Is dit de tuin van de toekomst?
Over Hyde Hall
In 1955 verhuisde het boerenechtpaar Helen en Dick Robinson naar Hyde Hall, een boerderij met zes bomen op een droge winderige heuveltop in Chelmsford Essex (GB). Als ze alles van tevoren geweten hadden, zouden ze er waarschijnlijk nooit aan begonnen zijn. Het terrein was koud en winderig, de top van de heuvel was bedekt met een laag grind en de bodem bestond uit zware klei.
Het boerenbedrijf kwam al snel van de grond, maar Helen wilde meer. Naast het werk op de boerderij, was ze ook een echte tuinliefhebber. Langzaam maar zeker begon er rondom de boerderij, ondanks de barre condities, een bijzondere tuin te ontstaan.
Hyde Hall werd in 1993 overgenomen door de Royal Horticultural Society (RHS) om het voortbestaan van de tuin in de toekomst zeker te stellen.
Heuveltop in 'the dry garden' met o.m. Euphorbia characias (geelgroen), links Pittosporum tenuifolium 'Tom thumb' (donkerrood) en rechts een grote groep muurbloemen, waarschijnlijk Erysimum mutabile (foto: ©Acabashi; Creative Commons CC-BY-SA 4; Source: Wikimedia Commons) |
De droge tuin
Hyde Hall bestaat uit meerdere tuinen. De droge tuin is er een van. Dit deel van de tuin wordt nooit gesproeid. Ook niet tijdens een hittegolf of bij langdurige droogte. De planten krijgen water als ze net geplant zijn maar daarna moeten ze het doen met de regen die er valt.
Nou denk je misschien dat dat in Engeland niet zo'n kunst is, maar Essex is de droogste regio van het Verenigd Koninkrijk. Er wordt wel beweerd dat hier in de zomer niet meer regen valt dan in Jeruzalem of Beiroet. Droog is dus echt wel droog!
Hyde Hall ligt, als zoveel tuinen in Engeland, op zware klei. Om de droogteminnende planten in leven te kunnen houden tijdens de natte Engelse winters, moest de grond eerst goed doorlatend gemaakt worden. Anders zouden de planten wegrotten. Voor het planten werd er daarom een laag puin met daarover een dikke laag zand en grit aangebracht.
De bovenlaag is daarna bedekt met grind zodat de tuin er mooi uitziet en in de zomer minder snel uitdroogt. Wil je zo'n tuin op zandgrond aanleggen, dan heb je het een stuk gemakkelijker. Je hoeft dan alleen maar een dikke laag grind aan te brengen 😁.
Voorjaar: Tulipa saxatiles 'Lilac wonder' (foto: Acabashi, Tulipa saxatilis 'Lilac Wonder' at RHS Garden Hyde Hall, Dry Garden - Essex, England 01, CC BY-SA 4.0) |
De gangmakers
Verbascum olympicum
De opvallende lichtgele toorts van Verbascum olympicum in mijn eigen tuin |
Echium pininana
Stipa gigantea
Het lijkt wel of ik mijzelf blijf herhalen, maar ook met Stipa gigantea moet je even geduld hebben. Dit gras met de reusachtige open aren waar je doorheen kunt kijken, beweegt mooi op de wind. Het heeft echter wat tijd nodig om goed te settelen. In mijn voortuin bloeide het pas in het tweede jaar. Dit gras is winterhard en wintergroen. Het is een vaste plant die elk jaar weer terugkomt.
Eenjarigen
Wat opvalt in Hyde Hall zijn de grote groepen eenjarige planten. Vooral juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) en slaapmutsjes (Escholzia californica). Het juffertje-in-het-groen is er in blauw, wit en roze. Slaapmutstjes kunnen variëren van crèmekleurig tot oranje en rood.
Het is mij, in mijn eigen tuin, al vaak opgevallen dat veel eenjarigen extreem veel droogte verdragen. Dat is ook logisch. Eenjarige planten hebben maar een jaar de tijd om te bloeien en hun zaad te verspreiden. Daarna gaan ze dood. Ze moeten dus hoe dan ook presteren. Dat maakt dat het hele sterke planten zijn.
Juffertje-in-het-groen, Nigella damascena(foto: Manuel Torres Garcia on Unsplash) |
Het slaapmutsjesEscholzia californica |
Vaste planten
- Acaena (stekelnootje)
- Achillea filipendulina (duizendblad)
- Ballota
- Berkheya purpurea (zie de foto hieronder)
- Centranthus ruber (rode valeriaan)
- Euphorbia characias (wolfsmelk)
- Erigeron glaucus (fijnstraal)
- Erigeron karvinskianus (het Mexicaans madeliefje)
- Eryngium bourgattii 'Picos amethyst' (kruisdistel)
- Erysimum (muurbloem)
- Foeniculum vulgare 'Purpureum' (bronzen venkel)
- Hylotelephium (vetkruid)
- Iris Germanica (zwaardlelie)
- Salvia nemorosa (salie)
- Santolina chamaecyparissus (heiligenbloem)
- Stipa ichu (Peruviaans vedergras)
- Sysirinchium striatum (bieslelie)
Berkheya purpurea, de stekels van een distel, maar de bloei van een margriet. (foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, Berkheya purpurea kz04, CC BY-SA 4.0) |
Peruviaans vedergras (Stipa ichu)
Het Peruviaans vedergras heeft hetzelfde extreem dunne draadachtige loof. Al vroeg in het seizoen verschijnt het zijdeachtige groen van de aren die geleidelijk naar zilver verkleuren. Zolang er nog zaad in zit, buigen de aren licht over. Maar zodra de wind het zaad eruit geschud heeft staan ze weer rechtop, wiegend op ieder zuchtje wind.
Voor het najaar: Zauschneria
Zauschneria californica 'Olbrich Silver' (foto: Ghislain118 http://www.fleurs-des-montagnes.net, Zauschneria californica 'Olbrich Silver' 3, CC BY-SA 3.0) |
De tuin van de toekomst
Meer inspiratie voor droge tuinen
KLIK HIER voor meer informatie of om het boek te bestellen.
Ook interessant
- Een tuin op droge grond waar nooit wordt gesproeid (over de gravelgarden van Beth Chatto)
- 30+ planten voor een tuin op droge grond
- Zelf zaaien: slaapmutsjes (Escholzia californica)
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!