8 tips voor een mooie nazomertuin

 


Misschien herken je dit? Dat je half augustus terugkomt van vakantie om dan te moeten ontdekken dat, terwijl jij lekker op het strand lag te relaxen, het najaar genadeloos heeft toegeslagen in je tuin. De vaste planten zijn uitgebloeid, borders zijn verwilderd, planten zijn omgevallen of verpletterd door hun buren en links en rechts begint er al geel en bruin verkleurend loof zichtbaar te worden.  

Wil dat zeggen dat het tuinseizoen voorbij is? Zeker niet! Als je bereid bent om er wat tijd in te steken, kun je nog maandenlang van je tuin genieten. In dit blog ga ik je vertellen wat je daarvoor moet doen. Haal je snoeischaar maar vast te voorschijn! Dat is je belangrijkste gereedschap want we gaan knippen, knippen, knippen.


Vaste planten "opschonen" 

Niks schreeuwt zo hard "herfst" als geel blad en dode takken. Gaat het om vaste planten? Knip ze dan gewoon weg! Phlomis russeliana bijvoorbeeld, is wintergroen, maar het blad aan de bloemstelen sterft aan het einde van de zomer af. Dat gele blad kun je gewoon wegknippen. De bloemstelen met de zaaddozen laat je staan. Dat zorgt voor een mooi beeld in de winter. 

De zwaardlelie, Iris germanica kan er laat in het seizoen ook verschrikkelijk uitzien. Zeker na een natte zomer. Verslijmd of zwart geworden blad kun je gewoon wegknippen. 

Dode stelen, bloemstengels die plat op de grond liggen of midden in andere planten hangen, knip je ook weg. Je kunt proberen om omgevallen planten weer rechtop te zetten en op te binden, maar een plant die lang op zijn kant heeft gelegen, zal niet meer recht overeind komen. Afknippen is dan beter. 

Wil je het omvallen van planten voorkomen? Dan moet je al in actie komen vóórdat de plant onderuit gaat. Eind mei is het perfecte moment. Je leest er alles over in dit blog


Dode bloemen wegknippen 

In het Engels hebben ze er een werkwoord voor "deadheading". In het Nederlands moeten we ons behelpen met de wat langere omschrijving "het wegknippen van dode bloemen". Het is de gemakkelijkste manier om je tuin nieuw leven in te blazen. 

De meeste planten hebben er baat bij. Wanneer een plant is uitgebloeid, gebruikt hij al zijn energie om zaad om te zetten. Als je de dode bloem wegknipt, zal de plant zijn energie inzetten om nieuwe bloemen te maken. Bij planten die doorbloeien, zullen nieuwe knoppen gevormd worden en gaat de bloei dus langer door. Dit geldt in elk geval voor:

  • Daglelies; 
  • Dahlia's
  • Gaillardia; 
  • Helenium; 
  • Rudbeckia;
  • Veronica; 
  • Vlinderstruik.

Sommige rozen en vrijwel alle eenjarigen bloeien ook langer als je de uitgebloeide bloemen verwijdert. Planten die niet herbloeien hebben er ook profijt van. Als je de oude bloemen wegknipt, kan de plant meteen al zijn energie steken in het aanleggen van knoppen voor het volgende jaar. De plant ziet er zonder die uitgebloeide bloemstelen bovendien weer toonbaar uit. 

Planten met een mooi wintersilhouet of die mooie bottels of zaadhoofden vormen, laat je uiteraard met rust. 


Vlinderstruiken bloeien langer als je de dode bloemen wegknipt (op de foto zie je Buddleja davidii 'Pink delight') 

Halfheesters snoeien 

Veel halfheesters hebben baat bij een snoeibeurt aan het einde van de zomer. In dit geval knip je niet alleen de bloemen weg, maar ook een deel van het loof. Dit zou je moeten doen bij:

  • Lavendel 
  • Santolina (heiligenbloem) 
  • Salvia microphylla  
  • Zonneroosjes (Helianthemum) 

Lavendel

Uitgebloeide lavendel is geen fraai gezicht. Door met een kleine heggenschaar de bloemen en een klein stukje (ca. 5 centimeter) van het loof weg te knippen, verander je je lavendel weer ordelijke grijze bolletjes. Dat ziet er meteen een stuk beter uit. 

