Daglelies als bodembedekker

Daglelie Hemerocallis 'Pink damask'


Zo'n beetje alles wat kruipt en laag blijft, krijgt in het tuincentrum het predikaat bodembedekker. Niet altijd verdiend! Het idee achter bodembedekkers is dat de bodem volledig begroeid wordt zodat onkruid geen kans meer heeft en wieden niet nodig is. Daarnaast moeten bodembedekkers voorkomen dat de grond snel uitdroogt. In de praktijk blijkt maar al te vaak dat de "bodembedekker" die je gekocht had, dit kunstje niet flikt en dat je alsnog onkruid (met name die irritante rode kruipklaver!) uit je bodembedekkers moet wieden.

Naast ons huis hebben we een strook grond die we onderhoudsarm wilden beplanten. We zochten dus een goede bodembedekker. Uiteindelijk is onze keus niet gevallen op zo'n lage kruiper maar op de daglelie Hemerocallis 'Pink damask' die zo'n 70 cm hoog wordt. Daglelies vormen al vroeg in het seizoen, een flinke pol grasachtig loof. Als je de planten niet te ver uit elkaar zet (ca. 30 cm), komt er geen licht meer op de bodem en heeft het onkruid dus geen kans. Deze truc hadden we afgekeken van de tuinen van Appeltern waar ook een hele corridor was volgeplant met daglelies.

Hemerocallis 'Pink damask' 

Hemerocallis 'Pink damask' bleek perfect voor de job. Je ziet hem op de foto boven dit blog. De planten staan er nu een aantal jaren en we hebben er inderdaad geen omkijken naar. Daglelies bloeien in juli-augustus met mooie lelieachtige bloemen. De bloemen van 'Pink damask' zijn warm oranjeroze van kleur. 

'Pink damask'  heeft bovendien nog een leuke bonus. Als je de uitgebloeide bloemstelen niet uit de plant knipt, groeien er in de nazomer kleine plukjes loof uit. Als je die afknipt en plant in een potje met vochtige potgrond, schieten ze binnen een week of twee wortel. Zo krijg je (gratis en voor niets) volop nieuwe planten. Voor jezelf, of om anderen blij mee te maken.

Te koop bij tuinplant.nl

Hemerocallis 'Stella d'Oro' 

Hemerocallis 'Stella d'Oro', een daglelie die bijna standaard in elk tuincentrum wordt aangeboden, is ook heel geschikt voor dit doel. Stella d'Oro is een compacte daglelie die bloeit met botergele bloemen. Deze variant heeft een langere bloeitijd maar de bloemen zijn wel wat kleiner. 

Te koop bij tuinplant.nl


Hemerocallis Stella d'oro heeft wat kleinere bloemen maar een langere bloeitijd. 

Hemerocallis 'Frans Hals' 

In onze tuin hebben we ook Hemerocallis 'Frans Hals' gehad. Deze heeft bijzonder fotogenieke tweekleurige bloemen maar groeit minder compact en heeft de neiging om aan het einde van het seizoen uit elkaar te vallen. Je perk ziet er dan uit als een slagveld, dus deze soort zou ik niet aanraden. Op een afstandje zie die tweekleurigheid trouwens niet. De bloem oogt dan oranjeachtig geel.

Te koop bij tuinplant.nl 


Hemerocallis 'Frans Hals' bloeit met fotogenieke tweekleurige bloemen . 

Hoe vochtiger de grond, hoe rijker de bloei 

Voor daglelies geldt: hoe vochtiger de grond, hoe rijker de bloei. Op zandgrond is het daarom niet verstandig om daglelies in de volle zon te planten. De plant is heel sterk en zal niet gemakkelijk dood gaan maar veel bloemen zul je niet te zien krijgen. Plant ze daarom in de halfschaduw. Als je eind april een laag bladcompost aanbrengt over de wortels van de daglelie, word je beloond met een extra rijke bloei.

Daglelies kunnen soms last hebben van de Hemerocallis galmug. Geen reden om ze niet te kopen, maar wel nuttig dat je dit weet. Klik hier om te lezen wat het is en wat je eraan kunt doen.


Hemerocallis 'Sammy Russell' bloeit met rode bloemen. Deze daglelie vormt hele forse pollen.  


Meer lezen over bodembedekkers voor je tuin? Klik hier voor meer onderhoudsarme bodembedekkende planten.


Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Zeven planten voor droge (half)schaduw

Zijn winterharde orchideeën het geld waard?

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

9 mooie en sterke heesters voor een tuin op zandgrond