Het nieuwe tuinieren: tuintrends voor 2024!
De RHS Chelsea Flower Show is het meest toonaangevende tuinevenement ter wereld. Hier worden trends geboren! Dit spektakel vindt jaarlijks plaats op de terreinen van het Royal Hospital Chelsea in Londen, het iconische tehuis voor gepensioneerde Britse veteranen. Op 12.000 vierkante meter worden meer dan 30 showtuinen gepresenteerd.
De RHS Chelsea Flower Show laat elk jaar het nieuwste van het nieuwste op tuingebied zien. Als je, net als ik, geïnteresseerd bent in nieuwe ontwikkelingen op tuingebied, kun je de Chelsea Flower Show maar beter goed in de gaten houden.
Elke Chelsea Flower Show heeft een eigen thema. In 2023 was dat 'helende tuinen'. Het helende slaat zowel op de mens als op de natuur. De show laat zien hoe tuinen kunnen bijdragen aan het welzijn van mensen maar ook hoe we daarmee de natuur kunnen herstellen.
In dit blog heb ik 10 trends van de Chelsea Flower Show van afgelopen jaar voor je op een rij gezet. Vind jij het, net als ik, belangrijk om ecologisch verantwoord te tuinieren? Lees dan zeker verder!
1. Zie onkruid als wilde bloemen
In veel showtuinen zie je dit jaar wilde bloemen zoals madeliefjes, papavers, paardenbloemen en zelfs brandnetels. Waarschijnlijk voor het eerst, want tot voor kort werden deze planten beschouwd als onkruid dat met wortel en tak uitgeroeid moest worden.
De wilde planten worden door de borders met tuinplanten gemengd. Omdat wilde planten aantrekkelijker zijn voor insecten, krijg je op die manier meer biodiversiteit in je tuin. Brandnetels bijvoorbeeld, zijn essentieel als waardplant voor vlinders.
2. Droogtebestendige planten
Menige editie van de Chelsea Flower Show werd geplaagd door overdadige regenval. Soms was het zo erg dat het evenement spottend de 'Chelsea Shower Flow' werd genoemd. Maar ook de Engelsen krijgen steeds vaker te maken met droge periodes. 2022 was wat dat betreft een eyeopener.
Dit zie je ook terug in de beplanting van de showtuinen. Er wordt vaker gebruik gemaakt van droogtebestendige (Mediterrane) planten zoals Cistus en kardoen. Ook de keuze voor inheemse planten heeft hiermee te maken. Wilde planten zijn vaak veel sterker en droogtbestendiger dan de tuincultivars.
Cistus pulverulentis 'Sunset' staat al jaren in mijn voortuin |
3. Omarm de natuur
Veel showtuinen hebben extra aandacht voor het dierenleven in tuinen zoals vogels, kleine zoogdieren, insecten en reptielen. Bijvoorbeeld door nestkasten, insectenhotels, doorgangen voor egels en padden in het ontwerp te integreren.
Ook worden er in de tuinen habitats voor die beestjes gecreëerd in de vorm van vijvertjes, het maken van stapelmuurtjes of het planten van inheemse bloemen. Door zulke voorzieningen permanent deel te laten uitmaken van je tuin, help je de natuur en krijg je meer biodiversiteit in je tuin.
4. Het gebruik van felle kleuren
Ben je een liefhebber van opvallende kleuren? Dan kun je je hart ophalen bij deze editie van de Chelsea Flower Show. We zien felle kleuren niet alleen terug in de beplanting maar ook in de 'hardware' van de tuin. Schuurtjes in geel en roze gestreepte schuttingen.
Dit is ongetwijfeld ook ingegeven door de klimaatverandering. Onze zomers worden niet alleen warmer maar ook steeds zonniger. Collega blogger Hettie schreef een interessant blog over klimaatverandering en kleur. Klik hier om haar blog te lezen.
Zelf ga ik hiermee zeker rekening houden bij de kleurkeuzes voor de beplanting. Maar of ik de garagemuur in onze tuin geel of roze gestreept ga verven, blijft voorlopig nog even de vraag 😂.
