Zo kweek je de mooiste Canna's!

De rode bloem van een Canna tegen een donkergroene achtergrond


Ken je dat? Je koopt in het tuincentrum een Canna in een pot, maar wat je ook doet, er komt niet meer dan één bloemstengel tegelijk in. Als die bloem is uitgebloeid volgt er een nieuwe, maar nooit meerdere tegelijk. In dit blog leg ik uit hoe dat komt en hoe je zelf de mooiste Canna's kweekt.  

Canna's zijn tropische planten in opvallende kleuren. Rood, oranje en geel zijn de meest gangbare kleuren. Is dat niet je ding? Weet dan dat er ook Canna's zijn met roze, roomwitte, abrikooskleurige en zachtgele bloemen.


Canna's planten 

Het tuincentrum verkoopt in het voorjaar knollen van Canna's in zakjes. Je vindt ze bij de zomerbollen. Zelf heb ik daar niet zo'n goede ervaringen mee. Ik kocht eens wat knollen van Canna x generalis 'Wyoming'. Anderhalve meter hoge planten met prachtig bronskleurig blad en oranje bloemen. 

Helaas leverde geen van de knollen een plant op. Check daarom altijd, voordat je ze koopt, of de knollen niet te ver zijn ingedroogd. Zelf koop ik mijn Canna's liever als plant. Dan weet je in elk geval zeker dat je wat hebt.  

Canna's mogen ondiep geplant worden. Het is voldoende als de wortels net onder de grond zitten. Plant je Canna's in de volle grond? En wil je de knollen in het najaar niet oprooien? Dan is het verstandig om ze toch wat dieper te planten (ca. 10-15 cm). Het duurt dan wel langer voor je plant in het voorjaar uitschiet maar de kans dat ze in de winter bevriezen is een stuk kleiner. 


Heb geduld!

Canna's groeien op rizomen: dikke vlezige wortelstokken. Wanneer kwekers Canna's vermeerderen, dan doen ze dit vaak door een grote klomp rizomen in kleine stukken te snijden. Die stukjes worden dan allemaal individueel opgepot. 

Het eerste jaar zijn de rizomen nog te klein om veel bloemen te produceren. Maar als de wortels zich eenmaal flink uitgebreid hebben, kan diezelfde plant met gemak vijf of meer bloemen tegelijk krijgen. Dat gebeurt alleen niet in het eerste jaar maar pas vanaf het tweede jaar. Je moet dus even geduld hebben!

Foto van een canna met zachtgele bloemen
Canna met zachtgele bloemen
(foto Jeffrey Hamilton op Unsplash) 


Laat je Canna overwinteren 

Canna's komen  uit de tropen. Ze zijn dus niet echt (of liever gezegd: echt niet) winterhard. Op een beschutte plek kunnen ze, voorzien van een dik winterdek, de koude maanden soms overleven. Maar het is beter om je Canna's op te rooien en op een vorstvrije plaats te bewaren. 

Canna's in de koude grond schieten pas laat in het voorjaar uit. De grond moet eerst flink opwarmen. Dat betekent dat je heel lang een kale plek in je border houdt. Ook de eerste bloemen laten langer op zich wachten. Soms is het lange wachten voor niets en komen de planten uiteindelijk helemaal niet meer.   

Ik houd mijn Canna's daarom liever in potten. Ook al omdat deze tropische planten niet echt passen in een tuin met vaste planten en siergrassen zoals de onze. In terraspotten hoeft dat, althans in mijn ogen, geen probleem te zijn. Ik zet mijn terras graag vol met met zomerbloeiers in feestelijke kleuren!

Na de eerste nachtvorst knip ik de plant af en haal ik de wortelkluit uit de pot. In onze garage is het 's winters altijd wat klam en vochtig. De wortelknollen gaan daardoor gemakkelijk rotten of schimmelen. Ik heb ontdekt dat je daar geen last van hebt als je flink wat (pot)grond rondom de knollen laat zitten. Ik schud alleen de overtollige grond eraf. 

De kluit met grond zet ik in een emmer of een plastic zak die aan de bovenkant open is. Zo laat ik de plant overwinteren. Water geven is niet nodig.  

Als de plant in het voorjaar begint uit te schieten, begin ik weer met water geven. In het begin nog niet veel. Vroeg in het voorjaar verhuis ik de zak of emmer met de kluit naar mijn kweekbak. Het licht en de warmte van de zon zorgen ervoor dat de plant snel weer blad gaat maken. Na de laatste nachtvorst (meestal half mei) kunnen ze weer naar buiten. 


