10 tuinmythes die écht niet waar zijn



Alle tuinmythes die in dit blog besproken worden heb ik zelf ooit voor de waarheid gehouden (in nummer tien geloofde ik zelfs tot gisteren!). Nu weet ik beter.

Het probleem met tuinmythes is dat zoveel mensen erin geloven dat ze niet meer ter discussie worden gesteld. Maar dat wil niet zeggen dat ze waar zijn. Tuinmythes zorgen in beste geval voor onnodig werk. In het slechtste geval denk je dat je goed bezig bent terwijl het omgekeerde het geval is. Snel verder lezen dus!   


1. Eikenblad mag niet op de composthoop  

Je hoort vaak dat eikenblad niet op de composthoop mag omdat het te zuur zou zijn. Onzin! Eikenblad bevat inderdaad looizuur, maar de zuurgraad van de composthoop kun je met kalk gemakkelijk corrigeren. Het is sowieso slim om kalk toe te voegen want dat versnelt ook de compostering (bron: Romke van de Kaa). 

De compost die wij zelf maken bestaat hoofdzakelijk uit eikenblad en notenblad. Notenblad heeft zo mogelijk nog een slechtere naam dan eikenblad. We gebruiken die compost al vijftien jaar en hebben nooit gemerkt dat onze planten daardoor slechter gaan groeien. En wij gebruiken niet eens kalk om de zuurgraad te corrigeren! 


2. Gebroken eierschalen helpen tegen slakken  

Als je gebroken eierschalen rond je planten strooit, houd je daarmee de slakken op afstand. Dat wordt althans vaak beweerd maar het is niet waar! Slakken zijn tot alles bereid om bij jouw Hosta's of jonge slaplantjes te komen. Met wat gebroken eierschalen houd je ze echt niet tegen. In onderstaand filmpje zie je dat ze er gewoon overheen kruipen. 

Wil je echt van je slakken af zonder gif te gebruiken? Het internet puilt uit van de tips om slakken het leven zuur te maken. Je kunt ze handmatig verwijderen, lokken met een bierval of een barrière aanbrengen waar ze echt niet overheen kunnen zoals een slakkenkraag. Ook zijn er slakkenkorrels die niet schadelijk zijn voor andere dieren. Voor het bestrijden van naaktslakken zou je bovendien aaltjes kunnen inzetten (in dit blog lees je daar meer over).   



3. Spitten is goed voor de grond  

Vooral onder moestuiniers is de overtuiging wijdverbreid dat je je tuin elk jaar moet omspitten. Maar is dat echt wel zo goed voor de grond? Het bodemleven in je tuin is er in elk geval niet bij gebaat. Door het omzetten van de grond verstoor je hun leefomgeving. Organismen die leven in de zuurstofrijke bovenlaag komen ineens terecht in de zuurstofarme onderlaag waar ze doodgaan. Dat is niet goed want het bodemleven zorgt juist voor een gezonde bodem. In dit blog lees je waarom bodemleven zo belangrijk is.  

Door te spitten verstoor je bovendien de structuur van de grond waardoor voedingsstoffen minder goed worden vastgehouden en kunnen uitspoelen. In plaats van een of twee spaden diep te spitten, is het beter om de grond oppervlakkig om te leggen of om te woelen met een woelvork. Dus spaar je rug en vergeet dat spitten! 

Een uitzondering geldt wanneer je tuiniert op "dode" grond (grond zonder bodemleven). Dan kun je gerust spitten om flink wat organisch materiaal zoals compost en plantenresten door de grond te werken. Het bodemleven moet per slot van rekening ook wat te eten hebben. 



Foto van een voor waarin gras wordt ondergespit
Spitten doodt het bodemleven


4. Jonge bomen hebben een paal nodig  

Een boom die vrij op de wind kan bewegen ontwikkelt een wijder vertakt wortelgestel en een dikkere stam. Dat is nodig om te voorkomen dat hij omwaait. Een boom die is aangebonden aan een boompaal hoeft dat niet te doen. Om een sterke boom te krijgen is het dan ook het beste om geen boompaal te gebruiken. 