5. Eetbare planten mengen met sierplanten
Vroeger waren de moestuin en de siertuin strikt gescheiden. De Chelsea Flower Show laat zien dat dat niet nodig is. Een moestuin kan ook mooi zijn en eetbare planten kunnen ook sierwaarde hebben zoals bijvoorbeeld de snijbiet met zijn opvallende gele en rode stelen.
6. Wat minder formeel alsjeblieft
Het hoeft allemaal niet meer zo strak en formeel te zijn. Planten mogen gerust uit de border 'ontsnappen' en verder groeien over de paden. De scherpe lijnen en hoeken van de bestrating worden hierdoor zachter gemaakt waardoor tuinen een ongedwongen, meer natuurlijke uitstraling krijgen.
De borderranden zelf zijn ook niet meer zo strak. Ze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit los gestapelde stenen waar borderplanten tussen kunnen groeien.
7. CO2-arm tuinen aanleggen
Wanneer je bij het inrichten van je tuin gebruik gemaakt van tweedehands materialen in plaats van alles nieuw te kopen, is dat beter voor de planeet.
Denk aan het hergebruiken van oude bestrating maar ook aan alternatieve kuipen voor je potplanten zoals een oude vuilnisbank, wastijl, olieton of de trommel van een afgedankte wasmachine. De Chelsea Flower Show bewijst dat dit toch mooie plaatjes kan opleveren.
Ook nieuw is het gebruik van CO2 arm beton. Daarmee kun je betonnen constructies maken met tot 44% minder CO2.
Geïnspireerd op de Chelsea: mijn "rotstuintje" met potscherven en oude klinkers. |
8. Het gebruik van natuurlijke materialen
Als je voor het inrichten van je tuin gebruik maakt van natuurlijk materialen belast je het milieu niet. Denk daarbij aan rotsen, bogen gemaakt van wilgentenen, borderranden van wilgentenen, een boomstronk als tuinornament of sculpturen gemaakt van drijfhout.
9. De helende kracht van water
10. The only way is up!
Nu tuinen steeds kleiner worden, is het een goed idee om in de hoogte te werken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van pergola's of bogen die je laat begroeien met klimplanten of het aanbrengen van planken op de muren waar je planten op kunt zetten.
Op die manier haal je het maximale uit een kleine ruimte. Bovendien zorgen die groene muren dat je huis en tuin op warme dagen koeler blijven.
Zien met eigen ogen
Een bezoek aan de Chelsea Flower Show is niet voor iedere tuinier weggelegd. Ik weet ook niet zeker of ik die mensenmassa een prettige ervaring zou vinden. Dit jaar bezochten maar liefst 168.000 mensen de show waaronder het Britse koningspaar Charles en Camilla. En dat in maar 5 dagen tijd!
Wil je toch geïnspireerd worden door de tuinideeënfabriek die de Chelsea Flower Show is? Bekijk dan onderstaande Youtube video (19:00 minuten). Ideeën als de distopische 'Gothic garden' of het 'Outdoor insect laboratory', zijn nou niet direct geschikt voor de achtertuin van een doorzonwoning, maar veel beplantingsideeën en kleinere details zijn dat zeker wel.
Bronnen: Top Trends from RHS Chelsea Flower Show 2023, de foto boven dit blog is van Zoë Gayah Jonker op Unsplash.
Meer tuininspiratie?
Heb je behoefte aan meer tuininspiratie en ben je specifiek op zoek naar ideeën voor een kleine tuin? Dan is het boek 'Creatieve ideeën voor kleine tuinen' door Modeste Herwig misschien iets voor jou. Het boek is verdeeld in vier categorieën: de woonkamer buiten, de natuurlijke tuin, de moderne tuin en de buitenlandse tuin. De auteur bespreekt 18 bestaande tuinen van bekende Nederlandse en Belgische ontwerpers, compleet met plattegronden en beplantingslijsten.KLIK HIER voor meer informatie of om te bestellen
Ook interessant
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!