Canna met donkerrood blad en helderrode bloemen in mijn eigen tuin.
Mijn canna bloeide het tweede jaar in juli met zes bloemstengels tegelijk 

Geef elk jaar nieuwe potgrond  

Je kunt je Canna 's winters ook met pot en al binnen zetten. Houd er dan wel rekening mee dat je de plant in het voorjaar alsnog moet verpotten. 

Canna's zijn gulzige planten. Ze putten de grond volledig uit. Potgrond waar ze een heel seizoen in gegroeid hebben, bevat dan ook geen greintje aan voedingsstoffen meer. Ik heb mijn Canna's eens een jaar in de oude potgrond laten staan en wat bijgemest. Het resultaat teleurstellend noemen, was een understatement. 

Wil je de oude potgrond hergebruiken? Dan kan dat, maar het is wel zaak om die grond eerst flink te verbeteren voordat je de Canna's er weer in plant (lees er meer over in dit blog).  


Geef je Canna een grote pot 

Canna's zijn sterke groeiers. De kluit van het voorgaande jaar kan gemakkelijk eens zo groot worden. Geef je plant dus een pot die voldoende ruim is of verdeel de wortelkluit in twee kleinere stukken. Dat is goed voor de Canna maar nog beter voor je potten. 

Een Canna is namelijk in staat om een pot die te klein is, van boven naar beneden open te scheuren. Zo zijn bij mij twee hoge potten van gerecyclede harde kunststof gesneuveld. Ook een terracotta bloempot kunnen ze met gemak "kraken". Ik gebruik tegenwoordig de Elho potten van zacht plastic. Die houden goed stand. Kies een pot die taps toeloopt, zodat je de kluit er naderhand gemakkelijk uitkrijgt. 


Geef je Canna een plekje in de volle zon  

Canna's zijn echte zonaanbidders. Ze verdragen wel wat schaduw, maar bloeien veel rijker in de volle zon. Geef jouw Canna's dus een plekje waar ze zoveel mogelijk (middag)zon krijgen. 


Geef heel veel water! 

Canna's floreren bij droog en heet weer zolang ze maar nat genoeg staan. Ze hebben véél water nodig. Je hoeft niet bang te zijn dat je deze plant verdrinkt. De Nederlandse naam is niet voor niets Indisch bloemriet. In het land van herkomst is de Canna, net als riet, een oeverplant. Ze staan dus graag met hun voeten in het water. Je kunt ze in het tuincentrum daarom soms ook vinden bij de vijverplanten. 

Je voelt het al aankomen. Op gortdroog klapzand zijn Canna's verre van ideale borderplanten. Hoewel veel tuincultivars echt niet continu met hun voeten in het water hoeven te staan, hebben ze toch veel water nodig. Dat is er op droge zandgrond gewoonweg niet. Zeker niet in de warme droge zomers van de laatste jaren. 

Als je op droge grond tuiniert kun je Canna's, ook daarom, beter in potten kweken. Liefst met een schotel eronder zodat het water niet wegloopt. Bij droog en warm weer kun je ze dan goed nat houden zonder dat je een extra hypotheek op je huis moet nemen om de waterrekening te kunnen betalen. 


Geef regelmatig mest 

Ik zei het eerder al, Canna's zijn gulzige planten. Voor het beste resultaat moet je dus regelmatig mest geven. Je kunt daarvoor vloeibare mest gebruiken maar ik gooi er gewoon eens in de drie, vier weken een paar handen Culterra bij. Organische mest die we ook gebruiken voor de borders in onze tuin. Werkt net zo goed maar is veel goedkoper in het gebruik. 


Deze Canna werd in het tweede jaar dubbel zo hoog!

Knip de zaaddozen weg 

Als je zoveel mogelijk bloemen in je Canna wilt, is het belangrijk om de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Je wilt niet dat de plant zijn energie steekt in het maken van zaad, maar in het maken van nieuwe bloemen.  


Canna's zaaien  

De gemakkelijkste manier om Canna's te vermenigvuldigen is om de wortelstokken te delen, maar je kunt ze ook zaaien. Het zaad (dat groeit in de stekelige bollen die na de bloei verschijnen) is rijp als het donkerbruin is. 

