Kan je tuin er in de winter ook goed uitzien?



Vaste planten zijn mijn passie. Ik vind het geweldig om te zien hoe zo'n plant in een paar maanden
tijd uitgroeit van niets tot soms wel twee meter hoog. Een tuin met vaste planten verandert constant, ziet er in elk seizoen weer anders uit. Maar in de wintermaanden vind ik het maar niks. 

Een treurig geheel van bruine en zwarte stelen. Zeker als de regen alles zwart en donker kleurt. Als ik dat zie, kan het voorjaar me niet vroeg genoeg beginnen....


Wintersilhouet 

Zou dat niet anders kunnen? In het boek 'Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten' door Piet Oudolf en Henk Gerritsen las ik lovende woorden over planten die gracieus afsterven of een mooi wintersilhouet bieden. Volgens Oudolf moeten wij leren om met andere ogen te kijken naar de wintertuin. Volgens hem zijn er "genoeg planten die de hele winter of een groot deel daarvan fier overeind blijven en een interessante vorm houden, ook zonder rijp of sneeuw." 

Als planten met een mooi wintersilhouet noemt hij onder meer Agastache (dropplant), Echinacea purpurea (rode zonnehoed), Eupatorium (koninginnenkruid), Miscanthus (prachtriet), Pennisetum (lampenpoetsersgras), Phlomis, Perovskia (Russische salie) en Veronicastrum Virginicum.


Een tuin in verval heeft ook wel iets 

Ik ben een groot bewonderaar van het werk van Oudolf. Zijn kleurencombinaties en plantenkeuze en vind ik fantastisch. Voor wat betreft de najaarstuin deel ik zijn mening helemaal. Zo'n tuin in verval heeft ook wel iets. 

Warme herfstkleuren en de laatste bloemen van het seizoen die oplichten tussen het bruin en zwart van het afstervende loof. Een sluier najaarsmist kan je tuin zomaar veranderen in een geheimzinnige en sprookjesachtige wereld. Daar kan ik echt van genieten maar dat geldt wat mij betreft niet voor de wintertuin.

De planten die ik hiervoor noemde staan allemaal in onze tuin, maar zelfs met de beste wil van de wereld kan ik ze in de winter niet mooi vinden. Het is waar dat de siergrassen hun vorm houden, maar het vaalgele loof oogt verre van vrolijk en verwaait al snel door de hele tuin. Inderdaad zien de zaaddoosjes van Phlomis Russeliana er nog steeds aardig uit maar het halfdode loof eronder, voegt weinig toe. 


De trieste aanblik van wintergroene planten  

Vorig jaar maakte ik op Tweede Kerstdag een wandeling door ons dorp en ik besloot om speciaal te letten op tuinen die er in deze periode nog min of meer aantrekkelijk uitzien. Ik heb ze niet gevonden. Zelfs de tuinen met veel groenblijvende heesters zoals coniferen, hulst en rododendrons zien er op een of andere manier triest uit. Het groen wordt vaal in de winter en ook het bleke winterzonnetje slaagt er niet in om de boel op te fleuren.

Ik heb daarom maar besloten dat ik geen planten ga zetten omdat ze wintergroen zijn of omwille van een mooi wintersilhouet. Ik vul wel wat terraspotten met viooltjes en verder geniet ik in de winter van de vogeltjes in onze tuin. Ik heb geaccepteerd dat er in botanisch opzicht gewoon even niets te beleven valt. Des te meer geniet ik straks van het voorjaar. Het wachten is nu dus op de eerste bollen!

Lees ook mijn blogpost over het belang van structuurplanten voor de najaarstuin.



Mist wist de achtergrond uit waardoor de wereld ineens veel kleiner lijkt. 

Het siergras Micanthus Sinensis 'Gracillimus' in het najaar. 


Berijpte aren van Penniseum alupecuroides 'Hameln'. 

Winterwonderland, met een laagje rijp is elke tuin prachtig (foto is in 2007 gemaakt). 


Ook interessant 

 

Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

Zieke Hylotelephium (Sedum telephium) afvoeren of laten staan?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!

30+ planten voor een tuin op droge grond