Hoe winterhard is Salvia 'Amistad'?



Salvia 'Amistad' is een vrij nieuwe soort salie. Hij bestaat pas sinds 2005 maar heeft sindsdien furore gemaakt. De naam van de plant betekent 'vriendschap' (amistad is Spaans voor vriendschap). Het is misschien wel de meest beroemde Salvia uit deze zeer uitgebreide plantenfamilie die in totaal zo'n 900 verschillende soorten telt.  

Als je op zoek gaat naar informatie over de vriendschapssalie word je jammer genoeg niet veel wijzer. Zelfs over de hoogte van de plant zijn de "deskundigen" het niet eens. De opgaven lopen uiteen van 70 centimeter tot 2 meter (waarbij het laatste volgens mij het dichtste bij de waarheid komt). Waar iedereen het wel over eens is, is dat Salvia 'Amistad' een fantastische plant is. Velen noemen het zelfs hun favoriete plant. Laten we dat wonder dus eens nader bekijken! 

In dit blog heb ik alle stukjes en brokjes informatie die ik kon vinden bij elkaar geveegd en daar mijn eigen ervaringen aan toegevoegd. En ja, ik zal het maar vast verklappen, dit is inderdaad een geweldige plant! 

Wat voor grond heeft Salvia 'Amistad' nodig?

Zoals alle Salvia's, vraagt ook 'Amistad' goed doorlatende grond. Vooral in de winter mag de plant niet te nat staan want dan rot hij weg. Perfect dus voor een tuin op zandgrond. 

Waar komt deze Salvia vandaan?

Salvia 'Amistad' is afkomstig uit Zuid-Amerika. Hij is per ongeluk ontstaan uit Salvia guaranitica. Voluit wordt hij daarom soms ook wel Salvia guaranitica 'Amistad' genoemd. 

De precieze herkomst is een beetje schimmig. Zeker is dat deze plant afkomstig is uit Argentinië. Ene Rolando Uria, professor en Salvia deskundige aan de universiteit van Buenos Aires, heeft de plant daar in 2005 ontdekt op een plantenshow. 

De een heeft het over een afwijkende scheut (mutatie). De ander over een kruising met een andere Salvia. De Hessenhof noemt Salvia gesneriiflora als mogelijke tweede ouder maar geeft zelf al aan dat dit door kenners in twijfel getrokken wordt. 

Waarom is het zo'n geweldige tuinplant? 

Of het nu een kruising of een mutatie is, het resultaat is erg geslaagd. De kleur van de bloemen bijvoorbeeld: een diep fluwelig paars. Een kleur die je niet vaak tegenkomt in de tuin. De stelen en schutblaadjes, die nog donkerder paars zijn (bijna zwart), maken het plaatje compleet. 

Net als alle andere Salvia's is 'Amistad' zeer droogtebestendig. Deze salie is een zonaanbidder die beslist geen hekel heeft aan warm en droog weer. We hebben de afgelopen zomer meerdere hittegolven gehad. Hier in Brabant tikten we zelfs de 40 graden aan! Voor veel andere planten was dat afzien, maar 'Amidstad' gaf geen krimp. Hij hing niet slap en kreeg ook geen geel blad. Als je tuiniert op droge zandgrond, is dat goed nieuws. Zeker nu de zomers steeds warmer en droger worden. 

Salvia 'Amistad' is een fantastische groeier. Ik plantte de mijne begin mei in de volle grond. Hij is nu, aan het einde van het seizoen, zo'n 1.75 meter hoog maar een volgroeid exemplaar kan wel twee meter halen. Het is een stevige plant met sterke stelen die uit zichzelf goed overeind blijft. Hij hoeft dus niet opgebonden of afgesteund te worden. 

Het is ook een rijke bloeier. Elk zijtakje produceert een bloem. Ik was op zoek naar bladtoppen zonder bloemknop om stekken te maken, maar die bleken er niet te zijn! En dan de bloeitijd: de eerste bloemen verschijnen eind juni maar de bloei gaat onverdroten door tot de eerste nachtvorst er een einde aan maakt. In de late zomer en herfst is deze plant op zijn allerbest. 

Salvia 'Amistad' heeft veel aantrekkingskracht op insecten. Bijen, hommels en vlinders zijn dol op de paarse bloemen. Op zonnige dagen zoemt de hele struik. 