Bedenk dat met Canna's veel gekweekt is. Dat betekent dat de zaailingen niet soortecht zullen zijn (in dit blog lees je waarom dat zo is). Het zaad van mijn roodbladige Canna, leverde dan ook zowel rood- als groenbladige zaailingen op. Wil je een plant die hetzelfde is als de moederplant, dan kun je beter de wortelstokken delen. Zaad kopen is ook een mogelijkheid.

Canna's kweken uit zaad is niet moeilijk zolang je één ding goed in de gaten houdt: je moet de zaden 24 uur in lauw water laten weken en op één plek aanschuren met fijn schuurpapier of een vijl. Niet helemaal tot de kern. Het is genoeg als de witte kleur tevoorschijn komt. Zorg dat het aangeschuurde plekje niet te klein is, minstens zo'n 4 mm in doorsnee.  

Hoe kleiner het plekje, hoe langer het duurt voor de zaden kiemen. De zaden van een Canna hebben namelijk een harde ondoordringbare schil die het kiemen bemoeilijkt. Als je het zaad goed aanschuurt kiemt het binnen een week of twee. Doe je dat niet, dan kan het wel een jaar duren voordat er wat gebeurt. Zoveel geduld heb ik niet en jij waarschijnlijk ook niet!  

Vul wat potjes met potgrond en druk de zaden ongeveer 1,5 centimeter diep in de grond. Zet de potjes weg op een warme plaats, bijvoorbeeld op een warme vensterbank. Houd de grond goed vochtig. Een vensterbank kweekkasje is perfect. 

Ik heb eind januari 10 zaadjes in kweekpotjes gezaaid. Na drie weken waren er nog maar twee opgekomen. Toen ik één van de andere potjes omschudde, bleek er toch een scheutje uit de zaadkorrel te komen. Het is dus ook een kwestie van geduld. Zijn de plantjes eenmaal gekiemd, dan groeien ze als kool. 

Mijn zaailingen bloeiden eind juli. Als je wilt dat Canna's het eerste jaar bloeien, is het daarom zaak om al vroeg in het seizoen (januari of februari) binnen te zaaien. 


De zaailingen zijn niet soortecht. Deze twee plantjes zijn gekweekt uit het zaad van dezelfde roodbladige plant. 

Leuke weetjes over de Canna 

  • Er zijn zo'n 25 verschillende soorten Canna. Ze behoren tot dezelfde familie als de bananenboom en gember. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze planten is dat ze een schijnstengel hebben. In werkelijkheid bestaat de steel uit een stijf opgerolde koker van bladbases. 
  • In ons land wordt vooral de Canna indica gekweekt (Indisch bloemriet). Op grond van de naam zou je denken dat de plant uit Indonesië komt maar niets is minder waar! Canna's komen oorspronkelijk uit het noorden van Zuid Amerika. 
    • De bloemen van een Canna zijn asymetrisch. 
    • Canna's zijn niet alleen mooi als ze bloeien. Het zijn ook prachtige bladplanten. Het blad kan groen, bruin, bronskleurig of donkerrood zijn. Sommige Canna's hebben spectaculair meerkleurig of fraai getekend blad. 'Red stripes' bijvoorbeeld heeft groen blad met donkerrode strepen en 'Stuttgart' heeft witbont blad. 
    • Wist je dat de rizomen van een Canna eetbaar zijn? In Vietnam en Zuid-China worden Canna's aangeplant voor consumptie. Ze zijn rijk aan zetmeel. De smaak lijkt op die van een zoete aardappel. Aangezien de rizomen heel vezelrijk zijn, moeten ze wel urenlang koken voordat je ze kunt eten.  
    • De zaden van Canna indica zijn zo hard, glad en rond dat ze soms gebruikt worden als alternatief voor geweerhagel. 

     

    Ook uit het blad blijkt de verwantschap met de bananenboom
    (foto Ray Fragapane op Unsplash)

    De foto boven dit blog is van Cristina Glebova (unsplash) 


    Ook interessant 


    Bewaar op Pinterest:


    Abonneren 

    Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

    Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

    Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

    Populaire posts

    Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

    Helleborus: 10 vragen en antwoorden

    Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

    10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

    10 tips voor een prachtige border

    Zieke Hylotelephium (Sedum telephium) afvoeren of laten staan?

    Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

    Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

    Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!

    30+ planten voor een tuin op droge grond