Een kleurrijke border op zandgrond



Tuinieren op kleur is de trend. Witte tuinen, blauwe tuinen, en tuinen in pasteltinten zoals lila en zachtblauw zetten de toon in tuinland. Heel mooi hoor! Zelf probeer ik ook dat soort combinaties te maken. Soms pakt het goed uit, soms valt het tegen. 

Het perk waarin ik bijvoorbeeld allerlei grijsbladigen had gecombineerd zoals lavendel, hoornbloem, Perovskia en Caryopteris clandonensis was bepaald geen succes. Het leek wel of iemand een reusachtige stofzak had omgekeerd boven dit deel van de tuin!

Doe eens wat niemand doet

Mijn man is niet zo van de tuintrends. Als typische waterman vindt hij dat je juist datgene moet doen wat niemand doet. Overboord dus met al die kleurenschema's en gewoon planten wat je leuk vindt. Na enkele jaren met de planten geschoven te hebben, was het echt naar zijn zin. En aldus eindigden wij met een border in feestkleuren: blauw, geel, rood, dieproze, oranje en paars staan nu heel gemoedelijk naast elkaar.

Deze border was zo mooi, dat we besloten om dit ontwerp door te trekken naar de border die ernaast ligt. Daarin waren flinke gaten gevallen door het uitvallen van drie grote Kerria's, dus was het tijd voor iets nieuws. In het naseizoen werd de scheidingshaag gerooid zodat één lange border ontstond. 


Rode Helenium 'Rubinzwerg' kleurt mooi bij de gele Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'. Het siergras is Panicum virgatum 'Heavy metal'.

De planten in deze kleurrijke border  

Wij hebben onderstaande planten gebruikt in deze border. Het zijn hele gewone huis-tuin-en-keuken planten. Oerrsterk en ze vragen geen bijzondere zorg. Ook met gewone planten, kun je een bijzondere tuin maken! 
  • Aconitum camichaelii 'Arendsii' (monnikskap), bloeit met grote blauwpaarse bloemen; 
  • Aster novae-angliae 'Violetta', een hoge aster heel rijkbloeiend in paars wat mooi contrasteert met het geel in de border; 
  • Coreopsis verticillata, voor de eerste rij van de border. Bloeit met ontelbare goudgele bloemen die op sterretjes lijken; 
  • Crocosmia (geen idee welke soort), bloeit in vuurrood; 
  • Echinacea purpurea 'Magnus', donkerroze bloemen met een oranje stekelig hart; 
  • Eupatorium maculatum 'purple bush' bloeit met grote donkerroze bloemschermen die veel vlinders en bijen aantrekken;
  • Helenium 'Rubinzwerg', één van de weinige Helenium soorten die echt rood is;
  • Helenium 'Waltraut', bloeit in een roestoranje kleur; 
  • Heliopsis, bloeit heel lang met goudgele bloemen;
  • Hemerocallis 'Sammy Russell, in de rand van de border staan een aantal flinke pollen van deze daglelie die bloeit met roestrode bloemen; 
  • Hemerocallis 'Burning daylight', een daglelie met bloemen in een heldere, bijna lichtgevende, kleur oranje (mijn favoriete daglelie!); 
  • Lobelia siphilitica, halfhoge vaste plant die rijk bloeit in blauw; 
  • Phygelius rectus 'African queen', (Kaapse fuchsia) een wintergroene vaste plant die rijk bloeit met rozerode buisvormige bloemen; 
  • Rudbeckia fulgida 'Goldsturm', rijke nazomerbloeier, oranjegele bloemen met een donkerbruin hartje. Onverwoestbaar! 
  • Rudbeckia nitida 'Herbstsonne', een meer dan manshoge najaarsbloeier met een extreem lange bloeitijd, de bloemen zijn goudgeel; 
  • Salvia greggii 'Royal bumble', een salie die bloeit in helderrood; 
  • Veronicastrum virginicum 'album', met bloemen die net niet écht wit zijn en daardoor toch passen in deze kleurrijke border. 

Rood, wit, blauw: Helenium 'Rubinzwerg', Veronicastrum virginicum 'Album' en Lobelia sphilitica


Lobelia sphilitica

Eigenlijk kun je elke vaste plant gebruiken in een border als deze zolang de kleur maar rijk en verzadigd is. Pastelkleuren zoals zachtroze en lila passen niet in een dergelijk kleurenschema. Ook spierwit werkt niet. 

In het begin had ik ook lila Kalimeris en wat witte en lichtroze Malva moschata in deze border staan. Het zijn mooie langbloeiende planten maar de kleuren bleken te flets. Ik heb ze er daarom weer uit gehaald en vervangen voor planten met een rijkere meer intense kleur.

Gek genoeg valt de witte Veronicastrum niet uit de toon. Waarschijnlijk omdat hij niet spierwit is. Die mocht dus blijven 😀.

Gaten vullen met eenjarigen

Een border groeit meestal niet in één jaar dicht. De "gaten" heb ik ingevuld met eenjarigen zoals goudsbloemen, cosmea, kattensnor, slaapmutsjes (Escholzia) en Lavatera trimestris in geel, oranje en 'pink'. Ik moet zeggen dat ik heel tevreden was over het resultaat. Zoveel kleur is waarschijnlijk niet voor iedereen, maar wij hebben er echt van genoten. 


Cleome spinosa (kattensnor)
Kattensnor (Cleome spinosa). Deze plant is eenjarig. 

Halfschaduw border 

Wij hebben deze border in de halfschaduw aangelegd waar de planten alleen 's ochtends en na de middag zon krijgen. De grond droogt hier minder snel uit. 

Sommige planten, zoals de Helenium, Helianthus en Eupatorium, verdragen de droogte minder goed. Ze groeien prima op zandgrond maar hoogzomer, als alles in bloei staat, gaan ze in de volle zon bij warm weer snel slap hangen. 


Echinacea purpurea 'Magnus' met roestkleurige Helenium 'Sahin's early flowerer' 


Kleurige border met Veronicastrum Virginicum
Detail van de border: witte Veronicastrum Virginicum 'Alba',
gele Rudbeckia Fulgida 'Goldsturm' en rode Crocosmia.


TIP

Modeste Herwig komt uit een familie van hoveniers, kwekers en tuinschrijvers. Zowel haar vader als grootvader schreven ook tuinboeken. Modeste heeft zelf in 20 jaar meer dan 30 boeken over tuinieren geschreven. Elk boek heeft zijn eigen creatieve en vernieuwende insteek. 
Haar 'Handboek borders' staat sinds jaar en dag op mijn boekenplank. Dit boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Maar in haar nieuwste boek 'Planten combineren' kun je ook leren hoe je zelf prachtige borders aanlegt.

KLIK HIER voor meer informatie 

Ook interessant


Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Zeven planten voor droge (half)schaduw

Zijn winterharde orchideeën het geld waard?

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 tips voor een prachtige border

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

9 mooie en sterke heesters voor een tuin op zandgrond