Staat je boom op een winderige plek, gebruik dan korte palen die ongeveer 50 cm boven de grond uitsteken. Gebruik twee maar liever drie paaltjes om de boom te verankeren. Een boom met korte palen ontwikkelt zo'n 250% meer wortels dan een boom met een lange paal (bron: de boomdokter). 


5. Plantgaten moet je verrijken met potgrond  

Vaak wordt geadviseerd om de grond in het plantgat van een vaste plant, heester of boom te verrijken met potgrond en/of compost. Dat is geen goed idee. Je creëert daarmee een soort bloempot in de grond. De plant vindt dicht bij zijn voet alles wat hij nodig heeft en wordt niet aangemoedigd om zijn wortels verder te spreiden. 

Beter is het om compost door de grond van het hele perk te werken of om op de grond rondom de voet van de plant een laag compost aan te brengen. Compost houdt de grond vochtig en is bovendien goed voor het bodemleven. Als je je eigen compost gebruikt, kun je daarnaast wat organische mest strooien (zoals Culterra). Compost uit de winkel is al bemest. Extra bemesten is dan niet nodig. 


6. Azijn als milieuvriendelijke onkruidverdelger  

Op internet staan veel tips om groene aanslag en onkruid te bestrijden met azijn. Azijnzuur is in hoge concentraties schadelijk voor het bodemleven, de planten en waterorganismen. Azijn is ook slecht voor bijen en andere bestuivers. Om deze insecten te beschermen, mag je geen producten met azijn gebruiken in de buurt van bloeiende planten die bijen aantrekken. 

Het is het beste om helemaal geen azijn te gebruiken in je tuin. Wil je dat toch doen, gebruik dan alleen een toegelaten middel. De toegelaten middelen hebben een lagere concentratie azijnzuur (6 procent) en zitten in een gebruiksklare spuitfles. Het gebruik van azijn in hogere concentraties is in Nederland wettelijk verboden (bron: het RIVM). 


7. Niet sproeien als de zon schijnt  

Als je je tuin sproeit terwijl de zon schijnt, fungeren de druppels op het blad als een vergrootglas. Daardoor zal het blad verbranden. Dat is wat je altijd hoort, maar het is niet waar. Dit zou namelijk ook betekenen dat je planten verbranden als de zon gaat schijnen nadat het geregend heeft. Dat is niet het geval. 

Toch is het niet slim om te sproeien zolang de zon nog hoog aan de hemel staat. Maar dat heeft een andere reden: in de zon verdampt het water heel snel zodat je planten er minder profijt van hebben.

 

Regenboog zichtbaar in het water van een sproeier
Planten verbranden niet als je sproeit terwijl de zon schijnt!


8. Dakpan over de voet van een Clematis zetten 

De clematis is een bosplant en in het bos is het op de grond koel. De Clematis heeft dus behoefte aan koele voeten. Door een dakpan over de voet van de plant te plaatsen, zorg je voor schaduw en dus voor koelte. Zo wil althans deze tuinmythe. Maar hou maar eens een thermometer achter die dakpan als de zon erop staat. Dan zul je zien dat de plant geen koele maar gekookte voeten heeft. 

Daarnaast is het zo dat de dakpan niet alleen de zon maar ook de regen tegenhoudt en als er één ding is waar de Clematis een broertje dood aan heeft, dan is het aan droge grond (bron: Romke van de Kaa). 


9. Bomen snoeien als ze kaal zijn  

De inzichten omtrent het snoeien van bomen zijn de laatste jaren sterk gewijzigd. Tegenwoordig worden de zomermaanden (juni, juli en augustus) beschouwd als de beste tijd om te snoeien. Waarom? Omdat een boom in het groeiseizoen snel kan reageren op snoeiwonden. Een boom die in winterrust gaat, kan dat niet meer. Het gevolg is dat schimmels en andere ziekteverwekkers vrij spel hebben. Meer hierover lees je in mijn blog 'De beste tijd om bomen te snoeien'.  

