Droogtebestendige siergrassen (ook voor een kleine tuin!)



Siergrassen hebben flink aan populariteit gewonnen onder invloed van de Dutch wavede tuinbeweging waarvan Piet Oudolf de bekendste voortrekker is. Dat is geen wonder want siergras heeft veel voordelen: het geeft je tuin een natuurlijke uitstraling, het zijn ijzersterke planten die weinig onderhoud vragen en bovendien veel droogte verdragen. Siergras past dus prima in een klimaatbestendige tuin.

Het meest bekend is ongetwijfeld het pampasgras (Cortaderia selloana). Dit was voor de Dutch wave zo'n beetje het enige siergras in onze tuinen. Met zijn gigantische witte pluimen is het een blikvanger van jewelste in het najaar maar helaas is het pampasgras is niet echt geschikt voor kleine tuinen. Het worden namelijk mastodonten van planten die héél veel ruimte in beslag nemen.

Hetzelfde geldt voor Miscanthus sinensis 'Gracilimus'. Dit rijkbloeiende, elegante siergras wordt ruim twee meter hoog en vormt in korte tijd forse pollen. Het overhangende loof sluist het water naar het hart van de plant zodat de plantjes die je eronder hebt gezet 'drooggelegd' worden. Niet te handhaven in een kleine tuin tenzij je bereid bent om de pollen elk jaar op te rooien en te halveren. Gelukkig zijn er ook siergrassen die wél geschikt zijn voor een kleine tuin!


Sesleria autumnalis (blauwgras)

Laat ik beginnen met mijn favoriet: Sesleria autumnalis. Het is een laagblijvend gras (hoogte ca. 50 centimeter) dat mooie pollen vormt. Veel siergrassen, zoals bijvoorbeeld Molinia of Panicum, beginnen pas half april te groeien maar dat geldt niet voor Sesleria autumnalis. Sesleria start al vroeg in het voorjaar. 

De Nederlandse naam blauwgras is misleidend want dit gras heeft het hele seizoen fris geel/groen loof. Het bloeit rijk in juli-augustus met witte aren die door hun kleur de illusie geven van bloemen. Heel apart, je ziet dit bij geen enkel ander siergras. En dan de kers op de taart: Sesleria is wintergroen, dus twaalf maanden per jaar mooi! Als ik maar ruimte had voor één siergras, zou ik deze kiezen. 


Sesleria autumnalis heeft frisgroen loof en witte aren


Briza media 'Limouzi' (trilgras, bevertjes) 

Briza media is een gras dat altijd in beweging is. De aartjes trillen op het minste zuchtje wind. Vandaar de Nederlandse naam trilgras. Veel siergrassen doen hun ding pas laat in het seizoen, maar Briza media is op zijn best in de vroege zomer.

Ik was aangenaam verrast door de totaal afwijkende bloeiwijze. Geen rechtopstaande aren zoals bij andere grassen, maar een wolk van piepkleine zaadpakketjes in de vorm van een beverstaartje die aan gebogen draaddunne steeltjes afhangen. Ik heb talloze pogingen gedaan om daar een goede foto van te maken maar het is me niet gelukt. Ik kreeg de aartjes niet scherp. Waarschijnlijk vraagt dit een betere camera dan mijn iPad en/of een meer getalenteerde fotograaf dan ik ben.

Briza media wordt ongeveer tachtig centimer hoog. Het is geen gras dat na de bloei zijn structuur behoudt maar het is een prima "vuller" tussen vaste planten. Van Briza media wordt gezegd dat de grond vochtig moet zijn maar dit gras blijkt het ook goed te doen op onze droge zandgrond. Ik zou het alleen niet planten op de allerdroogste plekken in je tuin.


Briza media 'Limouzi' (trilgras, bevertjes)
Briza media 'Limouzi'


Carex comans 'Frosted curls' (smalbladige zegge)

Als ik Carex op een plantenkaartje zie staan, haak ik meestal meteen af, want mijn eerste ervaring met deze soort was niet om over naar huis te schrijven. 

Toen wij hier kwamen wonen stond de voortuin vol met Carex morrowii, een bontbladig siergras dat heel vaak als bodembedekker in onderhoudsarme tuinen wordt toegepast. Ik zou niet weten waarom. De kleur is wel aardig maar het is een grof en stug gras met een onaantrekkelijke bloeiwijze en loof dat altijd dode bladpunten heeft. We hebben ons er anderhalf jaar aan geërgerd en toen de hele boel omgespit. 

Maar eerlijk is eerlijk, ik was meteen verkocht toen ik Carex comans 'Frosted curls' in het tuincentrum vond. Vanwege het fijne omkrullende loof en de frisse groen/grijze kleur. De bloei is onbetekenend, je ziet de aartjes nauwelijks, maar dit gras ziet er wél twaalf maanden per jaar fantastisch uit want het is wintergroen. 

Als je vindt dat het loof te wild wordt knip je het gewoon terug. Ik voelde me net een kapster toen ik die "pruikjes" modelleerde. Meer onderhoud is niet nodig. Je kunt dit gras gemakkelijk vermenigvuldigen door plukjes gras met wortel van de moederplant af te steken en op te potten of direct uit te planten.

Carex comans 'Bronze form' is hetzelfde gras maar dan in een aparte lichtbruine koffie-met-melk kleur. Voor mijn smaak iets te herfstig maar in gezelschap van planten of grassen in contrasterende kleuren, ongetwijfeld ook een aanwinst.


