Zeven planten voor droge (half)schaduw


planten voor droge schaduw / halfschaduw


Met droge grond leer je omgaan. Na verloop van tijd weet je welke planten wel of niet geschikt zijn. Ook schaduw hoeft geen probleem te zijn. Er zijn genoeg planten die met enkele uurtjes zonlicht per dag prima uit de voeten kunnen. Maar droogte en schaduw gecombineerd beperkt je keuze qua planten behoorlijk. 

Zo'n plek hebben wij onder onze notenboom achter in de tuin. De boom, die mijn man ooit als zaailing vond en achter in onze tuin plantte, heeft in vijftien jaar tijd een flinke omvang bereikt. Dat betekent schaduw (wat heerlijk is op de warme dagen) maar ook droogte. Veel droogte! 


Pas op voor de regenschaduw

Grote bomen veroorzaken namelijk een "regenschaduw". Doordat regen schuin naar beneden valt (tegen de kroon van de boom), blijft het deel van de tuin daarachter droog. Ook wanneer het wél regent. Die regenschaduw is vaak groter dan je denkt. Daarnaast wordt de kruin op den duur zo dicht dat steeds minder water de grond bereikt. 

Sommige bomen zijn ook behoorlijk egoïstisch ingesteld: via hun takken en stam sluizen ze het regenwater keurig netjes naar hun eigen voet en zo zetten ze de overige planten onder de kroon droog. Met name beukenbomen zijn echte meesters in dit spel. Onder een volwassen beukenboom zal daarom weinig tot niets kunnen groeien.


Bomen zijn egoisten! 

Je moet ook niet vergeten dat bomen stevige drinkers zijn. Een volwassen boom heeft al gauw 150 tot 400 liter water per dag nodig (bron: Lenntech). Een notenboom mag dan wel een lange penwortel hebben waarmee hij water diep uit de bodem haalt, de wortels aan de oppervlakte nemen ook veel water uit de bovenste grondlaag op. 

Bomen als berken en de Japanse sierkers zijn nog erger. Die wortelen niet diep maar juist heel wijd en oppervlakkig en halen zo al het vocht in de wijde omtrek uit de grond. Onder de Japanse sierkers van mijn schoonvader, een schitterende boom overigens, bleef zelfs het mos niet in leven. Heb jij zo'n tuin waarin eigenlijk niets wil groeien? Dan is die ene grote boom die het wél goed doet waarschijnlijk het probleem. Oppassen dus met grote bomen in kleine tuinen, zeker wanneer je tuiniert op droge zandgrond. 


Planten die groeien in droge schaduw

Rond de voet van onze notenboom (in een straal van ongeveer 2,5 meter) hebben wij nu geen planten meer staan. Wel in potten, maar niet meer in de grond. Ondanks dat een notenboom geen dichte kroon heeft, was het heel erg droog eronder en ik was het water geven beu. Net buiten die cirkel is het nog steeds relatief droog en beschaduwd, maar er zijn genoeg planten die daar toch kunnen groeien zonder dat je voortdurend moet sproeien. 

Laat ik voorop stellen dat geen enkele plant helemaal zonder licht en water kan. Maar komt er toch nog wat zonlicht en wordt de grond bij een regenbui nog wel nat, dan zou je het eens kunnen proberen met onderstaande planten. Ze zijn sterk, hebben weinig licht en water nodig en, niet onbelangrijk, ze zijn mooi om te zien.

Aster divaricatus

Net als zoveel asters, bloeit deze aan het einde van de zomer met een wolk van stervormige witte bloemetjes. De bloei is heel rijk en de uitgebloeide zaadhoofdjes zien er ook aantrekkelijk uit. Maar pas op, de plant zaait zich ook rijkelijk uit. Als je dat wilt voorkomen, kun je de uitgebloeide bloemen maar beter op tijd wegknippen. 

Aster divaricatus verdraagt veel droogte en veel schaduw. In onze tuin had de plant zichzelf gezaaid aan de voet van de dichte taxushaag van onze buren. Ik nam niet de moeite om hem uit te wieden omdat ik niet verwachtte dat de zaailing zou overleven maar nu drie jaar (en twee droge zomers) later, staat hij er nog steeds!

Te koop bij tuinplant.nl


Aster divaricatus
Aster divaricatus 

Campanula latifolia var. macrantha (klokjesbloem) 

Jarenlang stond een groepje van vijf stuks Campanula macrantha aan de kurkdroge voet van onze hazelaar waar ze alleen wat ochtendzon kregen. Elk jaar opnieuw werden we beloond met een rijke bloei. Sinds dit jaar staan ze bij de notenboom en ook daar hebben ze zich van hun beste kant laten zien. Deze campanula bloeit in juni met verhoudingsgewijs grote bloemen in de bekende campanula-blauwe kleur. Heel mooi! 

