Bloemenparadijs in Geldrop
In Geldrop (bij Eindhoven) vind je Kasteel Geldrop, de voormalige woning van de Baron van Tuyll van Serooskerken. Bij het kasteel hoort een park met prachtige eeuwenoude bomen en een ommuurde tuin vol kleurige bloemen: de Bloemenhof.
In die Bloemenhof kom ik graag. Deze tuin is namelijk (net als mijn eigen tuin) geïnspireerd op het werk van Piet Oudolf. Veel vaste planten en siergrassen dus! In de nazomer en het vroege najaar is de Bloemenhof met zijn talrijke bloeiende vaste planten en siergrassen, op zijn allermooist.
Korte geschiedenis van het kasteel
Hoevenaar is een groot liefhebber van bijzondere bomen en planten. In 1870 laat hij daarom een park aanleggen in de Engelse landschapsstijl met veel bijzondere en zeldzame bomen. Na zijn overlijden erft zijn dochter het kasteel. Zij is getrouwd met Hendrik Nicolaas Cornelis baron van Tuyll van Serooskerken en burgemeester van Voorburg.
De landschapstuin bij het kasteel
Het park dat Hoevenaar in 1870 aanlegde, is er nog steeds. Het is een Engelse landschapstuin. Dit type tuin is in de tweede helft van de achttiende eeuw heel populair. De landschapstuin gaat uit van het idee dat tuinen niet beheerst moeten worden door de mens maar door de natuur. Ze worden daarom aangelegd zonder symmetrie of strakke lijnen. De paden lopen rond en de perken zijn grillig gevormd. Tuinen van dit type kennen geen rechte lijnen.
Het doel is om een romantisch, parkachtig landschap met verrassende doorkijkjes te realiseren door het aanleggen van gazons en weiden afgewisseld met boomgroepen. Ook water is een belangrijk onderdeel in deze tuinen. Een Engelse landschapstuin komt daardoor heel natuurlijk over maar in werkelijkheid groeien er meestal veel exoten.
Dat geldt ook voor Kasteel Geldrop. In het park zie je veel oude bomen. Ze zijn afkomstig uit de hele wereld met name uit Noord-Amerika en het verre Oosten. De meeste exotische bomen en struiken staan op en rond het gazon direct ten zuiden van het kasteel. Aan de rand van het gazon staat een sequoiadendron of mammoetboom uit Californië.
Ook staan er twee platanen, een oosterse en een mediterrane soort. Met zijn tweeën vormen ze één koepelvormig dak tot op de grond. Sommige takken zijn met elkaar vergroeid. Wanneer je vanaf de platanen over het gazon in oostelijke richting kijkt, zie je het pronkstuk van de tuin: een gigantische treurbeuk. De ring onderaan de stam is vermoedelijk ontstaan door het enten van de boom.
Aan de zuidoosthoek van de vijverpartij staat een bijzonder zeldzame boom, de metasequoia. De soort werd in Tibet ontdekt en in 1948 voor het eerst in het westen ingevoerd. Voor die tijd werd aangenomen dat deze soort was uitgestorven want er waren alleen fossielen van bekend.
Bron: Rijksmonumenten.nl
De Engelse landschapstuin met veel bijzondere, meer dan 150 jaar oude, bomen. |
De bloemenhof
De Bloemenhof is mijn favoriete deel van het het kasteelcomplex. Het is een ommuurde tuin vol kleurrijke vaste planten en siergrassen. Je kijkt er je ogen uit. Wat een contrast met de sobere eenvoud van de landschapstuin rond het kasteel!
Op de plaats waar nu de bloemenhof ligt, lag vroeger (in de tijd van Hoevenaar) een moestuin met boomgaard. In 2002 is deze getransformeerd naar de Bloemenhof. Tot voor kort heette het de 'De baron z'n hof', maar omdat er allang geen adelijke heren meer wonen, heet het nu de Bloemenhof, een naam die de tuin eer aan doet.
Het doel van de Stichting Kasteel Geldrop was om met de Bloemenhof een mooie plek te creëren waar mensen gelukkig van worden. Dat is wat mij betreft helemaal gelukt. Ook wil de Stichting met de Bloemenhof laten zien dat ze duurzaamheid, ecologie en natuurbeleving belangrijk vinden. Tussen de rijke beplanting zoemt en gonst het dan ook van het leven.
De verbinding met het verleden zie je in het leifruit tegen de tuinmuren, de instandhouding van de boomgaard en de Victoriaanse kassen waar plantjes (waaronder zinnia's) in het voorjaar worden opgekweekt. De Bloemenhof werd, onder supervisie van beheerder John Schoolmeesters en zijn vrouw Cil, aangelegd en wordt onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers. Je kunt aan alles zien dat deze tuin met veel zorg en liefde wordt bijgehouden.
