment over gepiekerd om mijn boek te verkopen omdat ik het tegenwoordig bijna iedere week wel een keer uit de boekenkast pak. Behalve een uitgebreide beschrijving van de planten bevat het boek veel mooie foto's van de planten in close-up en in combinatie met elkaar. 

In het hoofdstuk 'Branderig' wordt een schitterende zilverkleurige border voor droge grond beschreven (compleet met een beplantingsschema zodat je de border zelf na kunt maken). Je vindt er ook beplantingsschema's voor bijvoorbeeld een grassentuin, een vochtige tuin, een rustige tuin, een heftige tuin en zelfs een treurige tuin. Ik kan je dit boek dan ook van harte aanraden. Het goede nieuws is dat 'Droomplanten' vanaf nu weer (nieuw) te koop is voor een schappelijke prijs! 

KLIK HIER voor meer informatie of om het boek te bestellen. 


Ook interessant 


Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

Zieke Hylotelephium (Sedum telephium) afvoeren of laten staan?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!

30+ planten voor een tuin op droge grond