Santolina (heiligenbloem) 

Als je niet wilt dat Santollina verandert in een wilde verhoute bos, is het belangrijk om de struikjes na de bloei flink terug te snoeien. Half augustus is een goed moment hiervoor. Knip de struikjes terug tot zo'n 10 centimeter boven de grond. Er zit dan niet veel loof meer op, maar dat groeit vanzelf weer aan.  

Salvia microphylla 

Salvia microphylla is een struikachtige Salvia met kleine ronde blaadjes. Wat ik hieronder schrijf, geldt overigens ook voor verwante soorten zoals Salvia greggii en Salvia x jamensis. Dit zijn fantastische tuinplanten die vroeg in juni beginnen te bloeien en daar de hele zomer mee doorgaan. 

Eind juli, begin augustus wordt de bloei minder. Dat is het moment dat je de planten met ongeveer een derde deel terugsnoeit. Door het verwijderen van de uitgebloeide bloemstengels ziet de plant er meteen een stuk beter uit én je stimuleert hiermee ook de herbloei. Deze Salvia's zijn op hun aller, allerbest in september en oktober en zullen doorbloeien tot ver in het najaar.

Zonneroosjes (Helianthemum)

Zonneroosjes kennen een enorm lange bloeitijd maar half augustus is het feest meestal wel afgelopen. De struikjes groeien tijdens de bloei dapper door en het is niet ongebruikelijk dat zo'n plantje tegen het einde van de zomer een doorsnede van een halve meter heeft gekregen. De plant ziet er dan uit als een grote pannenkoek en als je pech hebt worden lage plantjes ernaast verstikt. 

Na de bloei moet je het zonneroosje daarom terugknippen tot zo'n 10 centimeter. Daardoor ziet de plant er weer ordelijk uit en bovendien stimuleer je hiermee de bloei in het volgende jaar. 


Planten afknippen 

Nog een stapje verder gaat het afknippen van de hele plant. Dat lijkt drastisch maar bij veel planten werkt het prima. Je knipt het oude en vermoeide loof weg zodat er nieuw frisgroen blad gaat groeien. Het werkt niet bij alle planten maar deze soorten knappen er echt van op:
  • Alchemilla mollis (vrouwenmantel)
  • Aquilegia (akelei) 
  • Euphorbia seguieriana subsp. niciciana
  • Geranium (de tuingeranium, niet het zomergoed!)  
  • Lupinen 
  • Nepeta faassenii 'Walker's low' (kattenkruid) 
  • Salvia nemorosa soorten 
  • Salvia pratensis soorten 
  • Salvia verticillata (kranssalie)
De methode is simpel: knip de hele plant, met alles erop en eraan, op ongeveer 5 centimeter boven de grond af. Binnen twee weken groeit er een nieuwe pol loof terug. Het kattenkruid, salvia's en sommige geraniums zullen, als je geluk hebt, bovendien opnieuw gaan bloeien. Pas wel op voor slakken. Het frisgroene loof van de Salvia's is een lekkernij voor deze vraatzuchtige tuinbewoners. 

Ik las in een tuinboek ooit "als het uiterlijk van een vaste plant je niet bevalt, knip hem dan gewoon af". Dat voelt een beetje tegennatuurlijk, maar bedenk dat planten zelden of nooit doodgaan door verkeerd snoeien. Probeer dus gewoon eens wat uit: aftoppen, half terugkippen of helemaal afknippen en kijk wat er dan gebeurt. 


Planten verjongen

Na een nat seizoen, zoals we dit jaar hadden, zijn sommige vaste planten compleet uit hun voegen gebarsten. Ze hebben daardoor te weinig ruimte, ze gaan snel slap hangen in de zon, hangen over en verdringen buurplanten. Dat komt het uiterlijk van je border niet ten goede.

Je kunt eind augustus (zolang het niet al te warm en droog is) al beginnen met het verjongen van planten. Planten die te groot zijn geworden rooi je op, verdeel je in stukken en plant je terug. In dit blog over het verjongen van vaste planten lees je er meer over. 

Border met de blauwe bloemen van Perovskia atriplicifolia 'Little spire', roze schildpadbloem en het
geelbonte loof van Euphorbia x martinii 'Ascot rainbow'.


Kale plekken vullen 

In de nazomer krijg je te maken met kale plekken in je tuin. Veel voorjaarsbloeiers,  zoals vingerhoedskruid en het gebroken hartje (Dicentra specatabilis) zijn al afgestorven. Ook beginnen veel eenjarigen nu op hun eind te lopen. Dat betekent kale plekken in de border. 

