Miscanthus sinensis (prachtriet) blikvanger in de najaarstuin



Wil je dat je tuin ook in het najaar nog wat te bieden heeft? Dan kun je eigenlijk niet zonder siergras. Siergrassen zien er het hele seizoen goed uit, maar hun gloriemoment is het najaar. Dat geldt in elk geval zeker voor Miscanthus sinensis.

Miscanthus sinensis, in het Nederlands prachtriet, is afkomstig uit Azië. Het Latijnse sinensis betekent Chinees. Het smalle loof van Miscanthus sinensis is donkergroen met een witte middennerf en verkleurt in het najaar via oranje naar strogeel. Het dunne loof vormt een sierlijke fontein.

De moderne cultivars bloeien rijk met aren die in kleur variëren van crèmewit tot donkerrood en die na de bloei verkleuren tot zilverwit. Op de foto boven dit blog zie je de oranje najaarsverkleuring van Miscanthus sinensis 'Kleine silberspinne'. In het licht van de laagstaande najaarszon. Prachtig toch?


Wat heeft Miscanthus sinensis nodig?

Miscanthus sinensis is niet veeleisend. Het groeit op vrijwel elke grondsoort. Goed doorlatende, vruchtbare, niet al te droge grond is ideaal maar niet noodzakelijk. De RHS schrijft dat Miscanthus, beter dan de meeste andere siergrassen, zelfs op zware grond goed groeit.

Om optimaal te groeien en bloeien is een standplaats in de volle zon gewenst maar het prachtriet verdraagt ook lichte schaduw.

In mijn ervaring is Miscanthus sinensis behoorlijk droogteresistent. In droge jaren blijven de planten wat lager en is de bloei misschien wat minder, maar ze overleven het altijd en doen het jaar daarop gewoon weer hun ding alsof er niets gebeurd is.


Miscanthus begint pas laat te groeien

Als je in het voorjaar het aanbod aan siergrassen in de tuincentrums ziet, dan word je daar niet blij van. Vaak is het niet meer dan een potje grond met twee of drie zielige sprietjes. Je eerste ingeving is waarschijnlijk om maar snel door te lopen. Toch zou je dat niet moeten doen.

De reden dat het gras er in in het voorjaar zo weinig belovend uitziet, is dat de meeste siergrassen pas later in het seizoen beginnen te groeien. Het prachtriet is daarop geen uitzondering. Het heeft weinig toegevoegde waarde in de voorjaarstuin maar des te meer in de zomer, het najaar en de winter. Laat je daardoor dus niet afschrikken.


Welke soorten zijn er?

De oorspronkelijke Miscanthus soorten bloeiden in Europa niet of slecht. Totdat Ernst Pagels zich ermee begon te bemoeien. Ernst Pagels was een leerling van Karl Foerster, de man die siergrassen op de kaart zette.  

Pagels volgde in de voetsporen van Foerster en won met name veel nieuwe soorten Miscanthus die wél goed bloeien. Het veredelen van siergrassen is van oudsher dus vooral een Duitse aangelegenheid. Daarom hebben veel soorten sprekende Duitse namen. 'Gewitterwolke' vind ik zelf de mooiste. De pluimen zouden eruit zien als de koppen een donderwolk. Met heel veel fantasie misschien? 

Ernst Pagels leeft niet meer. Hij overleed in 2007 op de rijpe leeftijd van 94 jaar maar zijn tuin in Leer (Bürgergarten Pagels), met een oppervlakte van 16.000 vierkante meter, is nog steeds te bezoeken. Leer ligt bij Winschoten net over de grens. De tuin is in elk seizoen de moeite waard, maar de Miscanthus-bloei in de herfst, zou ronduit indrukwekkend zijn.


1. Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne'

Je ziet hem boven dit blog. Dit gras wordt in onze tuin zo'n 1.50 meter hoog. Het heeft heel smal donkergroen loof met een witte nerf dat bevallig overhangt. De zilvergrijze aren hebben een donkerroze gloed. Dit gras bloeit in september/oktober.


2. Miscanthus sinensis 'Gracillimus' 

Miscanthus sinensis 'Gracillimus' is een grotere en sneller groeiende versie van 'Kleine Silberspinne'. Een fors siergras dat in onze tuin zo'n 1.85 meter hoog wordt.

Van dit gras wordt wel gezegd dat het minder goed bloeit. Dat is niet mijn ervaring. 'Gracillimus' staat al zo'n vijftien jaar in onze tuin en ik kan me niet herinneren dat het ooit niet gebloeid heeft. Of het zou in 2018 geweest moeten zijn. Dat jaar waarin er geen druppel regen viel. Dat jaar was zo teleurstellend dat ik het volledig uit mijn tuingeheugen gebannen heb.

Het dunne loof is donkergroen met een witte nerf. De bloei is in september/oktober maar de pluimen zijn, ook als ze uitgebloeid zijn, nog lang mooi. Als de plant begint te bloeien hebben de aren een roze gloed. Ik combineer het daarom graag met de felroze bloeiende Aster novae-angliae 'Andenken an Alma Pötschke'. De planten bloeien gelijktijdig en de kleuren versterken elkaar.


Miscanthus sinensis 'Gracillimus' met de roze aster 'Andenken an Alma Pötschke' 


3. Miscanthus sinensis 'Morning light'

Miscanthus sinensis 'Morning light' blijft wat kleiner dan 'Gracillimus'. Het wordt ongeveer 1.60 hoog. Dit gras heeft een omgekeerde kleurstelling. Het is wit met een groene nerf. Het loof van 'Morning light' oogt daardoor een stuk lichter dan dat van de andere soorten. Bloeit met donkerrode zilverige aren. 

