Een klimaatbestendige border op droge grond




Wanneer je tuiniert op droge zandgrond is water altijd je grootste zorg. Zandgrond houdt weinig water vast en op een warme zonnige dag verdampt het sneller dan jij het erop kunt sproeien. In de lange droge zomer van 2018 werd dit nog maar eens pijnlijk duidelijk. Wij hebben toen in de meest zonnige delen van de tuin alle vaste planten bij de grond moeten afknippen om ze in leven houden.

Ze hebben het inderdaad overleefd, maar de tuin leek meer op een slagveld. Zoals je in mijn blog "Krijgen we nog meer van die droge zomers?" kunt lezen, is een herhaling van de zomer van 2018 geen onwaarschijnlijk scenario. Als het weer gebeurt, wil ik graag beter voorbereid zijn. Daarom is dit deel van de tuin in de nazomer van 2018 in zijn geheel op de schop gegaan met als doel om een klimaatbestendige border met droogteminnende planten aan te leggen.


Droge zomer 2018 tuin
Zomer 2018, deze border is een slagveld 


De droogtebestendige border aanleggen

Eerst hebben we de bestaande beplanting verwijderd en de grond verbeterd zoals we dat altijd doen (hier lees je hoe we dat aanpakken). Daarna hebben we nieuwe planten uitgezocht. 

Ik ben van nature geen geduldig mens. Ik zie graag snel resultaat. In tuinen die voornamelijk gevuld worden met heesters en bomen moet je jaren wachten tot alles is ingegroeid. Wanneer je kiest voor vaste planten, heb je meteen de eerste zomer een mooi resultaat.

Vaste planten moesten het dus worden, maar daarnaast is er in deze border ook een hoofdrol weggelegd voor siergras. De mix van siergras en vaste planten, die zo kenmerkend is voor de tuinen van Piet Oudolf, spreekt mij heel erg aan. Siergras geeft je tuin een natuurlijke uitstraling, zorgt voor beweging (het beweegt op het minste zuchtje wind) en, niet onbelangrijk, veel grassen zijn ijzersterk en kunnen langere tijd zonder water. 

Daarnaast heb ik een aantal planten die ik al had (zoals Gaura, Sedum en Stipa) hergebruikt. Die planten hebben de zomer van 2018 zonder veel problemen overleefd en verdienden dus een ereplekje in de nieuwe border.

Echte tuinontwerpers tekenen een border uit en bepalen op voorhand welke plant waar moet komen. Voor mij werkt dat niet. Ik kan in mijn hoofd geen goed beeld vormen hoe het er dan uit gaat zien. Die ene keer dat ik dat wel geprobeerd heb, was bepaald geen doorslaand succes. 

Dus deze keer heb ik het op mijn manier gedaan: ik reed naar een goed gesorteerde kwekerij en laadde de achterbak van mijn auto vol met planten waarvan ik weet dat ze droogtebestendig zijn zoals Agastache, Buddleja (vlinderstruik), Euphorbia, Lavendel, Stachys byzantina (ezelsoor) en diverse soorten salvia's. En natuurlijk de siergrassen! 

Al die planten heb ik "in het werk" in de border geplaatst. Daarbij moet je dan heel goed nadenken over kleuren en vormen. Je bent wel even bezig met het schikken en herschikken maar het is belangrijk om hiervoor de tijd te nemen.


Droge zomer 2018 tuin
Najaar 2018


Mulch om meer vocht vast te houden 

Om het sproeien tot een minimum te beperken hebben we in april de nieuwe border bedekt met een laag dood blad van afgelopen najaar en daarover een laagje dennenschors. Het schors zorgt ervoor dat de border er mooi uitziet en dat het blad niet door heel de tuin heen gaat dwarrelen. Deze mulchlaag moet voorkomen dat de grond snel uitdroogt. 

Vroeger deden we dit met tuincompost maar daarvan moet je echt een heel dikke laag aanbrengen omdat het snel in de grond wordt opgenomen. Dennenschors houdt wat langer stand. Tot nu toe bevalt dit heel goed.

Terwijl we bezig waren met het aanbrengen van de mulch zei ik gekscherend tegen mijn man "zal je zien dat we nu de natste zomer ooit krijgen". Inderdaad is de regen in de afgelopen week met bakken naar beneden gekomen. Wateroverlast is hier gelukkig nooit een probleem. Elke hoeveelheid water is binnen een kwartier verdwenen. In dat opzicht was onze tuin altijd al klimaatbestendig! Maar ik ben er zeker van dat de mulch later deze zomer, of anders in de komende jaren, zijn nut nog gaat bewijzen.


Planten in onze droogtebestendige border 

Hieronder vind je meer foto's van onze nieuwe border met de namen van de planten erbij. Begin juni zorgen vooral Euphorbia en Salvia voor kleur. De salvia's en ezelsoren trekken een menigte bijen en hommels aan. Het is een gaan en komen en de hele border zoemt dat het een lieve lust is. 

De siergrassen (met uitzondering van het Mexicaans vedergras, Stipa tenuissima 'Ponytails') bereiken pas later in het seizoen hun hoogtepunt. Als het goed is zal deze tuin dan een heel andere aanblik bieden. We hebben groepen van het siergras Molinia caerulea 'Heidebraut' tussen de vaste planten gezet. Dit gras gaat in de nazomer zorgen voor hoogte, net als de vlinderstruiken die nu nog klein zijn. 


Onze klimaatbestendige border met droogteminnende planten.
Stachys byzantina met Salvia nemorosa 'Caradonna'.


Klimaatbestendige border met droogtebestendige planten
Het fijne gras op de achtergrond is Stipa tenuissima 'Ponytails'.


Euporbia seguieriana subsp. niciciana wolfsmelk
Euporbia seguieriana subsp. niciciana (wolfsmelk)


Salvia verticillata 'Purple rain' salie
Salvia verticillata 'Purple rain' (op de voorgrond). 

Salvia nemorosa 'Amethyst', wat hoger dan 'Caradonna' en meer roze van kleur.


Salvia nemorosa 'Dear Anja' 

Over Salvia nemorosa 'Dear Anja' schreef ik eerder het blog "Dat moest wel een fantastische plant zijn".

Op de foto boven dit blog zie je de bovenstaande planten. De ijle hoge plant in het midden, is de weverskaarde, Dipsacus sativus.  


Meer inspiratie en ideeën opdoen? 

Wil je nog meer ideeën opdoen? Trakteer jezelf dan eens op het boek 'Drought-resistant planting' van Beth Chatto. Voor de prijs hoef je het niet te laten! In het boek vind je prachtige foto's van plantcombinaties met droogtebestendige planten en uitgebreide plantenlijsten met de namen van alle cultivars die ze gebruikt heeft. 

Helaas alleen verkrijgbaar in Engels, maar als je een beetje vertrouwd bent met het Engelse tuinjargon leest het boek heel gemakkelijk. De wetenschappelijk plantennamen zijn natuurlijk sowieso internationaal.

KLIK HIER voor meer informatie of om het boek te bestellen. 


Ook interessant 

 
Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!