Stachys macrantha: mooi en toch niet veeleisend!




Stachys macrantha 'Superba' staat ook wel bekend als Stachys grandiflora 'Superba'. Ik heb de plant jaren geleden gekocht als 'Stachys grandiflora' maar de naam is intussen blijkbaar gewijzigd naar 'stachys macrantha'. Zelf vind ik 'grandiflora' een stuk toepasselijker want de bloemen zijn écht groot. In elk geval een heel stuk groter dan die van andere Stachys soorten. Botanisten hernoemen voortdurend planten. Zo kan het gebeuren dat je denkt een nieuwe variëteit op de kop getikt te hebben terwijl je in werkelijkheid thuiskomt met een plant die al jaren in je tuin staat! Dat is mij al een paar keer overkomen. 

Stachys macrantha 'Superba', andoorn in het Nederlands, bloeit met mooie 20 tot 25 centimeter grote lichtpaarse lipbloemen. De bloemstelen worden ongeveer 50 cm hoog. De plant zelf wordt niet hoger dan ca. 10-15 cm. De andoorn bloeit eind mei begin juni. Hij heeft niet veel water nodig en houdt van een luchtige doorlatende grond. Hij is dus ook heel geschikt voor een tuin op zandgrond.

Bij ons staat Stachys grandiflora op verschillende plaatsen in de tuin. Ze doen het overal goed, zowel in de zon als in de halfschaduw. Als je half april wat compost toevoegt (zodat de wortels niet kunnen uitdrogen), word je beloond met een extra rijke bloei. De planten breiden zich goed uit en bedekken de bodem volledig maar gaan niet op een vervelende manier woekeren. Het loof ziet er bovendien tot laat in het seizoen netjes uit zodat je niet bang hoeft te zijn voor lelijke plekken in je border wanneer de plant is uitgebloeid. Een echte 'modelburger' dus! De andoorn is bovendien geliefd bij bijen, hommels en andere insecten.





KLIK HIER voor meer onderhoudsarme bodembedekkende planten.

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.     

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen


Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Zeven planten voor droge (half)schaduw

Zijn winterharde orchideeën het geld waard?

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

9 mooie en sterke heesters voor een tuin op zandgrond