Dat moest wel een formidabele plant zijn!

Helder blauw bloeiende Salvia nemorosa 'Dear Anja'



Een aantal jaren geleden kocht ik op een boekenbeurs een exemplaar van het boek 'Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten' geschreven door Piet Oudolf en Henk Gerritsen. Hoe gaat het? Je bladert zo'n boek een keer door, bekijkt de afbeeldingen, leest hier en daar een stukje en daarna staat het in de boekenkast. Tot we in de nazomer van afgelopen jaar besloten om een border helemaal opnieuw aan te leggen en ik het boek er weer eens bij pakte voor wat inspiratie. 

Sommige van de 'droomplanten', waaronder verschillende soorten asters, bleken al jaren in onze tuin te staan. Maar andere waren nieuw voor mij. Zo ook Salvia nemorosa 'Dear Anja' (ook wel aangeboden als Salvia pratensis 'Dear Anja'). 

Salvia's houden van droge grond 

Salvia's zijn echt fantastisch voor een tuin op zandgrond. Ze gedijen namelijk op droge grond. Oudolf vernoemde deze kruising van salvia nemorosa met salvia pratensis naar zijn echtgenote Anja. Dat leek mij een garantie voor een formidabele plant want wie noemt er nu een lelijke of middelmatige plant naar zijn vrouw? Dat kan zomaar grond zijn voor een echtscheiding! 

Het afgelopen najaar schafte ik dus vol vertrouwen vijf van deze planten aan en ik moet zeggen, ik heb er geen spijt van gekregen. Tot nu toe dacht ik altijd dat Salvia nemorosa 'Ostfriesland' met zijn dieppaarse kleur de mooiste van de vaste salvia's was maar het toch wat sombere paars van  'Ostfriesland' heeft contrasterende kleuren zoals fel roze of geel nodig om tot leven te komen. 

Dat geldt niet voor 'Dear Anja'. Deze salvia heeft van zichzelf een hele levendige paarsblauwe kleur. Het opvallende zit hem in de witte lip die prachtig afsteekt tegen het paars en het geheel doet oplichten. 

Een geweldige bijenplant! 

De los rankende planten bloeien rijk met lange paarsblauwe aren. Het is ook een geweldige plant voor bijen. Bijen en hommels worden aangetrokken door blauwe tinten. Je moet er maar eens op letten, blauwe bloemen zijn altijd in trek bij het nijvere volkje en en deze salie is héél erg blauw! 

Salvia 'Dear Anja'  snoeien. 

Salvia nemorosa 'Dear Anja' moet twee keer per jaar gesnoeid worden. In het vroege voorjaar (begin maart) knip je het dode loof af. Als je de planten na de bloei zo'n vijf tot tien centimeter boven de grond afknipt, krijg je nog een goede tweede bloei in de nazomer.

Zaait salvia 'Dear Anja' zichzelf uit? 

Kruisingen tussen Salvia nemorosa en Salvia pratensis zijn meestal steriel. Dat geldt ook voor Salvia nemorosa 'Dear Anja'. Mijn mooie salvia zaait zichzelf dus niet uit. Als ik er meer van wil hebben zal ik ze moeten kopen of stekken. 

De meeste salvia's laten zich gelukkig gemakkelijk stekken. Gewoon wat jonge, niet verhoute scheuten afsnijden vlak onder een "oog" (het punt waar het blad uit de steel groeit). Uit het oog vormen zich de wortels. Het blad haal je er grotendeels af zodat alleen bovenin wat (kleine) blaadjes overblijven. 

Zet de stekjes in een potje met stekgrond en zorg dat ze niet uitdrogen. Een plekje uit de zon is dus het beste. De stekjes zullen binnen enkele weken wortel schieten. In mijn ervaring slaan stekken die je vroeg zomer maakt het beste aan.


Salvia nemorosa 'Dear Anja'

Nog zo'n 'must have' plant 

Ook enthousiast geworden over salvia's? Als je het geen probleem vindt dat een plant tweejarig is, zou je ook Salvia sclarea (scharlei) eens kunnen overwegen. Wie deze salvia gezien heeft, wil hem hebben, een echte 'must have' plant! 

KLIK HIER om mijn blogpost over deze plant te lezen.


Nog meer droomplanten!  

Salvia 'Dear Anja' is één van de planten uit het boek "Droomplanten, de nieuwe generatie tuinplanten" door Piet Oudolf en Henk Gerritsen. Dit boek was lange tijd alleen tweedehands (tegen exorbitante prijzen) verkrijgbaar maar gelukkig is het opnieuw uitgegeven. De planten in dit boek hebben een natuurlijker uitstraling en subtielere kleuren. Bovendien blijven ze ook na de bloei aantrekkelijk. 

KLIK HIER voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Ook interessant 


Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Zijn winterharde orchideeën het geld waard?

Zeven planten voor droge (half)schaduw

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

9 mooie en sterke heesters voor een tuin op zandgrond