Heliopsis (zonneoog)



Heliopsis is een vaste plant die ruim 1.50 meter hoog wordt en bloeit met goudgele bloemen. Heliopsis is in tuinkringen een plant die weinig aanzien geniet en zelfs min of meer in een kwade reuk staat. De plant zou saai zijn (niet meer dan een grote gele margriet), moeilijk in de hand te houden, woekeren en alleen geschikt zijn voor wilde tuinen. Ik vind dat deze plant daarmee onrecht wordt aangedaan.

Wij hebben al jarenlang Heliopsis in onze borders en gele tuin. Ik vind het een dankbare plant. De plant vormt na verloop van tijd een flinke pol, maar van woekeren is (in elk geval op onze zandgrond) absoluut geen sprake. Ik ken bovendien weinig vaste planten met zo'n lange bloeitijd. Heliopsis bloeit maar liefst ruim drie maanden aan een stuk (vanaf juli tot in oktober). Zonder dat je dode bloemen moet wegknippen om herbloei te stimuleren!

De plant is gemakkelijk in onderhoud. Het dode loof van het jaar ervoor afknippen is eigenlijk alles wat je hoeft te doen. Eventueel een steun aanbrengen als de plant wat voorover gaat hangen. Heliopsis zaait zichzelf uit maar niet heel overvloedig. Grappig: de zaailingen blijken soms gevuldbloemiger te zijn!


Foto van een gevuldbloemige zaailing.


Heliopsis is ook een hele sterke plant. In de tuin van mijn moeder staat er een al veertig jaar op dezelfde plaats en hij bloeit nog steeds elk jaar. Zoek je een sterke plant, met een lange bloeitijd die weinig onderhoud nodig heeft? Dan is Heliopsis absoluut een aanrader!


Bloeiende Heliopsis in de achtergrond van de border. 


Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen


Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Zeven planten voor droge (half)schaduw

Zijn winterharde orchideeën het geld waard?

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

9 mooie en sterke heesters voor een tuin op zandgrond