Bloemenparadijs in Geldrop


In Geldrop (bij Eindhoven) vind je Kasteel Geldrop, de voormalige woning van de Baron van Tuyll van Serooskerken. Bij het kasteel hoort een park met prachtige eeuwenoude bomen en een ommuurde tuin vol kleurige bloemen: de Bloemenhof.  

In die Bloemenhof kom ik graag. Deze tuin is namelijk (net als mijn eigen tuin) geïnspireerd op het werk van Piet Oudolf. Veel vaste planten en siergrassen dus! In de nazomer en het vroege najaar is de Bloemenhof met zijn talrijke bloeiende vaste planten en siergrassen, op zijn allermooist. 

In dit blog vertel ik je graag wat meer over het kasteel en de tuinen. De tuinen zijn (gratis) te bezoeken. Dus als je zelf eens rond wilt neuzen in de baron z'n hof, dan kan dat!

Korte geschiedenis van het kasteel   

De geschiedenis van Kasteel Geldrop gaat terug tot de late Middeleeuwen. Het kasteel is rond 1340 gebouwd door de heren van Geldrop die er tot ver in de vijftiende eeuw blijven wonen. 

In 1462 wordt kasteel Geldrop eigendom van de familie Van Horne. Zij laten het vervallen kasteel in 1616 opknappen. Het hooghuis met de karakteristieke trapgevels dat zij bouwden, vormt nu het middendeel van het kasteel. Nazaten van de familie Van Horne blijven er nog zo'n 300 jaar wonen.



Achterzijde van het kasteel met gracht en gazon


In 1768 koopt Adriaan van Sprangh uit Leiden het kasteel dat op dat moment onbewoonbaar is verklaard. Twee jaar later start het renovatiewerk maar Van Sprangh heeft zelf weinig plezier van zijn investering. Hij overlijdt in 1772. 

In 1828 komt het kasteel in handen van de familie Hoevenaar. Hubertus Paulus Hoevenaar heeft zijn fortuin gemaakt met suikerfabrieken in Nederlands Indië. Hij laat het kasteel, dat op dat moment nauwelijks meer dan een bouwval is, grondig verbouwen. De ophaalbrug met het poortgebouw worden gesloopt en aan de westzijde wordt een nieuwe vleugel aangebouwd.

Hoevenaar is een groot liefhebber van bijzondere bomen en planten. In 1870 laat hij daarom een park aanleggen in de Engelse landschapsstijl met veel bijzondere en zeldzame bomen. Na zijn overlijden erft zijn dochter het kasteel. Zij is getrouwd met Hendrik Nicolaas Cornelis baron van Tuyll van Serooskerken en burgemeester van Voorburg. 

De familie Van Tuyll van Serooskerken komt in 1912 definitief op het kasteel in Geldrop wonen en zal daar tot 1972 blijven. Dat is het jaar waarin de laatste adellijke bewoner van het kasteel overlijdt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de baron of barones stoort!   

Het kasteel, en alles wat erbij hoort, wordt in 1974 gekocht door de Gemeente Geldrop. In 1996 verkoopt de gemeente het kasteel voor een symbolisch bedrag van 1 Euro aan de huidige eigenaar, de Stichting Kasteel Geldrop. 


Kasteel Geldrop (voorzijde) 

Bronnen: 

De landschapstuin bij het kasteel  

Het park dat Hoevenaar in 1870 aanlegde, is er nog steeds. Het is een Engelse landschapstuin. Dit type tuin is in de tweede helft van de achttiende eeuw heel populair. De landschapstuin gaat uit van het idee dat tuinen niet beheerst moeten worden door de mens maar door de natuur. Ze worden daarom aangelegd zonder symmetrie of strakke lijnen. De paden lopen rond en de perken zijn grillig gevormd. Tuinen van dit type kennen geen rechte lijnen. 

Het doel is om een romantisch, parkachtig landschap met verrassende doorkijkjes te realiseren door het aanleggen van gazons en weiden afgewisseld met boomgroepen. Ook water is een belangrijk onderdeel in deze tuinen. Een Engelse landschapstuin komt daardoor heel natuurlijk over maar in werkelijkheid groeien er meestal veel exoten. 

Dat geldt ook voor Kasteel Geldrop. In het park zie je veel oude bomen. Ze zijn afkomstig uit de hele wereld met name uit Noord-Amerika en het verre Oosten. De meeste exotische bomen en struiken staan op en rond het gazon direct ten zuiden van het kasteel. Aan de rand van het gazon staat een sequoiadendron of mammoetboom uit Californië.

Ook staan er twee platanen, een oosterse en een mediterrane soort. Met zijn tweeën vormen ze één koepelvormig dak tot op de grond. Sommige takken zijn met elkaar vergroeid. Wanneer je vanaf de platanen over het gazon in oostelijke richting kijkt, zie je het pronkstuk van de tuin: een gigantische treurbeuk. De ring onderaan de stam is vermoedelijk ontstaan door het enten van de boom. 

