Centranthus macrosiphon: een explosie van kleur in de vroegzomer tuin.


Centranthus macrosiphon (spoorbloem) is een pretentieloos plantje voor de volle zon dat veel droogte verdraagt en uitbundig bloeit met fel paarsroze bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere insecten. Het plantje wordt ongeveer 35 cm hoog. 

Je moet wel houden van deze kleur die explodeert op je netvlies. Geen plant voor tere zielen dus! Mooi bij het paars van salvia's of het grijs van bijvoorbeeld artemisia.

Centranthus macrosiphon zaaien 

Deze spoorbloem is eenjarig. Dat hoeft geen probleem te zijn, want het plantje zaait zichzelf overvloedig uit. Eén keer een zakje zaad kopen, en je zit de rest van je leven gebeiteld. Zaai in maart, rechtstreeks in de koude grond. 

Het zaad is heel fijn waardoor je gemakkelijk te dicht zaait. Dun het zaaisel zo nodig uit zodat de planten zich goed kunnen ontwikkelen (ze moeten minstens 15 à 20 cm uit elkaar staan. 

Eetbaar 

Je zou ook kunnen overwegen om het teveel aan planten op te eten. Het blad is namelijk eetbaar en smaakt naar veldsla met een bittertje. Ook de bloemen zijn eetbaar.

Gebruik als vulplant 

Ik eet mijn spoorbloemen doorgaans niet op maar gebruik ze voor kleuraccenten vroeg in de zomer (juni). Met de zaailingen vul ik lege stukjes in de borders. Bijvoorbeeld rondom de pollen siergras die pas veel later in het jaar hun volle omvang bereiken. Ook zet ik ze links en rechts, waar plaats is, tussen (laatbloeiende) vaste planten. 

Na de bloei 

Als ze uitgebloeid zijn, trek ik de planten uit. Een keer schudden om het zaad te verspreiden, en volgend jaar kan het feest opnieuw beginnen. 

Ik verwijder het grootste deel van de planten overigens direct na de bloei zodat ze zich niet kunnen uitzaaien. Doe je dat niet, dan krijg je het volgende jaar wel héél veel spoorbloemen.



Centranthus macrosiphon zorgt voor kleur in de vroegzomertuin.




Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Een border waar altijd iets bloeit

9 bollen die wél elk jaar goed terugkomen

Piet Oudolfs droomplanten

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?