Let op misvormde knoppen in je daglelies!

Laatbloeiende daglelie Hemerocallis 'Frans Hals'


Afgelopen jaar zag ik het voor het eerst: sommige knoppen van onze daglelies (hemerocallis) kwamen niet open. Ze waren gelig in plaats van groen, werden werden dik en bobbelig en leken uit te drogen of weg te rotten. Kwamen ze toch open, dan was de bloem sterk misvormd. We hebben er vorig jaar niet zoveel aandacht aan geschonken want er bleven meer dan genoeg bloemen over om van te genieten, maar dit jaar zien we weer hetzelfde fenomeen. 

Even googelen wijst uit dat we te maken hebben met de hemerocallis galmug. Een klein vliegje dat in mei en begin juni eitjes legt in de knoppen van de daglelie. Uit de eitjes komen minieme maden die de knop van binnenuit leeg eten. De maden zijn klein (maximaal 3 mm) en aanvankelijk half doorzichtig waardoor ze in de waterige vloeistof die zich onderin de knop verzamelt, moeilijk te onderscheiden zijn. 

Als ze hun buik rond gegeten hebben (aan jouw daglelies!) kruipen ze in de grond waar ze ingesponnen in een cocon overwinteren. In het late voorjaar verpoppen ze tot galmug en paren ze, waarna het vrouwtje haar eieren legt en daarbij onze daglelies als kraamkamer gebruikt.


Knop van daglelie die is aangetast door de Hemerocallis galmug.
Aangetasate knop: gelig in plaats van groen, staat bol en heeft een wat bobbelige buitenkant. Als je de knop opensnijdt kun je de (piepkleine) maden van de galmug zien. 

Hoe bestrijd je de galmug? 

Voor particulieren schijnen er geen chemische bestrijdingsmiddelen in de handel te zijn. Persoonlijk ben ik daar ook geen voorstander van omdat je daarmee schade toebrengt aan het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de bijen, hommels en vlinders die de bloemen bestuiven. Hun aantallen zijn, onder meer door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, al dramatisch afgenomen. Laten wij daar dus verre van blijven! 

Een betere methode is om de aangetaste knoppen met de hand te verwijderen. Een aangetaste knop is vrij eenvoudig te herkennen. Normale knoppen zijn langwerpig en regelmatig van vorm. Aangetaste knoppen zijn bol, misvormd en bleker van kleur (zie de foto hieronder). 

Gooi de aangetaste knoppen niet zomaar op de composthoop of op de grond, want dan kan het insect alsnog in de grond kruipen om te verpoppen. Plet ze eerst onder de hak van je schoen of, beter nog, voer ze af via de huisvuil kliko. Dit jaar heb je minder bloemen, maar je voorkomt wel dat volgend jaar een nieuwe generatie galmuggen zich tegoed doet aan jouw daglelies.

Preventief bestrijden

Er is ook een preventieve methode. Op de website daglelies.nl las ik dat je een extract kunt maken van walnoot blad. Het recept is simpel: vul een emmer met water en walnootblad (3 delen water op 2 delen walnootblad). Laat het 24 uur trekken. Besproei de daglelies regelmatig met de vloeistof die zo ontstaat. Het extract zorgt ervoor dat het galmug vrouwtje geen eitjes legt in de zich ontwikkelende bloemknoppen. 

Om te voorkomen dat planten die je koopt poppen van de hemerocallismug bevatten, wordt aangeraden om de planten zonder grond te kopen of de wortels grondig uit te spoelen. Als je daglelies koopt die later bloeien, heb je minder last van de galmug. De knoppen worden dan gevormd nadat de galmug haar eitjes heeft gelegd. 

De Royal Horticultural Society (RHS) heeft een lijst gemaakt van laatbloeiende daglelies. Op deze lijst tref je onder meer de hierboven afgebeelde hemerocallis 'Frans Hals' aan en de veel verkochte 'Stella d' Oro'. Maar na zo'n warm voorjaar als we nu hebben, zetten ook deze daglelies vroeg knop. Dit jaar zul je die soorten dus ook goed in de gaten moeten houden. De foto hieronder toont de aangetaste knoppen van onze hemerocallis 'Burning daylight', een mooie oranje daglelie die ook op die lijst van laatbloeiers staat. Ik wil maar zeggen....

Blijf gewoon van je daglelies genieten! 

Is dit een reden om geen daglelies in je tuin planten? Wat mij betreft niet. Het zijn gemakkelijke onderhoudsvrije borderplanten met prachtige bloemen die het ook op zandgrond goed doen. Door de aangetaste knoppen weg te halen, kun je het probleem binnen de perken houden. En ook al tast de galmug  een deel van de bloemknoppen aan, dan zullen er altijd genoeg overblijven om van te genieten.

In mijn artikel "Daglelies als bodembedekker" lees je hoe je daglelies kunt inzetten als onderhoudsarme beplanting.

Bronnen:

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Is dit de tuin van de toekomst?

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Een tuin op droge grond waar nooit wordt gesproeid

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

De hoogtepunten van mijn tuinjaar