Aan de zuidoosthoek van de vijverpartij staat een bijzonder zeldzame boom, de metasequoia. De soort werd in Tibet ontdekt en in 1948 voor het eerst in het westen ingevoerd. Voor die tijd werd aangenomen dat deze soort was uitgestorven want er waren alleen fossielen van bekend.

Bron: Rijksmonumenten.nl 


De Engelse landschapstuin met veel bijzondere, meer dan 150 jaar oude, bomen. 

De bloemenhof 

De Bloemenhof is mijn favoriete deel van het het kasteelcomplex. Het is een ommuurde tuin vol kleurrijke vaste planten en siergrassen. Je kijkt er je ogen uit. Wat een contrast met de sobere eenvoud van de landschapstuin rond het kasteel! 

Op de plaats waar nu de bloemenhof ligt, lag vroeger (in de tijd van Hoevenaar) een moestuin met boomgaard. In 2002 is deze getransformeerd naar de Bloemenhof. Tot voor kort heette het de  'De baron z'n hof', maar omdat er allang geen adelijke heren meer wonen, heet het nu de Bloemenhof, een naam die de tuin eer aan doet. 

Het doel van de Stichting Kasteel Geldrop was om met de Bloemenhof een mooie plek te creëren waar mensen gelukkig van worden. Dat is wat mij betreft helemaal gelukt. Ook wil de Stichting met de Bloemenhof laten zien dat ze duurzaamheid, ecologie en natuurbeleving belangrijk vinden. Tussen de rijke beplanting zoemt en gonst het dan ook van het leven. 

De verbinding met het verleden zie je in het leifruit tegen de tuinmuren, de instandhouding van de boomgaard en de Victoriaanse kassen waar plantjes (waaronder zinnia's) in het voorjaar worden opgekweekt. De Bloemenhof werd, onder supervisie van beheerder John Schoolmeesters en zijn vrouw Cil, aangelegd en wordt onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers. Je kunt aan alles zien dat deze tuin met veel zorg en liefde wordt bijgehouden.  

De Bloemenhof is een tuin op Brabantse zandgrond maar doordat het perceel aan alle kanten omgeven is door water, is de grond er niet droog. Dat zie je aan de planten. Alles staat hier een stuk weelderiger dan in mijn eigen tuin. Onderstaand wat foto's die ik half augustus 2023 maakte. 

In de Bloemenhof staan geen namen bij de planten. Ik heb daarom zo goed mogelijk geprobeerd om de planten op de foto's zelf te determineren. Dat is niet overal gelukt en er is natuurlijk ook altijd een kans dat ik ernaast zit. Als dat zo is, laat het me a.u.b. weten. 


Het siergras Miscanthus sinensis 'Ferner Osten' en de paars bloeiende trompetbloem, 
Strobilanthes atropurpureus

Niet bang voor de kleur geel  

Veel tuiniers hebben moeite met de kleur geel maar in de Bloemenhof lijden ze niet aan wat ik 'geelvrees' noem. Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' bijvoorbeeld, is een geelbloeiende vaste plant die je overal in de tuin tegenkomt. 

Het levende geel van de Rudbeckia wordt getemperd door het roestrood van de Helenium en het groen en strogeel van siergrassen zoals Deschampsia cespitosa en Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster'. Zo ontstaat een kleurrijk geheel dat toch niet zeer doet aan je ogen. 


Gele Rudbeckia fulgida met Verbena bonariensis en Deschampsia cespitosa. Het puntige loof achter de Rudbeckia is van Amsonia hubrechtii.


Rudbeckia fulgida tegen het strogeel van Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ 


Helenium in allerlei tinten geel en rood, op de achtergrond de laatste Phloxen van het seizoen

Eupatorium steelt de show  

De Bloemenhof is de plek waar ik verliefd werd op de Eupatorium. Er staan hier prachtige exemplaren waarvan sommigen ruim twee meter hoog en breed zijn. Wil je meer weten over de Eupatorium? Lees dan ook dit blog


Eupatorium maculatum 'Purple bush' 

Zinnia's als verbindend thema  

Als je de borders in de Bloemenhof goed bekijkt zal je opvallen dat er altijd wel ergens een Zinnia staat. De Zinnia is de verbindende factor in de Bloemenhof. De vrijwilligers die de tuin bijhouden kweken elk jaar zinnia's op in de kas en "strooien" de bloemen als confetti door alle borders. 

Je vindt er zinnia's in alle vormen en kleuren. Enkelbloemig, gevuldbloemig en de op Dahlia's gelijkende 'Cactus' soorten. Ik was zelf heel gecharmeerd van de hoge zalmroze Zinnia op de foto hieronder (volgens mij Zinnia elegans, 'Benary's Giant Salmon Rose'). 

