Waarom bloeit mijn oleander niet meer?



Geen enkele plant is zo goed in staat om een instant vakantiegevoel op te roepen als de oleander. Bij het zien van een bloeiende oleander krijg je meteen visioenen van de Middellandse Zee, strakblauwe luchten en een warme zomerbries. Een oleander wordt geleverd met gratis vakantieherinneringen maar dan moet die plant natuurlijk wel bloeien! 

Dat is helaas niet altijd het geval en een oleander die niet bloeit is van weinig waarde in de tuin. Zelf vond ik het altijd moeilijk om mijn oleander (opnieuw) aan het bloeien te krijgen. Op een gegeven moment heb ik er om die reden afscheid van genomen. Laten we hier eens uitzoeken wat het probleem is en hoe je het op kunt lossen.  

De oleander heet officieel Nerium oleander. Het is een plant uit de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae).  Het is mij nooit eerder opgevallen, maar de bloemen van een oleander zien er inderdaad hetzelfde uit als die van de maagdenpalm (Vinca minor). Je weet wel, die bodembedekker met die blauwe bloemen waar je in ieder tuincentrum mee doodgegooid wordt. Of liever gezegd, zonder die blauwe bloemen, want ook Vinca minor is ook vaak een totaalweigeraar als het om bloeien gaat. 


Waarom bloeit mijn oleander niet?

Dat je oleander niet (meer) bloeit, kan verschillende redenen hebben: 

1. Je hebt de oleander verkeerd gesnoeid

Dit is wat er bij mij fout ging. Eigenlijk moet je een oleander niet snoeien. Door te snoeien zal de oleander altijd minder, of zelfs helemaal niet bloeien. Een oleander bloeit namelijk op overjarig hout. Blijf dus met je snoeischaar uit de buurt van deze plant! 

Ook uitgebloeide bloemen moet je niet wegknippen want op diezelfde takjes gaat de struik volgend jaar weer bloeien. Je kunt de verdorde bloemblaadjes voorzichtig met je vingers verwijderen, maar let goed op dat je hierbij de takjes niet breekt. 

Wordt de struik echt te groot? Dan is het geen probleem om wat takken weg te snoeien of sommige takken wat in te korten. De oleander zal gewoon opnieuw uitschieten maar op z'n vroegst pas een jaar later weer bloeien op dat nieuwe hout. Zolang je ervoor zorgt dat je nooit meer dan een derde van de takken wegsnoeit of terugknipt, houd je voldoende bloemen over. Snoei na de bloei zodat je eerst nog van de bloemen kunt genieten!

LET OP
Oleanders worden meestal gehouden als kuipplant. Kuipplanten die vorstvrij moeten overwinteren, worden vaak teruggeknipt voordat ze naar binnen gehaald worden omdat ze dan minder ruimte in beslag nemen. Dat moet je bij een oleander dus beslist niet doen! 

2. De oleander krijgt te weinig zon

Oleanders zijn echte zonaanbidders. Oleanders die te weinig zon krijgen, zullen niet bloeien. Geef je plant daarom altijd een plekje in de volle zon. Kies voor een warme beschutte plek, uit de koude wind. Tegen een zuidmuur is ideaal. 

3. De oleander staat te droog

Nerium oleander is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied maar ook in Iran en het oosten van Azië kun je deze plant tegenkomen. Je zou verwachten dat een plant die afkomstig is uit zulke warme en droge streken, niet veel water nodig heeft. Toch is dat niet waar. Een oleander houdt van nature van vochtige grond. 

Dat zit zelfs in de naam van de plant besloten. Nerium is een verbastering van de oude Griekse plantennaam voor oleander; nêrion. Het Griekse woord nêros betekent vochtig en verwijst naar de natuurlijke standplaats van de struik. De soortnaam oleander is de Latijnse vertaling van oleandro; de Spaanse en Italiaanse volksnaam voor deze plant. 

In het wild groeit de oleander op stenige grond, overstroomde oevers en in periodiek droge beekbeddingen. Daar is de grond nooit echt droog! Zorg dus dat je plant voldoende water krijgt. De kluit mag nooit volledit uitdrogen. Bij Oleanders die worden gehouden als kuipplant, kan het op warme zomerdagen nodig zijn om twee keer per dag water te geven. Het is goed om onder de pot een schotel te plaatsen zodat het water niet meteen wegloopt via het gat in de pot.  


Wilde Nerium Oleander op de oever van een rivier in Portugal (foto: Kolforn (Wikimedia), 09-06-2017 Oleander (Nerium oleander) Arade river, Águas Frias de Baixo, AlteCC BY-SA 4.0


4. De grond is uitgeput

Oleanders zijn gulzige planten. Ze groeien en bloeien alleen als je de plant regelmatig voeding geeft. 
Meng daarom bij het verpotten flink wat organische mestkorrels door de grond (bijvoorbeeld Culterra). 

Geef vanaf mei tot half augustus om de twee weken voeding, dit gaat makkelijk door vloeibare mest bij het water te doen. Houd daarbij altijd de aanwijzingen op de verpakking aan (overbemesting is nooit een goed idee). De eerste twee maanden na het verpotten hoef je geen extra mest te geven.  

Voor de liefhebbers is er eventueel speciale potgrond en speciale vloeibare mest voor mediterrane planten verkrijgbaar. 

