Het geslacht Stachys (andoorn in het Nederlands) telt zo'n 300 verschillende soorten. Ze komen uit zeer uiteenlopende habitats, meestal in Noord-Europa. Deze planten zijn dus goed aangepast aan ons klimaat. De andoorn is een sterke, onderhoudsarme tuinplant die een menigte aan bijen en vlinders aantrekt.
De naamgeving van Stachys is, zoals wel vaker bij tuinplanten, een rommeltje. Je kunt de verschillende soorten Stachys onder allerhande namen tegenkomen. Ik heb mijn best gedaan om wat licht te laten schijnen in de duisternis door ook de alternatieve benamingen te vermelden.
Stachys byzantina (ezelsoor)
Stachys byzantina is ongetwijfeld de meest bekende en meest verkochte Stachys maar het is zeker niet de gemakkelijkste plant. De ezelsoor is een geweldige plant zolang het warm en droog is, maar bij koud en regenachtig weer is het huilen met de pet op.
Het blad wordt lelijk, wortels rotten weg en de planten zijn bedekt met meeldauw. In de natte zomer van 2024 beleefde ik weinig plezier aan mijn ezelsoren. En dat terwijl mijn tuingrond (zeer) goed doorlatend is en er nooit water blijft staan in mijn borders.
In de warme droge zomers van de jaren daarvoor, was Stachys byzantina echter wél een aanwinst. Je kunt de plant gebruiken als bodembedekker voor de volle zon. Het lichtgrijze blad kleurt prachtig bij de donkerpaarse bloemen van Salvia nemorosa 'Caradonna'.
Niet alleen het blad van Stachys byzantina is grijs behaard. Ook de bloemstengels en aren zijn zo viltig behaard dat de kleine roze bloemetjes maar amper zichtbaar zijn. Toch weten talloze insecten de weg naar de bloemen moeiteloos te vinden! De ezelsoor is één van de beste bijenplanten in mijn tuin.
Ik heb in mijn tuin twee verschillende soorten van deze plant: Stachys byzantina en Stachys byzantina "Big ears". Het blad van de laatste is groter en mooier maar jammer genoeg bloeit deze soort slecht. Je zou hem natuurlijk kunnen toepassen als bladplant. In een droog jaar vormt de plant enorme pollen zilvergrijs blad.
 |
Grijze ezelsoor,Stachys byzantina (rechts) gecombineerd met de dieppaarse Salvia nemorosa 'Caradonna' (midden) en Salvia verticillata 'Purple rain' (onder) |
Stachys macrantha 'Superba'
Stachys macrantha 'Superba' staat ook wel bekend als Stachys macrantha 'Robusta' en als Stachys grandiflora 'Superba'. Je ziet hem boven dit blog. Ik heb de plant jaren geleden gekocht als 'Stachys grandiflora' maar de naam is intussen blijkbaar gewijzigd naar Stachys macrantha. Zelf vind ik 'grandiflora' een stuk toepasselijker want de bloemen zijn écht groot. In elk geval een heel stuk groter dan die van andere Stachys soorten.
Stachys macrantha 'Superba' bloeit met mooie 20 tot 25 centimeter grote lichtpaarse lipbloemen. De bloemstelen worden ongeveer 50 cm hoog. De plant zelf wordt niet hoger dan ca. 10-15 cm. Deze andoorn bloeit eind mei begin juni. Hij heeft niet veel water nodig en houdt van een luchtige doorlatende grond. Hij is dus ook heel geschikt voor een tuin op zandgrond.
Bij ons staat Stachys grandiflora op verschillende plaatsen in de tuin. Ze doen het overal goed, zowel in de zon als in de halfschaduw. Als je half april wat compost toevoegt (zodat de wortels niet kunnen uitdrogen), word je beloond met een extra rijke bloei.
De planten breiden zich goed uit en bedekken de bodem volledig maar zonder op een vervelende manier te woekeren. Het loof ziet er bovendien tot laat in het seizoen netjes uit zodat je niet bang hoeft te zijn voor lelijke plekken in je border wanneer de plant is uitgebloeid. Een echte 'modelburger' dus!
Deze plant is online te bestellen bij Tuinplant.nl
 |
Stachys macrantha 'Superba' |
Stachys officinalis 'Hummelo'
Stachys officinalis 'Hummelo' bloeit met paarsrode bloemen in compacte aren op hoge ijle stelen. Hij wordt zo'n 80 cm hoog. De bloemen doen van een afstandje denken aan die van een rietorchis.
Dat deze plant de naam 'Hummelo' heeft gekregen, is niet toevallig. De soort is geselecteerd door Piet Oudolf en Hummelo is de plaats waar zijn kwekerij gevestigd was. Zo wordt de naam van dat kleine dorpje in de achterhoek wereldberoemd want Oudolf heeft de plant overal in de wereld verwerkt in zijn landschappen.