Je kunt accepteren dat het over is, of je kunt hier iets anders planten dat de komende maanden nog kleur geeft aan je borders. Vooruitziende geesten houden wat planten achter de hand voor dit moment. Zo kun je eind juni nog een tweede keer cosmos zaaien zodat je de nazomer ingaat met nieuwe planten. 

De tuincentra bieden om deze tijd ook volop planten voor nazomerbloei aan zoals Dahlia's, eenjarige Rudbeckia's en perkplantjes zoals asters, chrysanten en viooltjes. Van viooltjes heb je twee keer plezier. Ze geven kleur in het najaar en straks in het voorjaar nog een keer. 

Je kunt de open plekken ook vullen met vaste planten. Het vroege najaar is een prima tijd om te planten. De planten zullen niet hard meer groeien, maar wel goed wortel zetten zodat ze komend voorjaar meteen goed gaan groeien.  

Een oplossing die ik in Engelse tuinen wel eens gezien heb, is dat je een gat in de border vult met een pot bloeiende planten. 


Verwijder planten die niet gepresteerd hebben

Misschien staan er planten in je tuin die het afgelopen seizoen slecht gepresteerd hebben omdat ze te oud zijn, niet op de goede plaats staan of niet passen bij de grond waarop je tuiniert. Zo'n zieltogende plant voegt weinig toe. Verwijder deze planten en vervang ze voor planten die nu bloeien. 

Wil je toch er toch verder mee? Pot de gezonde scheuten dan op. In een pot kun je de plant lekker vertroetelen zodat hij weer gezond en sterk wordt. Later in het najaar, of straks in het voorjaar kun je ze opnieuw uitplanten op een andere plek in de tuin. 


Vul terraspotten met winterharde planten

Je zult niet de enige zijn die terugkomt van vakantie om te ontdekken dat alle terraspotten zijn uitgedroogd. Niet elke welwillende buurman of buurvrouw is zo toegewijd als wij zelf zijn 😁. 

Je kunt die potten natuurlijk leeg schudden en in de garage zetten, maar dan ziet je terras er kaal ongezellig uit. In het tuincentrum zijn volop (winterharde) plantjes verkrijgbaar waarmee je die lege potten opnieuw kunt vullen.  

Zelf gebruik ik hiervoor graag groenblijvende siergrassen die mooi over de pot gaan hangen zoals Carex morrowii 'Silver sceptre' (witbonte zegge) of Carex testacea 'Prairie fire' (oraje zegge). Maar natuurlijk kun je de potten ook vullen met bloeiende planten zoals viooltjes, chrysanten of winterheide. 


Kijk vooruit!

Deze tip komt eigenlijk als mosterd na de maaltijd, maar het belangrijkste is natuurlijk dat je borders voldoende laatbloeiende planten bevatten. Ik zou er echt van balen als mijn tuin eind augustus al uitgebloeid was. Daarom heb ik bewust gekozen voor laatbloeiende vaste planten.

Dit leerde ik van Piet Oudolf, Nederlands bekendste tuinontwerper. In de documentaire "Vijf seizoen, de tuinen van Piet Oudolf" legt hij uit dat hij altijd begint met de vroegbloeiende planten (bloeitijd vóór juni), daarna de laatbloeiers (bloeitijd september-oktober) en dan de overgebleven ruimte vult met zomerbloeiers. Op die manier weet je zeker dat je tuin in alle seizoenen iets te bieden heeft. 

Hoe ik kleur geef aan mijn voorjaarstuin, zonder in te leveren op de zomer en het late seizoen, lees je in mijn blog 'Een tuin waar altijd iets bloeit'. 


Persciaria amplexicaulis 'Blackfield' bloeit door tot de vorst, op de achtergrond Helianthus 'Lemon queen', ook een laatbloeier die lang doorgaat

Foto boven dit blog: een van mijn favoriete nazomerbloeiers: Helenium 'Rubinzwerg'. Deze geeft, zelfs zonder dat je de dode bloemen wegknipt, in het najaar vaak nog een tweede bloei. 

 

Ook interessant 


Bewaar op Pinterest:

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen. Wees niet bang, ik ga je niet spammen met reclame! 

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 tips voor een prachtige border

3 manieren om geraniums te overwinteren.

Piet Oudolfs droomplanten

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!

Hoe winterhard is Gaura Lindheimeri 'Whirling butterflies'