Het is misschien niet mijn favoriete plant, maar ik ben er wel héél blij mee! 


Salvia guaranitica 'Amistad' wordt bijna twee meter hoog

Hoe winterhard is Salvia 'Amistad'?

Over de winterhardheid van Salvia Amistad zijn de meningen verdeeld. De een zegt dat de plant zo goed als winterhard is. Anderen beweren dat het een kuipplant is die je maar beter binnen kunt laten overwinteren. 

De herkomst van Salvia guaranitica (Brazilië, Uruguay en Argentinië) doet vermoeden dat we hier niet te maken hebben met een winterhardheidskampioen. Mijn Botanica geeft zone 9-11 aan voor deze soort. Dat wil zeggen dat deze planten zo'n zeven graden vorst kunnen verdragen. Dat zal voor 'Amistad', die uit Salvia guaranitica is ontstaan, niet anders zijn. 

Wil je Salvia 'Amistad' in de volle grond planten, zorg dan voor een beschutte plek. Of zorg voor een dik winterdek van takken en dood blad als het harder gaat vriezen. Eikenblad is daarvoor heel geschikt omdat het niet snel vergaat. 

Je kunt de kluit ook voor de winter oprooien om deze binnen vorstvrij te bewaren. Als je hem het volgende voorjaar weer uitplant, geeft dat een veel mooiere plant dan wanneer je elk jaar nieuwe planten zet. Dit is ook een oplossing als je grond in de winter te nat is. 


Winterdek van eikenblad 

Salvia 'Amistad' planten 

Salvia's zijn echte zonaanbidders. Geef Salvia 'Amistad' dus een plekje in de volle zon. 

Omdat Salvia 'Amistad' niet volledig winterhard is, is het niet verstandig om te planten in het najaar. Ik spreek uit ervaring. Mijn eerste lichting van drie stuks 'Amistad' plantte ik in september in de volle grond. Die hebben de winter helaas niet overleefd. Ondanks dat ze toch redelijk beschut stonden. 

Helaas is het najaar wel de enige tijd dat 'Amidstad' door tuincentrums wordt aangeboden. In het voorjaar zijn ze meestal nergens te vinden. Ik heb dat probleem opgelost door de nieuwe planten niet meteen in de tuin te zetten. Ik heb ze na aankoop (in september) eerst in een flinke pot geplant zodat ik ze bij vorst binnen kon zetten. Pas in het voorjaar heb ik ze in de volle grond uitgeplant.

Plant Salvia 'Amistad' tien centimeter dieper!  

Daarbij heb ik iets gedaan wat ik normaliter nooit doe: ik heb de planten ongeveer tien centimeter dieper geplant dan de bovenkant van de kluit. Daardoor worden ze minder vorstgevoelig. Dat ging prima omdat de plant al vrij lange verhoute stelen had. Bijkomend voordeel is dat ze ook minder gevoelig zijn voor droogte omdat ze meteen al dieper zitten met hun wortels. 

Ik las deze tip op de website van de Hessenhof bij de informatie over Salvia guaranitica. Ook de Engelse NHS (Northwest Horticultural Society) adviseert om Salvia guaranitica dieper te planten. 
Gezien de verwantschap met Salvia guaranitia, leek mij dat dit voor 'Amistad' dus ook wel zou werken. De planten moesten even wennen aan de nieuwe plantdiepte, maar begonnen toen goed te groeien. Daarna was het afwachten of ze op die manier de winter kunnen overleven. 

Dat lukte inderdaad. Dit ondanks een onverwachts strenge nachtvorst van -15 graden in december. De plant had toen zijn winterdek nog niet en vroor tot op de grond af. Desondanks schoot 'Amistad' na de winter toch weer uit. Door het koude voorjaar duurde het wel even. Pas half mei waren de eerste scheuten zichtbaar. Je moet dus wel even geduld hebben. 

Plantafstand Salvia 'Amistad' 

De plantafstand van Salvia Amistad is volgens het Hessenhof handboek 60-75 centimeter. Als je een perk wilt vullen met deze plant, kan dat inderdaad wel kloppen. De planten worden bovenin namelijk behoorlijk breed. 