5. Het is te koud

De oleander is een subtropische plant. In warme zomers is de bloei dan ook het rijkste. Als de struik niet in bloeit komt, dan kan dat zijn omdat het te koud was. De bloemknoppen hebben warmte nodig om zich te ontwikkelen. 

6. Het heeft teveel geregend  

De beste plek voor een oleander is in een serre of, als je die niet hebt, onder een overkapping die licht doorlaat of onder een overstekende dakrand. Oleanders zijn namelijk, net als wij, niet dol op veel regen. Zitten er wel veel knoppen aan te takken, maar gaan ze niet open? Teveel regen kan daarvan de oorzaak zijn. 

7. Te warm in de winter  

Als je een oleander binnen laat overwinteren is het belangrijk dat de plant niet te warm staat. Een koude periode is belangrijk als trigger voor het vormen van bloemknoppen. Overwinter een oleander daarom bij een temperatuur van 4-8 °C. Een verwarmde woning is dus ongeschikt om een oleander te laten overwinteren. 


Hoe winterhard is de oleander?

Van de oleander wordt gezegd dat het een kuipplant is die niet winterhard is. Dat is niet altijd waar. Afgelopen zomer zag ik het tegendeel bewezen. Op familiebezoek in Eindhoven zag ik, een prachtige ruim drie meter hoge bloeiende oleander in een voortuin staan. Net zo mooi als in Zuid-Europa. Jammer genoeg heb ik daar geen foto van gemaakt. 

Bij mijn volgende bezoek bleek de tuineigenaar de hele struik tot zo'n 60 cm boven de grond afgezaagd te hebben. Zonde! Het was goed dat de dader niet de buurt was, want ik had hem (of haar) wel kunnen slaan.   

Niet alle oleanders zijn even winterhard. Het verschilt per soort. De top drie van winterharde oleanders ziet er volgens 'De groene Prins' (botanische tuin en kwekerij van exotische planten) als volgt uit: 
  1. Nerium oleander 'Villa romaine', bloeit roze (dit is waarschijnlijk de soort die ik gezien heb)
  2. Nerium oleander 'Atlas', bloeit witroze 
  3. Nerium oleander 'Italia', bloeit rood 
Deze oleanders worden zo'n vier meter hoog en twee meter breed. Op een zonnige, beschutte standplaats kunnen ze (korte tijd) tot -15 °C vorst verdragen zonder in te vriezen. Strenge langdurige winters overleven ze alleen tegen de zuidgevel van een woning met veel extra winterbescherming. 

Zulke strenge winters hebben we tegenwoordig niet meer. Zeker in een beschutte stadstuin zijn deze oleanders dus winterhard. Wil je dit uitproberen? Dan kun je de oleander het beste in het voorjaar meteen in de koude grond planten en de eerste winter goed afdekken tegen de vorst. 

Planten in potten zijn veel gevoeliger voor vorst. Die moeten daarom binnengezet worden (ook als het een winterharde soort betreft). In de winter heeft een oleander weinig water nodig. Hij is dan in rust. Zorg er wel voor dat de potkluit niet helemaal uitdroogt.


Wit bloeiende Nerium oleander (foto door Eda op Unsplash)

Kun je een oleander stekken? 

Voordat je gaat experimenteren met de winterhardheid van je oleander, is het misschien een goed idee om eerst wat stekken te maken. Een oleander kun je op deze manier goed te vermeerderen. Het werkt als volgt:
  • Knip in juni-september een stek van 10 tot 15 cm lengte.  Neem een gezonde jonge tak die dit jaar gegroeid is, de onderkant van het stekje moet al wat houtig zijn en de top nog zacht. Kies een takje waarbij de blaadjes vrij dicht op elkaar zitten. 
  • Snijd het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop. Vanuit de knop gaan de nieuwe wortels groeien. Knip de zachte top uit de stek. Verwijder de onderste bladeren en laat bovenaan vier blaadjes zitten. Doop het stekje in stekpoeder. Steek het stekje in potje met potgrond. 
  • Geef goed water en doe vervolgens een doorzichtige plastic zak over de pot om verdamping te voorkomen. Zorg dat er gaatjes in het plastic geprikt zijn zodat de plant kan blijven "ademen". Zet de stek op een warme en lichte plek maar niet in de zon. Houd de grond vochtig maar niet al te nat. Na vier tot zes weken is de stek, als het goed is, geworteld. 

Bronnen
Foto boven dit blog: Martin Lednár op Unsplash



Roodbloeiende Nerium oleander (foto: Claudia Sommer op Unsplash


Meer mediterrane planten?  

Door de verandering van het klimaat passen mediterrane planten steeds beter bij onze Nederlandse tuinen. Omdat ze sterk en droogtebestendig zijn en veel hitte verdragen. Een mediterrane plant heeft geen moeite met temperaturen van ruim boven de dertig graden! 

In mijn blog over de mediterrane tuin en mediterrane planten lees je er meer over (met link naar het gratis ebook "Puur mediterraan tuinieren" door Roger Bastin!)


Ook interessant 

 
Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.


Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Alles wat je moet weten over de Japanse esdoorn (Acer palmatum)

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

Salvia nemorosa (bossalie), mijn vijf favoriete soorten

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Moet je mieren in je tuin bestrijden? En hoe dan?

Wat je moet weten over de hommels in je tuin.

30+ planten voor een tuin op droge grond