Carex comans 'Frosted curls'
Carex comans 'Frosted curls' 


Chasmantium latifolium (plataargras) 

Een opgaand siergras met breed heldergroen loof dat doet denken aan het blad van bamboe. Chasmantium wordt 80-90 cm hoog en bloeit met aparte platte aren die purper gekleurd zijn. Na de bloei gaan de halmen sierlijk overhangen. 

Een prachtig gras dat tot heel laat in het seizoen toegevoegde waarde heeft. Chasmantium zaait zichzelf rijkelijk uit wat handig is als je graag meer planten wilt maar niet als je een hekel hebt aan wieden. Vooral de wat grotere zaailingen laten zich door hun sterke wortels niet zo gemakkelijk uittrekken maar als je de aren eind december wegknipt, hoef je daar geen last van te hebben.


Chasmantium latifolium
Chasmantium latifolium


Festuca gautieri 'Pic Carlit' (zwenkgras)

Festuca is ongelofelijk droogtebestendig en daarmee echt een aanwinst voor een tuin op droge grond. De bekendste vorm is Festuca glauca (blauw schapengras). Een grijs siergras dat vaak wordt toegepast in combinatie met heide of als bodembedekker. Zeker niet onaardig, maar Festuca gautieri is wat mij betreft toch mooier.

Festuca gautieri 'Pic Carlit' blijft wat compacter en vormt mooie ronde pollen van smaragdgroen loof dat naaldachtig en vrij scherp is. Als je je hand erop legt prikt het. Dit grasje wordt niet hoger dan 20 centimeter. Het groeit vooral in de breedte en vormt al snel een flinke pol. 

Leuk in een heidetuin of rotstuin of om solitair te planten in een grindtuin. Ook geschikt als bodembedekker voor de volle zon. Veel pollen van Festuca gautieri bij elkaar geeft een grappig "bobbeleffect". Dit gras is wintergroen zodat je er twaalf maanden per jaar van kunt genieten.


Festuca gautieri 'Pic Carlit' (zwenkgras)
Festuca gautieri 'Pic Carlit' (zwenkgras)


Hakonechloa macra (Japans berggras) 

Vormt een mooie ca. 50 centimeter hoge pruikenbol van heldergroen overhangend blad dat mooi beweegt op de wind. Ik heb een aantal pollen van dit gras verspreid geplant in de voorste rand van mijn Piet Oudolf border. De herhaling en de afwijkende vorm geven een mooi effect. Mijn Hakonechloa staat in de volle zon maar de plant doet het feitelijk beter in de halfschaduw. In de volle zon wordt het loof in de loop van de zomer bleker van kleur, in de halfschaduw gebeurt dat niet.

Hakonechloa is er in allerlei verschillende kleuren. Naast de gewone groene vorm heb ik ook Hakonechloa macra 'Naomi' in mijn tuin staan. Een nieuwe bontbladige Franse introductie. In de herfst verkleurt het loof naar verschillende tinten purper. Dat maakt de plant bijzonder. Ik vind de groeikracht van deze nieuwkomer tot nu toe wat tegenvallen, dus ik houd het voorlopig bij mijn oude vertrouwde groene soort.


Border met Hakonechloa macra op de voorgrond
Hakonechloa Macra (op de voorgrond) 


Miscanthus sinensis 'Morning light' (prachtriet)

Miscanthus sinensis 'Morning light' heeft een sierlijke fonteinvormige groeiwijze en heel smal zilvergenerfd loof. Het is daarmee een elegante verschijning in de tuin. Geen rijke bloeier. Dit gras bloeit zo laat (november) dat het soms helemaal niet in bloei komt. Maar omdat het loof zo decoratief is, is dat helemaal niet erg. 

Het is een plant die mooi is in alle seizoenen. Het loof sterft in het najaar af, verkleurt eerst naar geel en dan naar strogeel, maar behoudt de hele winter zijn structuur. 'Morning light' wordt niet hoger dan zo'n 1.5 meter en is daarmee, in tegenstelling tot veel andere Miscanthus soorten, ook geschikt voor een kleinere tuin.

Een andere Miscanthus soort die ook wat kleiner blijft is Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne'. Klik hier om mijn blog over dit gras te lezen.


Miscanthus sinensis 'Morning light' een siergras met witgroen loof en een mooie fonteinvormige groei. Op de voorgrand Helenium 'Rubinzwerg'.
Miscanthus sinensis 'Morninglight' 


Stipa tenuissima 'Ponytails'

Een siergras waarmee ik een soort haat-liefde verhouding heb, is Stipa tenuissima 'Ponytails'. Beeldschoon, maar het komt met een waarschuwing. Klik hier als je mijn blog over dit gras niet nog niet gelezen hebt.


Tuin met Stipa tenuissima 'Ponytails'
Stipa tenuissima 'Ponytails' 


Het onderhouden van siergras 

Veel mensen weten niet goed raad met het onderhoud van siergras. Geldt dat ook voor jou? Dan kan ik je dit blog aanraden.  


Tip

Piet Oudolf stond aan de wieg van de 'Dutch wave', een tuinbeweging die zich richt op naturalistische beplantingen met siergras en vaste planten. Als je op zoek bent naar inspiratie voor je eigen borders, dan kan ik je zijn boek 'Ontwerpen met planten' van harte aanraden. Je vindt hierin veel mooie combinaties met siergras. Met zo'n 300 prachtige kleurenfoto's!

KLIK HIER voor meer informatie of om te bestellen.



Bewaar op Pinterest:



Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!