Zelf heb ik dat niet gedaan. Ik heb drie planten (uit 10 cm potjes) bij elkaar in een grote bloempot met een doorsnede van zo'n 40 cm geplant. Toen ik de planten in het voorjaar in de volle grond heb gezet, heb ik ze niet uit elkaar getrokken maar de kluit als geheel geplant. 

Mijn doel was niet om een perk te vullen maar om één mooie volle wijd uitwaaierende struik te krijgen. Ik had dat gezien in de moederbedden van Kwekerij Muiderman waar ik de planten gekocht heb. Dat is op deze manier inderdaad goed gelukt. 

Salvia 'Amistad' snoeien 

In het voorjaar (niet eerder!) kun je 'Amistad' terugsnoeien tot net boven de grond. Zelf heb ik het eerste jaar mijn planten afgeknipt tot op ongeveer 60 cm hoogte. Dit adviseerde Monty Don op Gardener's World (het tuinprogramma van de BBC). Het leverde een mooie volle plant op. Na de winter was de plant tot op de grond afgevroren en hebben we alles eraf geknipt. 

Kun je Salvia Amistad stekken?

Salvia 'Amistad' laat zich (net als de meeste andere Salvia's) heel gemakkelijk stekken. Ook als je geen groene vingers hebt, kan het bijna niet mislukken. De beste tijd om dit te doen is juni maar in later in het seizoen kan het ook nog. Zelf heb ik begin augustus stekken gemaakt. 

Salvia 'Amistad' stekken is echt belachelijk eenvoudig. Om stekken te maken knip je wat toppen uit de plant. Het onderste blad en de eventuele bloemknoppen haal je weg. Steek de stekjes in een potje met vochtige potgrond en zet ze weg op een lichte en koele plek (niet in de zon). Zorg dat de stekjes niet uitdrogen. Mijn stekken hadden na acht weken alweer bloemknoppen.  

Laat de stekken binnen overwinteren en plant ze in het voorjaar uit. Stekken maken is handig als 'wintergarantie'. Mochten je planten onverhoopt toch bevriezen, dan ben je ze niet helemaal kwijt. 

Salvia 'Amistad' in potten 

Salvia 'Amistad' is een prima potplant. Houd er wel rekening mee dat je een voldoende grote pot kiest. De kluit groeit krachtig en verhout snel. Als er te weinig ruimte in de pot is, kan de plant deze gemakkelijk "kraken". Ik zag bij een bezoek aan de Hessenhof dat Salvia 'Amistad' een stevige terracotta terraspot had gereduceerd tot een handvol scherven. Zonde van zo'n dure pot. 

Zet potplanten bij de eerste vorst binnen. Planten die in potten staan verdragen minder vorst dan planten die in de volle grond staan. Als je 'Amistad' binnen laat overwinteren blijft de plant halfwintergroen. Hij verliest dan niet al zijn blad. Buiten gebeurt dat wel.  

Salvia 'Amistad' bemesten 

Salvia Amistad is geen plant die veel mest nodig heeft. Eén keer per jaar mesten met een standaard tuinmest is dan ook voldoende. 

De grond in potten raakt snel uitgeput. Als je  'Amistad' in een pot plant, moet je daarom wel regelmatig mesten. Je kunt daarvoor vloeibare mest gebruiken maar je kunt er ook gewoon eens per vier weken een handvol mestkorrels (b.v. van Culterra) bij doen. Het laatste werkt net zo goed en is een stuk voordeliger. 

Ziekten en plagen 

'Amistad' is een sterke plant die nauwelijks gevoelig is voor ziekten en plagen. Deze Salvia heeft bijvoorbeeld geen last van meeldauw. De plant kan wel last hebben van de rozemarijnkever en van slakkenvraat. Al zullen die dan wel al hun vrienden en familie moeten uitnodigen om de groei bij te kunnen houden... 

Zelf heb ik geen last van ongedierte gehad. 'Amistad' staat in de droogste border van onze tuin. Salvia's hebben daar geen moeite mee maar slakken komen er niet graag. 

Ook interessant 

Bewaar op Pinterest:

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen. Wees niet bang, ik ga je niet spammen met reclame! 

   


Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Zeven planten voor droge (half)schaduw

10 tips voor een prachtige border

Zijn winterharde orchideeën het geld waard?

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

9 mooie en sterke heesters voor een tuin op zandgrond