Stachys officinalis 'Hummelo' heeft een goed wintersilhouet en trekt veel insecten aan waaronder bijen en vlinders. 'Hummelo' is in onze tuin bijzonder in trek bij het citroentje. De gele vlindertjes komen er massaal opaf. Jammer genoeg worden het er wel elk jaar minder.
Stachys officinalis 'Hummelo' wordt ook aangeboden als Stachys monnieri 'Hummelo'. In zijn boek 'Droomplanten' schrijft Oudolf hierover: "Stachys Monnieri is een totaal andere soort, een uitlopervormende lage soort uit Zuid-Europa". Nog een andere naam waaronder de plant wordt aangeboden is Betonie (of Betonica) officinalis 'Hummelo'. Het lijkt erop dat de botanisten het spoor echt bijster zijn als het om deze plant gaat 😕.
 |
Stachys officinalis 'Hummelo' met het grijs van Artemisia ludoviciana 'Silver Queen'. |
Stachys officinalis 'Rosea'
Ook deze plant heeft het geschopt tot 'Droomplant'. Stachys officinalis 'Rosea' is vrijwel identiek aan Stachys officinalis 'Hummelo' maar bloeit met lichtroze in plaats van paarsrode bloemen.
'Rosea' lijkt bovendien wat droogtebestendiger te zijn. De plant staat al jarenlang in onze meest zonnige border. In tegenstelling tot 'Hummelo', heeft 'Rosea' weinig last van hete droge zomers. 'Hummelo' plant ik in mijn tuin daarom nooit in de volle zon. Die plant doet het veel beter in de halfschaduw waar de grond niet zo snel uitdroogt.
 |
Stachys officinalis 'Rosea' |
Wat heeft Stachys nodig?
Mijn Botanica schrijft over de andoorn dat deze planten gesteld zijn op goed doorlatende, matig vruchtbare grond en een plekje in de volle zon. Zelf heb ik gemerkt dat ze het, met uitzondering van de grijsbladige soorten, in de halfschaduw ook prima doen.
Voor de grijsbladige soorten moet de grond zeer goed doorlatend en bijna kurkdroog zijn. Stachys officinalis en Stachys macrantha hebben geen moeite met zwaardere grondsoorten.
Onderhoudsarm
Al deze Stachys soorten zijn onderhoudsarme planten die je vele jaren op dezelfde plek kunt laten staan. Het is absoluut niet nodig om ze elke drie of vier jaar te verjongen, ze kunnen véél langer op dezelfde plek blijven staan zonder dat de bloei minder wordt.
Het enige wat je moet doen is in het voorjaar het afgestorven loof wegknppen en wat mest geven (niet teveel).
Inheemse andoorns
Wist je dat Stachys officinalis 'Hummelo' is gekweekt uit de inheemse Stachys officinalis? En dat deze plant in het wild bijna uitgestorven is? Stachys officinalis past daarom heel goed in een natuurlijke tuin. Je zult de originele soort in het wild niet snel zien, maar hij is nog wel te koop (onder meer bij
Tuinplant.nl).
Andere inheemse soorten zijn de Bosandoorn (Stachys sylvatica ) en de moerasandoorn (Stachys palustris). Dit zijn algemene soorten die je in grote delen van ons land nog volop in het wild kunt tegenkomen. De bosandoorn vind je op lichtbeschaduwde plaatsen in loofbossen. De moerasandoorn is vooral te vinden op de natte en voedselrijke bodems van grasland, in moerassen en op rijke vochtige grond in loofbossen.
Beide soorten worden ook wel als tuinplant gebruikt. Het zijn mooie planten om te zien die snel een groot stuk grond kunnen begroeien. Maar, pas op! Ze kunnen ook behoorlijk woekeren. Als je op kurkdroog klapzand tuiniert, kun je Stachys palustris maar beter vergeten. Stachys sylvatica zou je op een niet al te droge plek in de halfschaduw wel kunnen planten.
Meer soorten
Je kon hiervoor al lezen dat er zo'n 300 verschillende soorten Stachys zijn. Als je wilt weten welke soorten er nog meer zijn, kijk dan eens op de website van de Hessenhof.
Ook interessant
Bewaar op Pinterest:

Over het boek 'Droomplanten'

Ik schafte mijn exemplaar van het boek 'Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten' vele jaren geleden voor twaalf euro vijftig aan op een boekenbeurs. Daarna was het boek alleen tweedehands voor héél veel geld te koop (ik zag een vraagprijs van meer dan negentig euro!).
Ik had dus een mooi bedrag kunnen verdienen maar heb er geen moment over gepiekerd om mijn boek te verkopen. Behalve een uitgebreide beschrijving van de planten bevat het boek veel mooie foto's van de planten in close-up en in combinatie met elkaar.
Het goede nieuws is dat 'Droomplanten' weer (nieuw) te koop is voor een schappelijke prijs!
KLIK HIER voor meer informatie of om het boek te bestellen.
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.