In een gele tuin schijnt de zon altijd

Gele tuin, tuin in geel, oranje, rood, tuin in vurige kleuren

Geel is een van de minst geliefde kleuren in de tuin. Veel tuiniers vinden die kleur té schreeuwerig en té aanwezig. Ik deel die mening niet. Toegegeven, van een goudgeel bloeiende Heliopsis in een border vol zachte pastels, gaan mijn haren ook recht overeind staan. Maar mits op een zinnige manier gecombineerd, kan geel in de tuin ook heel erg mooi zijn. 

Geel is een kleur waar je vrolijk wordt. In een tuin vol gele bloemen lijkt het alsof de zon altijd schijnt. Zelfs als het bewolkt is. Ik wist dus zeker dat ik een gele tuin wilde hebben. Het creëren van een gele tuin was dan ook een van mijn eerste tuinprojecten. 


Het moeilijkste wat er is   

Bij mijn eerste poging gebruikte ik alleen maar geel. En dan ook nog vooral dat diepe intense goudgeel van bijvoorbeeld Coreopsis verticillata 'Zagreb''. Een monochrome tuin ontwerpen is het moeilijkste wat er is. Je ontneemt jezelf de mogelijkheid om focuspunten en contrasten te creëren met kleur. In plaats daarvan moet je werken met bladvormen en de vorm van planten om je tuin spannend te maken. 

Dat is zeker niet iets waar je, als onervaren tuinontwerper met een beperkte kennis van planten, mee moet beginnen. Mijn gele tuin werkte dan ook voor geen meter. Het gebrek aan contrast en focuspunten leverderde doodsaaie borders op. Een rijstebrij van geel. Pas toen ik het palet uitbreidde met oranje en rood, begon het te sprankelen. Het resultaat zie je op de foto hierboven. 


Eenjarigen 

Onze gele tuin is door vier hagen afgeschermd van de rest van de tuin en ligt in de volle zon. Daardoor wordt het er heel snel droog. De planten moesten dus droogteresisent zijn. Op plekken zoals deze werk ik graag met eenjarigen zoals goudsbloemen, zonnebloemen, Oost-Indische kers en Cosmos. Die verdragen veel droogte en hebben bovendien een lange bloeitijd. 

Ik zaai de eenjarigen eind maart in een koude bak. De wat grotere zaden van bijvoorbeeld cosmos, goudsbloem en zonnebloem zaai ik rechtstreeks in kweekpotjes zodat ik ze later niet meer hoef te verspenen. 

Omdat deze plantjes pas half mei naar buiten kunnen, duurt het wat langer voor de tuin 'op kleur' komt. Maar in de zomermaanden (vanaf half juni) bloeit vrijwel alles tegelijk wat een spectaculaire explosie van kleur oplevert. Een ander voordeel van de eenjarigen is dat je tuin er elk jaar weer anders uitziet en dat je telkens met andere planten kunt experimenteren. 

In onze gele tuin staan de volgende eenjarigen
  • Anethum graveolens 'Bouquet' (dille, groengeel) 
  • Calendula officinalis 'Orange porcupine' (goudsbloem, oranje)
  • Calendula officinalis nana 'Yellow gem' (goudsbloem, zachtgeel) 
  • Cosmos bipinnatus 'Xantos' (eenjarig, zachtgeel) 
  • Cosmos sulphureus 'Crest red' (feitelijk is deze meer oranje) 
  • Crocosmia 'Jackanapes' (monbretia, rood met oranje) 
  • Helianthus annuus 'Magic Roundabout' (eenjarige zonnebloem, geel met roestbruin hart) 
  • Tropaeolum nanum 'Empress of India' (Oost-indische kers, rood) 

Vaste planten 

De basis van de tuin wordt gevormd door de vaste planten. Die zorgen voor hoogte en structuur. 

In onze gele tuin staan de volgende vaste planten
  • Achillea filipendulina (goudgeel) 
  • Anthemis 'Wargrave' (kamille, zachtgeel) 
  • Coreopsis verticillata 'Zagreb' (goudgeel) 
  • Crocosmia 'Jackanapes' (monbretia, rood met oranje) 
  • Crocosmia 'Emily McKenzie' (monbretia, oranje) 
  • Gaillardia 'Kobold' (kokardebloem, geel met rood) 
  • Helenium 'Waltraut'  (zonnekruid, roestkleurig) 
  • Helianthus 'Lemon queen' (vaste plant, zachtgeel)
  • Heliopsis helianthoides (goudgeel) 
  • Salvia greggii 'Royal Bumble' (salie, rood) 
Voor sommige van deze planten is benaming "vaste plant" misschien iets teveel eer. De zachtgeel bloeiende kamille Anthemis 'Wargrave' bijvoorbeeld, bloeit zo lang en zo rijk dat de plant aan het einde van de zomer "op" is. Je kunt er beste in augustus stekken van maken zodat je volgend jaar weer met nieuwe planten kunt beginnen. 

Gaillardia 'Kobold' is ook zo'n plant die de neiging heeft om zichzelf dood te bloeien. Dit plantje blijft maar doorgaan! Maar als je de uitgebloeide bloemen blijft wegknippen, kan hij het volgende jaar nog eens bloeien. Mits de winter niet al te koud is, want gaillardia's zijn niet 100% winterhard. 

Crocosmia 'Jackanapes' bleek geen blijvertje. Net zo min als 'Emily McKenzie'. De sterkste Crocosmia is volgens mij de vuurrode 'Lucifer'. Maar pas op, die wordt wel een heel stuk hoger dan deze twee lagere soorten. 



Heliantus 'Lemon Queen' bloeit pas later in het seizoen (vanaf augustus) en zorgt tot in oktober voor een zee van citroengele bloemen.  


Dille is heerlijk bij vis maar de groengele schermbloemen zijn ook heel mooi in de border.
 


De zonnebloem, Helianthus annuus 'Magic Roundabout' 


Waarom mijn gele tuin er niet meer is

Inmiddels bestaat mijn gele tuin niet meer. De kurkdroge zomer van 2018 heeft er een einde aan gemaakt. Je kunt niet blijven sproeien. Omdat in de gele tuin vooral veel eenjarigen stonden, ben ik hier het eerste gestopt met water geven. Het verbaasde me hoe lang deze eenjarigen het zonder water toch nog volhielden. Planten zijn veel sterker dan wij denken! 

We hebben de gele tuin na deze dramatische zomer opgeruimd. De vaste planten (die we tot de grond toe hadden afgeknipt) heb ik opnieuw gebruikt in een andere border. Op de plaats van de gele tuin hebben we een prairietuin met siergrassen en droogteminnende vaste planten aangelegd. 

Je leest er meer over in mijn blog 'Een klimaatbestendige border op droge grond'.


Ook interessant


Bewaar op Pinterest:


Abonneren

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Waarom bloeien mijn narcissen niet meer? (8 oorzaken)

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

Hoe kom je van rouwvliegjes af? Met de gouden tip!

Zo heb je wél succes met riddersporen

Siergras snoeien, tips en trucs