De Bloemenhof is een tuin op Brabantse zandgrond maar doordat het perceel aan alle kanten omgeven is door water, is de grond er niet droog. Dat zie je aan de planten. Alles staat hier een stuk weelderiger dan in mijn eigen tuin. Onderstaand wat foto's die ik half augustus 2023 maakte.
Het siergras Miscanthus sinensis 'Ferner Osten' en de paars bloeiende trompetbloem, Strobilanthes atropurpureus |
Niet bang voor de kleur geel
Gele Rudbeckia fulgida met Verbena bonariensis en Deschampsia cespitosa. Het puntige loof achter de Rudbeckia is van Amsonia hubrechtii. |
Rudbeckia fulgida tegen het strogeel van Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ |
Helenium in allerlei tinten geel en rood, op de achtergrond de laatste Phloxen van het seizoen |
Eupatorium steelt de show
Eupatorium maculatum 'Purple bush' |
Zinnia's als verbindend thema
Als je de borders in de Bloemenhof goed bekijkt zal je opvallen dat er altijd wel ergens een Zinnia staat. De Zinnia is de verbindende factor in de Bloemenhof. De vrijwilligers die de tuin bijhouden kweken elk jaar zinnia's op in de kas en "strooien" de bloemen als confetti door alle borders.
Je vindt er zinnia's in alle vormen en kleuren. Enkelbloemig, gevuldbloemig en de op Dahlia's gelijkende 'Cactus' soorten. Ik was zelf heel gecharmeerd van de hoge zalmroze Zinnia op de foto hieronder (volgens mij Zinnia elegans, 'Benary's Giant Salmon Rose').
Ik vind het een leuk idee dat gemakkelijk toe te passen is in je eigen borders. Je hoeft daar niet per se Zinnia's voor te gebruiken. Ook andere eenjarigen kun je die rol laten vervullen.
Tip: je vindt een geweldig assortiment Zinnia's bij Chiltern Seeds. Ze leveren ook in Nederland!
Zalmroze Zinnia's in een border van de Bloemenhof |
Zinnia elegans, 'Benary's Giant Salmon Rose' |
De pareltjes
Sanguisorba 'Pink brushes' |
Het voedselbos
Als je aan het einde van de oprit linksaf het zandpad volgt, kom je bij het Voedselbos. Het voedselbos is gelegen in het vochtige beekdal van de Kleine Dommel. Dit deel van de tuin is in 2021 aangelegd samen met het IVN.
Voedselbossen heten zo omdat ze vol staan met eetbare planten. Het voedselbos van Kasteel Geldrop is met name gericht op educatie en biodiversiteit. De nadruk ligt wat minder op voedselproductie. Het is een geliefde plek voor vlinders, bijen, vogels, kikkers en kleine zoogdieren want ook zij vinden hier volop te eten.
In het voedselbos zijn planten die elkaar helpen, bij elkaar gezet. 'Companion planting' wordt dat ook wel genoemd. Zo kan de natuur haar werk doen en zijn bestrijdingsmiddelen overbodig. Het voedselbos bestaat uit 9 lagen die met elkaar samenwerken: water, wortels, schimmels (waaronder paddenstoelen), bodembedekkers, kruidachtige gewassen, struiken, kleine bomen, klimmers en grote bomen. De bomen in het voedselbos zijn voorzien van naamkaartjes. Omdat het voedselbos recent is aangelegd, zijn de bomen nog niet zo groot.
Twee meter(!) hoge brandnetels zorgen ervoor dat vlinders zich voort kunnen planten. |
Kasteel Geldrop bezoeken?
Wil jij ook een kijkje nemen in de tuin van de baron? Dat kan! De tuin en het park bij het kasteel zijn dagelijks te bezoeken. De entree is gratis. Bij de bloemenhof vind je 'Brasserie de Theetuin' waar je op het terras of binnen wat kunt drinken of iets lekkers kunt eten.
Het kasteel zelf is te bezichtigen op zondagen tussen 14.00 en 17.00 uur (in het hoogseizoen vaker). Er zijn vaak kunstexposities te zien. Je kunt gratis parkeren op het parkeerterrein bij de ingang.
De tuin is niet zo groot dat je er een hele dag kunt ronddwalen maar het is een leuk uitje voor bijvoorbeeld een zondagmiddag. Klik hier voor meer informatie en de openingstijden.
Bloemperk met witte Persciaria amplexicaulis 'Alba', witte asters en Echinacea purpurea 'Magnus' |
Tip
Piet Oudolfs droomplanten
Ook interessant
- Luilekkerland voor liefhebbers van vaste planten (ook een leuk tuinuitje voor het najaar!)
- Eupatorium, een feest voor vlinders en bijen
- 10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!