Waarom tuinieren nóg gezonder is dan je al dacht


Degenen onder ons met groene vingers, wisten dit allang: tuinieren is goed voor het lichaam en de geest. Dat dit zo is, is zelfs wetenschappelijk bewezen. Tuinieren is zelfs nóg gezonder dan je altijd al dacht! 

Mooi denk je nu misschien, maar waarom is dit zo belangrijk? 


De ideale vrijetijdsbesteding  

Laat ik beginnen met enkele trieste statistieken:
  • De meerderheid van de Nederlanders brengt 90% van de tijd binnenshuis door. Driekwart komt zelfs zo nu en dan een hele dag niet buiten. Vooral jonge mensen tussen de 18 en 24 jaar zitten vaak hele dagen binnen. Dat is een tegennatuurlijke en ongezonde manier van leven. 
  • Bijna de helft van de volwassen Nederlanders kampt met overgewicht. Circa 14% heeft obesitas met alle risico's vandien (suikerziekte, hoge bloeddruk en verhoogde kans op hartkwalen en kanker). 
  • Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stressgerelateerde lichamelijke klachten. Jongeren hebben er het meeste last van: van de jongeren tussen 18 en 35 jaar heeft maar liefst driekwart last van stress en burn-out klachten.
Precies daarom is tuinieren de ideale vrijetijdsbesteding: je bent buiten in de frisse lucht, al spittend, gras maaiend, wiedend en schoffelend gebruik je alle spieren in je lijf en het werkt ook nog eens ontspannend. De bonus is een mooie tuin. Rol je kruiwagen dus maar uit de schuur en ga aan de slag! 

Maar er is meer!  


Rol je kruiwagen uit de schuur en ga tuinieren!


Wat je nog niet wist 

Nog niet overtuigd? In tien punten leg ik je graag uit waarom al dat gewroet in de grond zo ontzettend goed voor je is:
  • Als je in je tuin werkt, verbrand je zo'n 330 calorieën per uur. Dat is meer dan wanneer je dezelfde tijd spendeert aan het heffen van gewichten. Laat dat dure sportschool abonnement dus maar zitten! 
  • Tuinieren helpt niet alleen om je gewicht onder controle te houden, het vermindert ook aantoonbaar de kans op hartklachten en andere levensbedreigende ziekten. Wist je dat een half uur per week in de tuin werken al een positieve invloed op je bloeddruk heeft?
  • Tuinieren verkleint de kans op osteoporose (bontontkalking). Terwijl je lekker in de zon aan het werk bent, maakt je lichaam vitamine D aan wat de opname van calcium in je lichaam stimuleert. Hierdoor worden je botten sterker. 
  • Tuinieren is goed tegen stress. Het helpt beter om te "ontstressen" dan de meeste andere vrijetijdsbestedingen (dit is wetenschappelijk aangetoond). Groen in je omgeving trekt de aandacht en leidt daarmee automatisch af van (negatieve) gedachten. Waarschijnlijk heeft dat een evolutionaire achtergrond. De waarneming van de jager/verzamelaars, waarvan wij allemaal afstammen, was volledig afgestemd op de natuur. 
  • Sommigen zeggen dat je, door te tuinieren, een hogere staat van bewustzijn kunt bereiken, vergelijkbaar met wat mensen ervaren die joggen, mediteren of yoga beoefenen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij het werken in mijn tuin nog nooit in hogere sferen ben geraakt, maar het is een feit dat het helpt om je hoofd leeg te maken. 
  • Met je handen in de grond werken heeft een positieve invloed op je gezondheid. Kinderen die in hun jonge jaren veel in het zand hebben gespeeld, ontwikkelen een sterker immuunsysteem en hebben minder last van eczeem en allergieën. 
  • Met je handen in de grond werken verbetert je stemming. Een test met muizen heeft aangetoond dat er bacteriën in de grond zitten die de aanmaak van serotonine in je hersenen bevorderen. Serotonine is het stofje dat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Nou zijn mensen natuurlijk geen muizen, maar het zou zomaar kunnen dat bij ons ook zo werkt. 
  • Onderzoek suggereert dat de lichamelijke arbeid die bij tuinieren hoort, de kans op dementie met zo'n 40% verkleint. 
  • Een onderzoek van de Amerikaanse Heart Association heeft aangetoond dat tuinieren de kans op een beroerte verkleint. 
  • Nummer tien is van mijzelf: tuinieren stimuleert je creativiteit. Je gaat nadenken over vormen en kleuren en creëert iets dat helemaal van jouzelf is (geen twee tuinen zijn hetzelfde). Dat geeft voldoening en maakt dat je je trots en gelukkig voelt. 
Bedenk dus, voordat je je achtertuin plaveit met stoeptegels of je voortuin volstort met grind, dat je jezelf daar geen plezier mee doet!


Heb je nog meer bewijs nodig?

Uit Japans onderzoek blijkt dat mensen die in de buurt van een tuin, park of ander groen gebied wonen, gemiddeld langer leven dan mensen die geen natuur om zich heen hebben. Ik geloof zeker dat dat waar is. Kijk maar eens hoe oud sommige bekende tuinmensen zijn geworden:
  • Beth Chatto: 94 jaar 
  • Christopher Lloyd: 84 jaar 
  • Claude Monet: 86 jaar (hij was niet alleen kunstschilder maar ook een hartstochtelijk tuinier)
  • Ernst Pagels: 93 jaar 
  • Gertrude Jekyll: 89 jaar 
  • Mien Ruijs: 94 jaar 
Ton ter Linden (een van de grondleggers van de 'Dutch wave') is inmiddels 88 jaar oud en hij tuiniert nog steeds! Dat is andere koek dan de 'Twentyseven club'. Ik zou er persoonlijk geen bezwaar tegen hebben om in dit rijtje terecht te komen. 

De foto boven dit blog van Mike Erskine op Unsplash

Bronnen:
Gardening gone wild: 13 reasons why gardening is good for your health
NRC: Tuinieren tegen de tranen


Ook interessant 

 

Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!