Siergras snoeien, tips en trucs

Siergras snoeien met de elektrische heggenschaar


Vrijwel alle siergrassen hebben een goede winterstructuur. Door hun vorm of kleur zijn ze van toegevoegde waarde in de wintertuin. Zonde dus om het voor de winter af te knippen! Je kunt siergras daarom het beste vanaf begin maart snoeien. Is het dan nog heel koud? Wacht dan tot half of eind maart. Daarmee voorkom je dat je insecten en andere diertjes verstoort die in het gras een schuilplaats voor de winter hebben gezocht. Egels maken bijvoorbeeld graag hun nest tussen dichte pollen siergras. 

Siergras schiet over het algemeen pas laat uit. Dit betekent dat je bij veel grassen tot half april/eind april de tijd hebt om te snoeien. Als het gras nieuwe scheuten begint te maken, ben je te laat. Je moet voor die tijd gesnoeid hebben omdat je anders met het oude loof ook de jonge scheuten aftopt. Dat blijf je het hele seizoen zien. 
 

Welke siergrassen moet je snoeien?

Alle siergrassen die in de winter volledig afsterven moeten in voorjaar afgeknipt worden. Je knipt ze af tot net boven de grond. Dit geldt onder meer voor Calamagrostis, Chasmantium latifolium (plataargras), Cortaderia (pampasgras), Hakonechloa, Imperata (Japans bloedgras), Micanthus (prachtriet), Molinia (pijpenstrootje), Panicum virgatum (vingergras), Pennisetum (lampenpoetsersgras), Schizachyrium (klein prairiegras), Sporobolus heterolepsis (parelgras), Stipa calamagrostis (diamantgras). 


De oranje najaarsverkleuring van het siergras Molinia caerulea 'Heidebraut'
Najaarskleur van Molinia caerulea 'Heidebraut', dit gras verkleurt in de winter naar strogeel maar behoudt zijn vorm en structuur. 

Hoe snoei je siergrassen?

Het snoeien van siergras is geen hogere wiskunde. Je knipt het gewoon met een heggenschaar kort boven de grond af (op ca. 10 tot 25 centimeter). Knip je het hoger af, dan betekent dit dat je langer tegen de dode stoppels aankijkt. Zelf word ik daar nooit zo vrolijk van. Voor Cortaderia (pampasgras) en andere hoge grassen wordt aangeraden om het op 50 cm hoogte af te knippen. Hierdoor houdt de pol iets meer stevigheid. 

De grotere siergrassen, zoals Miscanthus sinensis, hebben vaak dikke stelen die je niet zo gemakkelijk met de heggenschaar doorknipt. Wij gebruiken daarom de elektrische heggenschaar om dit te doen. Daarbij is het belangrijk om niet teveel druk uit te oefenen. Beweeg de heggenschaar in een zagende beweging langs de pol gras en laat de messen het werk doen. Dan vliegt het eraf!

Ook voor het snoeien van het lampenpoetersgras (Pennisetum alupecuroides) kun je de elektrische heggenschaar gebruiken. Het is handig om het loof dan eerst wat op te binden met een stuk touw of een spanband zodat je er goed bij kunt. Spanbanden zijn handig, want die kun je telkens hergebruiken. Ook bij hoge grassen, zoals de Miscanthus soorten, werkt dit goed. Je hebt dan na het afknippen een bussel gras die je ineens kunt afvoeren. Het voorkomt dat je daarna alle stelen bij elkaar moet gaan rapen. 


De elektrische heggenschaar gebruiken bij het snoeien van siergras
Met een elektrische heggenschaar vliegt het siergras (zoals deze Miscanthus) eraf! 


Sommige grassoorten hebben scherpe randen langs het loof waaraan je je kunt snijden. Draag daarom altijd tuinhandschoenen bij het snoeien en afvoeren van siergras. 

Wat gebeurt er als je siergras niet snoeit?

Wat als je nou geen tijd hebt gehad om je siergras te snoeien? Geen paniek! Het snoeien van siergras doe je vooral om esthetische redenen. Het is gewoon niet mooi als er veel dood loof tussen het frisse jonge groen zit. Maar het kan geen kwaad. In de vrije natuur komt er immers ook geen tuinman langs om het gras af te knippen! 

Je kunt het dode loof later alsnog voorzichtig tussen het nieuwe groen wegknippen of het er met je vingers uitkammen. Als het gras later in het seizoen eenmaal flink begint te groeien, verdwijnt het dode loof ook vanzelf uit het zicht.   

Wintergroene siergrassen snoeien

Wintergroene siergrassen hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Wintergroen zijn bijvoorbeeld: Briza media (Bevertjes, trilgras), Carex morrowii (Zegge), Carex comans, Carex testacea 'Prairie fire', Deschampsia cespitosa, Festuca (zwenkgras) waaronder het bekende blauwe schapengras (Festuca glauca), Luzula Sylvatica (grote veldbies). Halfwintergroen blijven Stipa tenuissima 'Ponytails' en Sesleria autumnalis. 

Nou is 'wintergroen' wel een rekbaar begrip in tuinland. Veel wintergroene grassen zien er aan het einde van de winter toch echt niet fris meer uit met veel dood loof tussen het groen. Vaak wordt geadviseerd om het dode loof er met je vingers of een harkje uit te kammen. Dat heb ik geprobeerd maar het gaat niet zo makkelijk en het is een hoop werk. 