Dat je snoeiwonden moet afsmeren met een wondafdekmiddel is trouwens ook een mythe. Een gezonde boom is prima in staat om zelf de wond af te dekken. Het wondafdekmiddel kan de aangroei van bastweefsel over de wond zelfs vertragen. Let er wel op dat je dikke takken altijd schuin afzaagt zodat er geen water in de snoeiwond kan blijven staan. Dit voorkomt dat het hout gaat rotten of schimmelen. 


Foto van kale bomen tegen een grijze lucht
Bomen kun je beter niet snoeien in het najaar of de winter. 


10. Biologische bestrijdingsmiddelen 

Vaak wordt gedacht dat biologische bestrijdingsmiddelen minder giftig zijn en beter voor het milieu omdat ze gebaseerd zijn op organische in plaats van chemische stoffen. Dat is niet altijd waar. Ook biologische middelen kunnen heel schadelijk zijn. 

Pyrethrine bijvoorbeeld, is een bestrijdingsmiddel gemaakt van Chrysanten. Het wordt gebruikt bij de bestrijding van bladluizen, trips, wantsen, witte vlieg, kevers en buxusmotten maar Pyrethrine is ook giftig voor bijen. Gooi die buxushaag er dus liever uit, er zijn genoeg alternatieven voor buxus en op de langere termijn kosten die bestrijdingsmiddelen je meer dan een nieuwe haag. 

Rotenon (gemaakt van de wortels van subtropische planten) is veertig keer giftiger dan glyfosaat en nicotinesulfaat is honderd keer giftiger dan glyfosaat. Eucalyptusolie (om muizen te verjagen) is dodelijk voor bijen (bron: EOS wetenschap). Azadirachtin (gemaakt van de zaden van de neemboom) is zeer giftig voor in het water levende organismen (zie het productblad). Bij mensen kan het oogirritaties veroorzaken en bij kinderen hersenziekten. Het middel wordt ook geassocieerd met bepaalde vormen van eczeem (bron: Wikipedia). 

Zelf gebruik ik geen bestrijdingsmiddelen in mijn tuin. Niet chemisch en niet biologisch. Vaak lost een plaag zichzelf op. Is dat niet het geval? Dan kun je huis- tuin en keukenmiddeltjes gebruiken. Bladluizen bijvoorbeeld laten zich prima verwijderen met een koude waterstraal. Ook kun je de natuurlijke vijanden van een plaagdier inzetten zoals lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Die kun je bestellen via internet (onder meer bij Biogroei)


Nog een elfde tuinmythe! 

Als je nog niet genoeg hebt van tuinmythes, dan heb ik nog een elfde voor je. Het gaat over de Agapanthus. Er is geen plant waarover zoveel broodje aap verhalen de ronde doen. Een korte bloemlezing: je moet een Agapanthus planten in een te kleine pot, je moet een Agapanthus heel weinig water geven, je moet een Agapanthus niet bemesten, je moet een Agapanthus nooit verpotten. 

Het is allemaal niet waar! Wat je dan wel moet doen, lees je in mijn blog: 'Zo krijg je meer bloemen in je Agapanthus'.

Foto boven dit blog: Volodymyr Hryshchenko 


Tip

Als tuinliefhebber ben je blij wanneer alles groeit en bloeit. Maar soms gaat het fout. Het blad wordt geel of is aangevreten. Vaak is rustig afwachten de beste optie, de natuur lost veel problemen zelf op. Soms moet je meteen iets doen om erger voorkomen. Maar wat dan? In dit boek van Bärbel Oftring lees je hoe je je tuin met natuurlijke plantbeschermingsmiddelen gezond houdt.  

KLIK HIER  voor meer informatie of om het boek te bestellen. 


Ook interessant


Bewaar op Pinterest:


Abonneren   

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 


Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dat betekent. 

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!