Voor de geurtuin: daglelies die heerlijk ruiken

Hemerocallis lilioasphodelus (gele daglelie)


Daglelies zijn prachtige onderhoudsarme vaste planten die je niet mag missen in je tuin. Omdat ze altijd en overal groeien is het de perfecte tuinplant voor beginnende tuiniers. Succes verzekerd! Daglelies zijn er in heel veel soorten en kleuren. De twee daglelies die ik in dit blog bespreek geven een extra dimensie aan je tuin omdat ze niet alleen mooi zijn, maar ook heerlijk ruiken! 

Hemerocallis lilioasphodelus 

De daglelie die als eerste bloeit in mijn tuin is Hemerocallis lilioasphodelus. De gele daglelie in het Nederlands. Deze daglelie, die al in 1596 vanuit China in Europa werd ingevoerd, is een van de eerste daglelies waarmee werd gekruist. 

Hij vormt traag uitgroeiende pollen met lang smal grasachtig loof. De botergele bloemen bloeien op 80 cm hoge stelen wat de plant een sierlijke en elegante uitstraling geeft. Elke steel krijgt zo'n drie tot negen bloemen. Elke afzonderlijke bloem bloeit maar Ć©Ć©n dag maar de sterke stelen hebben zoveel knoppen dat je wekenlang kunt genieten van de bloei. 

Hemerocallis lilioasphodelus is zoetgeurend. De geur van de bloemen hangt op windstille avonden als een wolk parfum in je tuin. Deze daglelie is ook waardevol door zijn vroege bloeitijd. Hij bloeit eind mei/begin juni. Dat is een pluspunt omdat mei altijd een wat moeilijke maand is. De bollen zijn dan al uitgebloeid maar de zomerbloeiers moeten nog komen. In mei ziet de border vooral groen. De gele daglelie zorgt dan voor een vrolijke noot. 


Hemerocallis lilioasphodelus (gele daglelie)

Hemerocallis citrina 

Hemerocallis citrina lijkt veel op Hemerocallis lilioasphodelus maar wordt iets hoger. De bloemen zijn iets sierlijker van vorm en citroengeel van kleur. Vandaar de naam. Geel is geen populaire kleur voor tuinplanten, maar zelfs geelhaters kunnen volgens mij met deze kleur geel wel leven. Ook Hemerocallis citrina is zoetgeurend. Deze daglelie bloeit iets later: in juni/juli.

Te koop bij: tuinplant.nl

Hemerocallis citrina 

Zijn daglelies winterhard? 

Ondanks hun wat exotische verschijning zijn deze daglelies zĆ©Ć©r winterhard. Ze verdragen meer dan 25 graden vorst. 

Plant daglelies op droge grond in de halfschaduw 

Daglelies groeien altijd en overal. Ongeacht de grondsoort. Wel kunnen ze een iets vochtige, bemeste tuingrond meer waarderen dan kurkdroog klapzand. 

Daglelies prefereren een plekje in de zon, maar doen het ook prima in de halfschaduw. Het zijn ijzersterke planten die veel droogte verdragen. Een daglelie die te droog staat zal niet gemakkelijk doodgaan, maar veel bloemen komen er dan niet in. Daarom hebben wij ze in onze tuin niet in de volle zon geplant maar in de halfschaduw waar de grond langer vochtig blijft. Dat geeft een rijkere bloei. 

Elk voorjaar doe ik bovendien wat bladcompost aan de voet van de planten zodat de wortels niet uitdrogen. In een droog voorjaar is het goed om de planten af en toe, totdat de bloemknoppen verschijnen, een gieter water te geven. Daarmee bevorder je de bloei. De rest van de zomer hebben ze geen extra water nodig. 

Daglelies zijn onderhoudsarme planten 

De gele daglelie vraagt weinig onderhoud en past daardoor prima in een onderhoudsarme tuin. Alleen het wegknippen van de uitgebloeide bloemen kost wat tijd. Het bevordert de bloei maar is niet perse nodig. Als je daar geen zin in hebt, dan kun je het ook laten. 

Zelf vind ik de zaadpeulen die zich na de bloei vormen niet mooi, dus knip ik in de zomer wekenlang elke avond de zaadpeulen uit mijn daglelies. Het is bijna een soort van ritueel geworden. Je kunt ook wachten tot de bloemstengel geen nieuwe knoppen meer maakt, en dan de hele stengel ineens wegknippen. Ook dat is niet noodzakelijk maar wel mooier en beter voor de plant. 

Na de bloei blijft het loof er nog lange tijd goed uitzien. Geen lelijke plekken in je border dus! In het late najaar verslijmt het blad en kun je het met de hand gemakkelijk verwijderen (geen schaar nodig). Ook fijn: daglelies schieten als Ć©Ć©n van de eerste vaste planten in het vroege voorjaar uit met frisgroen loof.

Pas op voor slakken! 

Een puntje van aandacht is dat daglelies (door hun dikke pol grasachtig loof) een geliefd toevluchtsoord zijn voor slakken. De plant heeft zelf weinig of geen last van slakkenvraat maar doordat de pollen grasachtig loof de bodem volledig afdekken, blijft het daaronder relatief vochtig. Daarmee creĆ«er je een soort van slakkenwalhalla. Zeker wanneer je ook nog eens wat bladcompost hebt toegevoegd aan de voet van de plant. 

Heb je veel last van slakken in je tuin? Check dan regelmatig je daglelies! Als naaktslakken het probleem zijn, zou je gebruik kunnen maken van aaltjes om de slakken 100% natuurlijk te bestrijden. 

Voor wie last heeft van konijnen in zijn tuin is het misschien handig om te weten dat Flappie en zijn vriendjes geen daglelies blieven.

Daglelies zijn eetbaar 

De daglelie is een waardevolle plant. Niet alleen is het een goede leverancier van nectar en stuifmeel voor insecten zoals bijen, maar ook wij mensen kunnen ervan eten. De knoppen en bloemen van de daglelie zijn namelijk eetbaar. Chefkoks maken er graag gebruik van. Ze zijn knapperig en hebben, door de nectar die erin zit, een zoete smaak. Je kunt ze, zoals de Chinezen wel doen, roerbakken of ze rauw gebruiken om een salade te versieren. 

Zelf voel ik geen enkele behoefte op mijn daglelies op te eten, ik vind het zonde van de mooie bloemen. Ik doe dus gewoon een tomaatje op de sla. Het loof van de gele daglelie is trouwens ook eetbaar maar schijnt hallucinogeen te zijn als je er teveel van binnenkrijgt (ik denk dus dat ik dat maar aan mij voorbij laat gaan).

Hemerocallis galmug 

Daglelies zijn doorgaans ziektevrij maar ze kunnen soms last hebben van de Hemerocallis galmug.
Klik hier om te lezen wat het is en wat je eraan kunt doen. 

Laat het je er vooral niet van weerhouden om te genieten van deze geweldige plant, want zelfs als de galmug wat knoppen aantast, blijven er meer dan genoeg over om van te genieten. Overigens heeft Hemerocallis lilioasphodelus, doordat hij zo vroeg bloeit, geen last van de Hemerocallis galmug. Dit geldt niet voor Hemerocallis 'Citrina', die moet je dus wel in de gaten moet houden.



Hemerocallis lilioasphodelus (gele daglelie)
Hemerocallis lilioasphodelus is met zijn vroege bloei een waardevolle aanvulling voor je tuin. 

Ook interessant 


Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.  

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Is dit de tuin van de toekomst?

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Een tuin op droge grond waar nooit wordt gesproeid

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin