Nooit meer wieden met deze wintergroene bodembedekker

Waldsteinia ternata (goudaardbei), bodembedekker


Waldsteinia ternata, goudaardbei in het Nederlands, is een bodembedekker pur sang. Heel geschikt om randen mee te maken of om de grond onder heesters mee te bedekken. Als je (delen van) je tuin onderhoudsarm wilt aanleggen, mag Waldsteinia zeker niet ontbreken. 

Waar Waldsteinia staat, groeit namelijk geen onkruid meer en hoef je niet te wieden. Dus laat die schoffel maar in de schuur staan! Daarnaast zorgt het dichte bladerdek ervoor dat de bodem niet uitdroogt. Het is dan ook een gelukje dat Waldsteinia het bijzonder goed doet op zandgrond! 

Waldsteinia beter laten bloeien  

Waldsteinia blijf in de winter groen en bloeit in april met kleine gele bloempjes die lijken op de bloemen van een aardbei, vandaar de naam goudaardbei (er komen géén aardbeitjes in). Als je Waldsteinia net geplant hebt, is de bloei het rijkst. In de jaren erna zullen er niet meer dan enkele bloempjes verschijnen. 

Wil je dat de plant blijft bloeien, dan zul je hem regelmatig op moeten rooien. Van onze buren leerden we dat je er ook vierkante "tegels" uit kunt steken en die opnieuw planten. Dat stimuleert ook de bloei. Zelf vind ik dat niet nodig. Het tapijt van frisgroen blad ziet er in het voorjaar ook heel aantrekkelijk uit. 

Plant Waldsteinia in de (half)schaduw

Plant Waldsteinia in de schaduw of halfschaduw. In de volle zon verbrandt het blad. Voor een mooi resultaat plant je minimaal negen planten per vierkante meter. Na zo'n twee jaar is de bodem dan volledig bedekt. 

Hoewel Waldsteinia weinig eisen stelt aan de grond, groeien de planten een stuk sneller als je voor het planten wat compost door de grond werkt en in het voorjaar wat mest toevoegt (in dit blog kun je lezen hoe wij onze zandgrond verbeteren). Houd er rekening mee dat Waldsteinia in het voorjaar een groeispurt maakt. Wanhoop dus niet als de planten die je in het najaar hebt gezet, weinig actie lijken te vertonen. 

Onderhoud 

Wanneer je Waldsteinia als randplant hebt geplant, zul je de randen één keer per jaar bij moeten steken omdat de plant anders steeds verder oprukt. Het is geen hinderlijke woekeraar maar wel een tierige groeier! Waldsteinia is verder volledig onderhoudsvrij, dus een uitkomst voor tuiniers met weinig tijd (of weinig zin). 


Waldsteinia ternata (goudaardbei), bodembedekker
Waldsteinia ternata vormt een dikke mat van groen blad waar geen onkruid doorheen komt.


Walsteinia toegepast als bodembedekker onder de Japanse esdoorn (Acer Palmatum). 

Tip

Je kunt deze plant voordelig online bestellen bij tuinplant.nl. Je hebt ongeveer negen planten per vierkante meter nodig. 

Ook interessant


Bewaar op Pinterest:

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen. Wees niet bang, ik ga je niet spammen met reclame! 

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Een border waar altijd iets bloeit

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

9 bollen die wél elk jaar goed terugkomen

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!