Je kunt dit gras veel beter gewoon net boven de grond afknippen. Als de plant eenmaal weer begint te groeien, heb je zo weer een nieuwe pol frisgroen loof. Doe dit overigens niet met Luzula sylvatica. Dit gras bloeit al in maart dus je knipt dan ook de bloeiwijzen weg. 

Dat een gras sierwaarde in de winter heeft, wil niet perse zeggen dat het groenblijvend is. Pennisetum alupecuroides en Hakonechloa bijvoorbeeld worden op internet nogal eens onder de groenblijvende grassen geschaard. Dat klopt niet. Deze grassen sterven volledig af. Penniseum alupecuroides verkleurt daarbij naar strogeel en Hakonechloa naar oranjebruin. Door hun vorm en kleur hebben deze grassen toch veel sierwaarde in de wintertuin. Een berijpte pol lampenpoetsersgras, ziet er prachtig uit. 

Planten die ook vaak als wintergroen "siergras" verkocht worden zijn Armeria maritima (Engels gras), Liriope muscari (leliegras) en Ophiopogon (zwart gras). Dat zijn feitelijk geen grassen maar vaste planten. Je kunt ze op dezelfde manier snoeien als de wintergroene siergrassen. Als het loof niet meer mooi is na de winter, knip je het gewoon net boven de grond af.  



Een berijpte aar van Pennisetum alupecuroides 'Hameln' (lampenpoetsersgras)

Dode punten Carex morrowii (zegge)? 

Carex morrowii 'Variegata' (geelbonte Zegge) wordt vaak geplant als wintergroene bodembedekker. Veel mensen vinden het geelgroen gestreepte blad aantrekkelijk. Daarmee heb je altijd kleur in je tuin. Ook groeit het de bodem écht goed dicht. 

Omdat Carex tot de wintergroene grassen behoort, zou het niet nodig moeten zijn om te snoeien. Maar een nadeel van de geelbonte zegge is dat het blad in de winter altijd dode punten krijgt. Die bruine gerafelde bladpunten zijn niet mooi. Daarom zou je kunnen overwegen om toch te snoeien in het voorjaar. Omdat Carex morrowii zo dicht groeit, is het een geliefde overwinterplek voor egels. Snoei dit gras dus niet te vroeg om de egels niet te verstoren in hun winterslaap. 

Zelf ben ik geen fan van Carex morrowii. Het stond in onze voortuin toen wij hier kwamen wonen. Het is een vrij grof, taai gras dat zich vrij moeilijk laat knippen en de bloeiwijze vind ik ook niet aantrekkelijk. Onze Carex morrowii werd dus al snel bevorderd tot bodemverbeteraar. Wil je weten welke grassen wél de moeite waard zijn? Klik dan hier!  

Halveer meteen (te) grote pollen siergras

Sommige siergrassen groeien erg snel en worden al na enkele jaren te groot voor de plaats die ze is toebedeeld. Dit geldt bijvoorbeeld voor veel Miscanthus soorten. Zelf heb ik Miscanthus sinensis 'Gracillimus'. Een prachtig siergras dat elk jaar rijkelijk bloeit maar de pollen dijen heel snel uit. Om de drie jaar moeten ze gehalveerd worden. Het vroege voorjaar is een goed moment om dit te doen. Zo kun je nog wat (tuin)vrienden blij maken met een mooie pol siergras. 



De prachtige oranje najaarsverkleuring van Miscanthus sinensis 'Kleine silberspinne'
Najaarsverkleuring van Miscanthus sinensis 'Kleine silberspinne' 

Maak mulch van je siergras! 

Dit ontdekte ik afgelopen jaar: siergras kun je prima gebruiken om mulch te maken. Wij deden het afgeknipte gras door de hakselaar en de stukjes strooide ik uit in de borders. Let wel op dat je hiervoor niet de aren gebruikt van soorten die zichzelf rijkelijk uitzaaien zoals Chasmantium latifolium, Deschampsia cespitosa 'Goldschleier' of Stipa tenuissima 'Ponytails. Je wilt niet dat je tuin verandert in een grasveld! 

De hakselaar heeft moeite met siergras. De dikkere stelen gaan er goed door maar de dunne sprieten slaan om het mes. De truc is om het siergras samen met wat takken of dode stelen van vaste planten in de hakselaar te doen. Dan wordt het er gewoon mee doorgetrokken. Geen idee of het bij alle hakselaars werkt maar de vrij zware machine (Eliet maestro city) die wij hebben, heeft er dan geen probleem mee. 

Het stro van siergras blijkt een heel duurzame mulch te zijn die lang meegaat en het onkruid bijna volledig onderdrukt. Niet echt mooi om te zien, maar perfect om mee te mulchen onder bijvoorbeeld heesters en andere plekken die niet in het zicht liggen. Je kunt de laag stro eventueel ook "aftoppen" met een laag compost of boomschors voor een mooier beeld. 

Tip

Wij gebruiken voor het snoeien van siergras deze elektrische heggenschaar van Metabo. Door de wat kortere meslengte is het apparaat goed wendbaar zodat je ook op lastig bereikbare plekken kunt werken. Omdat hij lekker licht is, is het een fijne heggenschaar voor dames. Met een vermogen van 450 watt kan hij ook zwaardere takken aan. 

KLIK HIER voor meer informatie en prijs en prijs bij bol.com 

Ook interessant


Bewaar op Pinterest:

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen. Wees niet bang, ik ga je niet spammen met reclame! 

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Zijn winterharde orchideeën het geld waard?

Zeven planten voor droge (half)schaduw

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

9 mooie en sterke heesters voor een tuin op zandgrond