Over Miscanthus sinensis 'Morning light' wordt vaak geschreven dat het niet zou bloeien. Dat is niet waar. De bloeit valt alleen extreem laat, namelijk pas in november. Als het al vroeg begint te vriezen, kan het daardoor gebeuren dat het nooit zover komt. 'Morning light' heeft in mijn tuin de afgelopen jaren steeds rijk gebloeid maar ook als het niet bloeit, is dit een prachtig gras om te zien.

Ik combineerde het in mijn tuin met roodbloeiende Helenium 'Rubinzwerg'.


Miscanthus sinensis 'Morning light'


4. Miscanthus sinensis 'Ferner osten'

In tegenstelling tot de eerdere soorten heeft 'Ferner osten' donkerrode aren die naar buiten uit staan. Ook dit gras is een flinke heer: het kan zo'n 1.80 meter hoog worden. Ik heb 'Ferner osten' nooit zelf gehad. Onderstaande foto maakte ik in de Bloemenhof van Kasteel Geldrop. Op de voorgrond zie je de paarse lipbloemen van Strobilanthes atropurpureus. 


Miscanthus sinensis 'Ferner Osten' 


5. Miscanthus sinensis 'Zebrinus'

Een vreemde eend in de bijt. Het loof van deze soort is merkwaardig overdwars gestreept. Het is ook wat breder en stijver dan dat van de andere soorten. De plant wordt zo'n 1.60 tot 2.00 meter hoog. Dit gras heeft een paar jaar nodig om een flinke pol te vormen.

Ik heb 'Zebrinus' destijds geplant als vervanging voor onze bamboe. Het is mij tot twee keer toe overkomen dat onze bamboe ging bloeien. Toen was ik er wel klaar mee. Bij de meeste planten kijk je uit naar de bloei. Dat geldt niet voor bamboe want deze plant is monocarpisch. Dat wil zeggen dat hij na de bloei afsterft. Miscanthus 'Zebrinus' heeft daar gelukkig geen last van!

Miscanthus sinensis 'Zebrinus' bloeit in september/oktober met bruine aren. Je plant hem echter vooral omwille van het kleurrijke blad.



Miscanthus sinensis 'Zebrinus' (foto: Jardin des plantes Paris


Dit is nog niet alles! 

Er zijn nog veel meer soorten Miscanthus. In Piet Oudolfs boek 'Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten' worden maar liefst zestien verschillende soorten besproken.

De kleinste is de 'Yakushima Dwarf' die met 1.20 meter toch nog best groot is. De grootste luistert naar de misleidende naam 'Zwergelefant'. Met zijn 2.20 meter, zou ik deze Miscanthus toch echt geen dwerg willen noemen!

TIP: je vindt een mooi assortiment Miscanthus soorten bij tuinplant.nl 


Hoe winterhard is Miscanthus sinensis? 

Alle soorten die ik hierboven besproken heb, zijn volledig winterhard. Ik ben in de winter nog nooit planten kwijtgeraakt (niet door de vorst en ook niet als gevolg van teveel nattigheid). 

De crèmekleurige pluimen verwaaien in de loop van de winter, maar bijven toch nog lang mooi. 


Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne' laat in het seizoen


Miscanthus sinensis combineren 

Siergrassen zijn vooral populair geworden door de 'Dutch wave'. Een stroming in de Nederlandse tuincultuur waarvan Piet Oudolf de bekenste vertegenwoordiger is. De 'Dutch wave' streeft naar een natuurlijk ogende, minder formele, losse stijl van beplanting. Siergrassen passen heel goed in dat beeld.

Miscanthus bloeit in het najaar. Combinaties met andere laatbloeiers liggen dan ook voor de hand. Ik noemde hiervoor al de najaarsaster, Aster novae-angliae. Daarvan zijn veel soorten in verschillende kleuren. Andere laatbloeiers waarmee je kunt combineren zijn Japanse anemonen, Persicaria en Eupatorium.

De aren van veel miscanthus soorten zijn, als ze net open komen, rozig van kleur. Het is leuk om die tint terug te laten komen in de planten waarmee je combineert. Denk daarbij aan roze asters, rode Persciara of donkerroze Eupatorium.


Miscanthus sinensis onderhouden

Miscanthus sinensis sterft in de winter af. Het dode loof moet je in het voorjaar afknippen. Dat kan bij grote planten een uitdaging zijn maar met een elektrische heggenschaar is het zo gepiept. In mijn blog 'Siergras snoeien, tips en trucs' lees je daar meer over. 

Miscanthus sinensis is geen woekeraar. Dit gras zaait zichzelf niet uit. 'Gracillimus' is een cultivar die op goed bemeste tuingrond snel grote pollen vormt. Dat kan heel mooi zijn maar genoeg is genoeg. Om te voorkomen dat dit gras andere planten verdringt, zul je het om de twee à drie jaar moeten halveren. Wij hebben al veel mensen blij gemaakt met een pol 'Gracillimus'!

Het oprooien en delen van een flinke pol prachtriet, is zwaar werk. Als je daar geen zin in hebt, kun je beter een minder snel groeiende soort kiezen zoals 'Morninglight', 'Kleine Silberspinne' of 'Zebrinus'. Die zullen uiteindelijk ook flinke pollen vormen, maar groeien veel minder hard.  


Miscanthus sinensis bemesten 

Miscanthus sinensis heeft geen speciale bemesting nodig. Wij geven een keer per jaar (in het voorjaar) wat universele organische mest (zoals Culterra) en wat kieseriet. De kieseriet bevat magnesium, een bouwstof die van nature op zandgrond niet aanwezig is. 


Ook interessant

Bewaar op Pinterest:



Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 



Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!