De plant is wel wat gevoelig voor bladluis in de vroege zomer. Ik doe er nooit wat aan want ze verdwijnen elk jaar vanzelf (en als de luizen niet vanzelf verdwijnen, lees je hier wat je eraan kunt doen). Het nadeel van deze campanula is dat de plant enkele weken na de bloei al begint af te sterven. Half augustus staan er alleen nog wat dode stelen. Je kunt dat oplossen door de plant af te knippen en er wat viooltjes tussen te planten. 

Te koop bij tuinplant.nl


Campanula latifolia var. macrantha (klokjesbloem)
Campanula latifolia var. macrantha (klokjesbloem) 

Digitalis purpurea (vingerhoedskruid)  

Digitalis is een inheemse plant die je ook 'in het wild' tegen kunt komen bij bosranden of op open plekken in het bos. Ongelofelijk sterk en zéér droogtetolerant. Geen vaste plant maar een tweejarige. Tweejarig wil zeggen dat de plant in het eerste jaar een bladrozet vormt en in het tweede jaar bloeit. 

Meestal sterft de plant na de bloei maar dat hoeft geen probleem te zijn want deze schoonheid zaait zichzelf overvloedig uit. Je kunt de zaailingen in september uitplanten naar de plek waar je ze graag wilt hebben. De rest laat zich gemakkelijk verwijderen. Wil je meer weten over digitalis? Lees dan ook mijn blog 'Vingerhoedskruid, de ridderspoor van de zandgrond'.

Te koop bij tuinplant.nl


Digitalis purpurea (vingerhoedskruid)

Epimedium versicolor 'Sulphureum' (elfenbloem) 

Epimedium versicolor 'Sulphureum'  is een 25 cm hoge wintergroene vaste plant met mooie geel/witte bloempjes. Er zijn veel verschillende soorten epimediums. Ook in andere kleuren. Sommige hebben prachtig getekend blad. Ik vind de Nederlandse naam elfenbloem goed gekozen omdat de hele plant fragiel oogt. De kleine bloemetjes hangen aan tere stengels maar vergis je niet, dit op het oog breekbare plantje is bikkelhard! 

Deze elfenbloem bloeit in april. Je kunt het oude loof (dat ook na de winter nog groen is) het beste in februari afknippen omdat de bloemen anders grotendeels onder het loof blijven zitten. De lichtgroene hartvormige blaadjes groeien snel terug zodat kunt genieten van tere bloemen en frisgroen blad. Het is ook een goede bodembedekker! 

Te koop bij tuinplant.nl


Epimedium versicolor 'Sulphureum' (elfenbloem)
Epimedium versicolor 'Sulphureum' (elfenbloem) 

Geranium nodosum (ooievaarsbek) 

Pretentieloze soort. Bijzonder om twee redenen: de plant bloeit vrijwel onafgebroken door vanaf juni met aantrekkelijke lila-roze bloemen. Deze geranium groeit op de meest onmogelijke plaatsen en schijnt zelfs aan de voet van berkenbomen in leven te blijven. Ook onder mijn notenboom bloeit hij dapper door.

Te koop bij tuinplant.nl


Geranium nodosum 

Gillenia trifoliata 

Een vaste plant die je niet vaak ziet. Over Gillenia wordt vaak geschreven dat deze vochtige grond nodig heeft, maar ik heb ondervonden dat hij het ook goed doet in droge halfschaduw. Bloeit in juni-juli met kleine witte bloemetjes die op sterretjes lijken. 

De plant wordt op droge grond ongeveer 80 cm hoog. Een bonus is dat het loof in het najaar, als het tenminste niet al te droog is, mooi verkleurt. Zo heb je twee keer plezier van je plant! Wanneer Gillenia in de schaduw van een boom of haag wordt geplant, heeft hij de neiging om naar het licht te trekken waardoor hij omvalt. Opbinden is dus wel nodig. 

Te koop bij tuinplant.nl 


Gillena trifoliata
Gillenia trifoliata

Symphytum grandiflorum (smeerwortel) 

Dit is een uitstekende bodembedekker onder bomen of heesters waar weinig licht komt en nog minder regen. De smeerwortel vormt een dicht tapijt waar geen onkruid door komt. Deze soort (Symphytum grandiflorum 'Wisley blue') is roze in de knop maar bloeit wit met een zweem van blauw. Hommels zijn dol op de bloemen! Als je meer wilt weten over deze plant, lees dan ook mijn blog 'Deze inbrekers hebben het gemunt op smeerwortel'.

Te koop bij tuinplant.nl 


Symphytum grandiflorum (smeerwortel)
Symphytum grandiflorum (smeerwortel) 


Ook interessant


Bewaar op Pinterest:



Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!