Ik vind het een leuk idee dat gemakkelijk toe te passen is in je eigen borders. Je hoeft daar niet per se Zinnia's voor te gebruiken. Ook andere eenjarigen kun je die rol laten vervullen. 

Tip: je vindt een geweldig assortiment Zinnia's bij Chiltern Seeds. Ze leveren ook in Nederland! 


Zalmroze Zinnia's in een border van de Bloemenhof

Zinnia elegans, 'Benary's Giant Salmon Rose'

De pareltjes 

Veel planten in de Bloemhof zijn planten die je misschien ook in je eigen tuin hebt staan. Maar vaak is er een cultivar gebruikt die toch net iets mooier is. Je kunt er ook planten aantreffen die je in de meeste tuinen niet ziet. 

Zelf was ik erg gecharmeerd van Patrinia monandra, een citroengele schermbloem. Het zachte geel van deze bloemen is zo mooi dat zelfs de meeest fervente geelhater er geen hekel aan kan hebben. Ook Sanguisorba 'Pink brushes' was een openbaring. Ik heb deze plant sinds kort in mijn eigen tuin staan, maar ik had niet vermoed dat de volwassen plant zo mooi zou zijn. 


De citroengele bloemschermen van Patrinia monandra. 


Sanguisorba 'Pink brushes' 

Het voedselbos  

Als je aan het einde van de oprit linksaf het zandpad volgt, kom je bij het Voedselbos. Het voedselbos is gelegen in het vochtige beekdal van de Kleine Dommel. Dit deel van de tuin is in 2021 aangelegd samen met het IVN. 

Voedselbossen heten zo omdat ze vol staan met eetbare planten. Het voedselbos van Kasteel Geldrop is met name gericht op educatie en biodiversiteit. De nadruk ligt wat minder op voedselproductie. Het is een geliefde plek voor vlinders, bijen, vogels, kikkers en kleine zoogdieren want ook zij vinden hier volop te eten.  

In het voedselbos zijn planten die elkaar helpen, bij elkaar gezet. 'Companion planting' wordt dat ook wel genoemd. Zo kan de natuur haar werk doen en zijn bestrijdingsmiddelen overbodig. Het voedselbos bestaat uit 9 lagen die met elkaar samenwerken: water, wortels, schimmels (waaronder paddenstoelen), bodembedekkers, kruidachtige gewassen, struiken, kleine bomen, klimmers en grote bomen. De bomen in het voedselbos zijn voorzien van naamkaartjes. Omdat het voedselbos recent is aangelegd, zijn de bomen nog niet zo groot. 


Twee meter(!) hoge brandnetels zorgen ervoor dat vlinders zich voort kunnen planten.

Kasteel Geldrop bezoeken? 

Wil jij ook een kijkje nemen in de tuin van de baron? Dat kan! De tuin en het park bij het kasteel zijn dagelijks te bezoeken. De entree is gratis. Bij de bloemenhof vind je 'Brasserie de Theetuin' waar je op het terras of binnen wat kunt drinken of iets lekkers kunt eten. 

Het kasteel zelf is te bezichtigen op zondagen tussen 14.00 en 17.00 uur (in het hoogseizoen vaker). Er zijn vaak kunstexposities te zien. Je kunt gratis parkeren op het parkeerterrein bij de ingang. 

De tuin is niet zo groot dat je er een hele dag kunt ronddwalen maar het is een leuk uitje voor bijvoorbeeld een zondagmiddag. Klik hier voor meer informatie en de openingstijden. 


Bloemperk met witte Persciaria amplexicaulis 'Alba', witte asters en Echinacea purpurea 'Magnus' 

Tip 

De Bloemenhof bij Kasteel Geldrop is geïnspireerd op het werk van Piet Oudolf. Wil je ook graag een tuin bezoeken die is ontworpen door Piet Oudolf zelf? Dan kan ik je een bezoek aan de Vlinderhof in Vleuten (Utrecht) aanraden. In dit blog lees je er alles over!  

Piet Oudolfs droomplanten 


 
De Bloemenhof in Geldrop is geïnspireerd op het werk van Piet Oudolf. Wil jij je ook laten inspireren door Piet Oudolf? Dan kan ik je zijn boek "Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten" aanraden. De planten in dit boek hebben een natuurlijke uitstraling, een uitgesproken vorm en textuur en ze blijven ook na de bloei aantrekkelijk. Natuurlijk is er ook veel aandacht voor de siergrassen die zo kenmerkend zijn voor Oudolfs tuinontwerpen. Over Oudolfs droomplanten schreef ik eerder dit blog

KLIK HIER voor meer informatie of om het boek te bestellen. 


Ook interessant


Bewaar op Pinterest:

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen. Wees niet bang, ik ga je niet spammen met reclame! 

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 tips voor een prachtige border

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Een border waar altijd iets bloeit

Nooit meer wieden met deze wintergroene bodembedekker

30+ planten voor een tuin op droge grond

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!