De mooiste oktober bloeiers

Salvia greggii 'Royal bumble' gecombineerd met het mooi verkleurende siergras Molinia caerulea 'Heidebraut' levert een mooi herfstplaatje op.


In de loop van oktober begint de tuin echt in te storten. De najaarsasters en andere septemberbloeiers die mijn tuin nog een laatste keer deden opvlammen, lopen nu op hun laatste benen. Maar toch zijn er nog planten die juist nu op hun best zijn. Het zijn er niet veel meer, maar dat maakt wel dat je ze extra waardeert. Ze zorgen voor lichtpuntjes tussen het geel, bruin en zwart van de afstervende borders.

Aconitum carmichaellii 'Arendsii' (monnikskap)

Enorme diepblauwe fluweelachtige bloemen op stevige, 1 meter hoge stelen. Dit is een plant die, in tegenstelling tot de bekendere Aconitum napellus, geen steun nodig heeft! In september en oktober is ie op zijn best. 

Aconitum carmichaelii is van nature een bosplant, geef hem daarom een halfbeschaduwde plaats in de border, de grond mag niet al te droog zijn. De planten eens in de drie á vier jaar delen komt de bloei ten goede. Dit kun je het beste in het (vroege) voorjaar doen. Haal de aaneengegroeide knolvormige wortels met je handen uit elkaar en plant elke individuele wortel terug in de grond. Denk erom dat de wortels zeer giftig zijn en draag tuinhandschoenen bij dit klusje!

Ook de overige delen van de plant zijn giftig. Ik vind dat zelf geen reden om een plant niet aan te schaffen. Ik maak er namelijk geen gewoonte van om mijn planten op te eten. Ook vanwege de uitgesproken bittere smaak van monnikskap laat je dat wel uit je hoofd! Ik heb ook nog nooit een hond of kat van tuinplanten zien eten (met uitzondering misschien van gras of kattenkruid, maar dat kan geen kwaad). 

Heb je kleine kinderen, dan kun je deze plant beter niet zetten. Kinderen hebben tot een jaar of vier de gewoonte om van alles in hun mond te steken en hoewel ze plant direct uit zullen spugen, kunnen ze er toch flink ziek van worden.

Aconitum carmichaellii 'Arendsii'

Aster lateriflorus 'Prince' 

Aster lateriflorus wordt door Romke van der Kaa in zijn boek 'Buiten de perken' beschreven als een plant zonder fouten. Dat wilde ik meemaken want een kritische geest kan de man niet ontzegd worden. Planten waar ik een moord voor zou doen, worden door hem achteloos aan de kant geschoven als 'stijve harken' (Agastache), 'ik weet eigenlijk niet waarom, maar ik vind er gewoon niks aan' (Astilbe), 'de kampioen van nietszeggendheid' (Chelone obliqua).

Er is inderdaad heel veel te zeggen voor Aster lateriflorus. Dat begint al in het voorjaar wanneer de plant uitloopt met mooi donkerrood loof. Extra mooi als je er grijsbladige planten naast zet. Aster lateriflorus wordt ongeveer 75 cm hoog en blijft zonder enige steun recht overeind tot het einde van het seizoen. 

In oktober bloeit deze aster langdurig met een wolk van piepkleine bloemetjes die van een afstandje roze lijken maar van dichtbij wit met een roze hartje blijken te zijn. Een plant zonder fouten zou ik het overigens niet willen noemen omdat hij bij droogte toch ietwat gevoelig kan zijn voor meeldauw. Maar dat kun je bestrijden. Hoe? Dat lees je in mijn blog "Hoe je meeldauw kunt voorkomen met melk". Jawel melk, gewoon uit een pak van de supermarkt!


Aster lateriflorus 'Prince'

Salvia guaranitica 'Amistad'  

Salvia 'Amistad' is een vrij nieuwe soort salie. Hij bestaat pas sinds 2005 maar heeft sindsdien furore gemaakt. Ik durf wel te stellen dat dit de beroemdste Salvia is uit deze zeer uitgebreide plantfamilie. 

Daarvoor zijn verschillende redenen en de bijzonder lange bloeitijd is er één van: Salvia 'Amistad' begint in juni te bloeien en gaat door tot de eerste nachtvorst er een einde aan maakt. In de late zomer en herfst is deze Salvia op zijn allerbest! 

In mijn blog 'Hoe winterhard is Salvia Amistad? vind je meer informatie over deze plant. Niet alleen over de winterhardheid maar bijvoorbeeld ook waar hij vandaan komt, welke grond hij verlangt, hoe droogtebestendig hij is en hoe je hem kunt stekken. 




Persicaria amplexicaulis 'Taurus' 

Sommige Persicaria soorten zijn enorme woekeraars. Ook deze Persicaria is een enthousiaste groeier maar hij woekert niet. Hij wordt zo'n 1.20 meter hoog. De stelen zijn helaas niet heel sterk en zonder steun zal de plant op een gegeven moment uit elkaar vallen. 

Wij zetten daarom rondom de groep wat van die halfronde ijzeren rekjes en daarmee blijft het geheel prima overeind. Een kleine moeite waar je rijkelijk voor beloond wordt; Persicaria amplexicaulis 'Taurus' bloeit namelijk van begin juli tot in november tenzij een vroege nachtvorst er eerder een eind aan maakt. De bloemen zijn aarvormig, helder wijnrood en het zijn er héél veel. Lang genieten dus!


Persicaria amplexicaulis 'Taurus'

Salvia Greggii 'Royal bumble' 

Eigenlijk doe ik deze plant tekort als ik het een najaarsbloeier noem. Salvia greggii begint namelijk al in juni te bloeien maar is op zijn best in het najaar. In oktober is deze plant nog steeds bedekt met rode bloemen. Niet het knalharde rood van de eenjarige Salvia splendens maar een fluwelig rood dat zich overal mee laat combineren. 

Van Salvia greggii wordt gezegd dat deze niet helemaal winterhard zou zijn. Dat valt in de praktijk reuze mee. Ik heb mijn planten al meer dan vijf jaar en ben ze tot nu toe in geen enkele winter kwijtgeraakt.

Het is wel beter om ze te planten in het late voorjaar zodat de plant in de zomer goed kan settelen en sterk de winter ingaat. Dat geldt eigenlijk voor alle mediterrane planten. Houd er ook rekening mee dat Salvia's planten zijn voor droge grond, ze houden beslist niet van natte voeten in de winter! 

Om te voorkomen dat het wilde verhoute bossen worden, knip ik Salvia greggii 'Royal bumble' in het voorjaar, terug tot zo'n 10 à 15 cm boven de grond. Desgewenst kun je hem in augustus nog een keer terugknippen. Salvia greggii 'Royal bumble' zaait zich op bescheiden schaal uit en laat zich ook gemakkelijk stekken. 

Salvia greggii 'Royal bumble'

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Zeven planten voor droge (half)schaduw

Zijn winterharde orchideeën het geld waard?

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

9 mooie en sterke heesters voor een tuin op zandgrond