Zelf zaaien: slaapmutsjes (Escholzia Californica)



Heb je nog een droog en zonnig hoekje in je tuin waar niks wil groeien? Dan biedt het slaapmutsje (Escholzia Californica) uitkomst! 

Escholzia Californica is een eenjarig plantje uit de papaverfamilie met mooie bloemetjes in vrolijke kleuren die variëren van crèmewit tot donker oranje. Er zijn trouwens ook roze en rode cultivars. Het blad is grijsgroen en diep ingesneden. Het slaapmutsje wordt ongeveer 30 cm hoog.

Lange bloeitijd 

Veel papaversoorten hebben een korte bloeitijd. Wie even niet goed oplet, heeft het hele spektakel gemist en kan wachten tot volgend jaar voor de herkansing. Dit geldt niet voor het slaapmutsje dat een lange bloeitijd kent: van het late voorjaar tot ver in de zomer. 

Het slaapmutsje groeit van nature op droge zonnige berghellingen. Dit plantje heeft dan ook heel weinig nodig en is zeer droogteresistent. Escholzia Californica is oorspronkelijk afkomstig uit het westen van de Verenigde staten en Mexico waar het maandenlang de heuvels oranje kleurt. Een prachtig gezicht! Kijk hier maar eens!

Een dergelijk effect valt in een tuin natuurlijk niet realiseren maar ook een klein hoekje met slaapmutsjes zorgt al voor een vrolijke noot. Je kunt het slaapmutsje ook prima in bloemenweides toepassen. De concurrentie met het gras zorgt er dan voor dat de plantjes niet te hoog worden. Op goed bemeste tuingrond wil Escholzia nog wel eens te hoog opschieten en omvallen zodat je met de schaar in de weer moet om de zaak te fatsoeneren. 

Zelf zaai ik ook vaak slaapmutsjes in borders die net zijn aangeplant, zodat die ook het eerste jaar lekker vol staan. Eenjarigen zijn daarvoor perfect.


Escholzia Californica 'Red chief', niet zo rood als ik gehoopt had...


Slaapverwekkend 

Op internet valt op meerder plaatsen te lezen dat het slaapmutsje zo heet omdat het plantje 's avonds zijn bloemblaadjes sluit. Maar dat is niet de echte reden. Als je het fotootje hiernaast bekijkt, van een bloemknop die net open komt, dan zie je direct waarom Escholzia slaapmutsje wordt genoemd: de knop lijkt daadwerkelijk een soort slaapmuts op te hebben.

Het blad van het slaapmutsje werd door de traditionele Noord-Amerikaanse indianen gegeten en medicinaal gebruikt. Sommige stammen kookten de planten om ze als bladgroente te eten. Anderen gebruikten de plant om allerlei kwalen te bestrijden zoals kiespijn en hoofdpijn of om hun babies rustig te krijgen. 

Net als sommige andere leden uit de papaverfamilie, bevat het slaapmutsje alkaloïden die rustgevend en kalmerend werken. De werking is wel een stuk milder dan bijvoorbeeld bij de opiumpapaver. Je kunt er niet verslaafd aan raken.

Ook vandaag de dag wordt Escholzia nog gebruikt als kruidengeneesmiddel voor een natuurlijke gezonde slaap of als remedie tegen stress en spanningen. Je kunt het kopen in de vorm van poeder of capsules. Je kunt er ook thee van zetten (voor meer informatie over het gebruik, zie "Mens en gezondheid").


Zelf zaaien is een fluitje van een cent 

Slaapmutsjes kun je heel gemakkelijk en goedkoop zelf kweken. Een zakje zaad kost bijna niks en zaaien lukt altijd. Zelfs als je vingers bruin zijn in plaats van groen! Gewoon het zaad uitstrooien in de koude grond (kan al in april). Kies een droog plekje in de volle zon en zorg dat je direct op de plaats van bestemming zaait want het slaapmutsje houdt niet van verplanten. 

Dek het zaaisel af met een dun laagje grond. Ik gebruik daarvoor altijd wat potgrond. Dat heeft als voordeel dat ik later nog kan zien waar ik gezaaid heb en bovendien houdt potgrond, beter dan onze zanderige tuingrond, het vocht vast dat de zaadjes nodig hebben om te kiemen. Dun de zaailingen zo nodig wat uit als de plantjes te dicht op elkaar staan.

Het slaapmutsje zaait zichzelf uit, dus zaaien hoeft maar één keer. In de jaren daarna verschijnen de zaailingen vanzelf en hoef je alleen nog maar uit te trekken wat je niet wilt. Het verwijderen van die overtollige zaailingen gaat, ondanks het feit dat slaapmutsjes net als paardenbloemen een penwortel hebben, overigens heel gemakkelijk. Daar heb je geen onkruidsteker bij nodig.

Escholzia Californica 'Apricot chiffon' heeft geplooide bloemblaadjes. 


Bijenplant 

Het slaapmutsje is een aantrekkelijke plant voor bijen en andere insecten. Het aantal insecten in ons land wordt elk jaar minder. Ze kunnen jouw hulp dus goed gebruiken! Wil je weten welke planten nog meer aantrekkelijk zijn voor bijen? Lees dan ook mijn blog "Meer dan 250 bijenplanten voor je tuin".


Zaad kopen  

Het zaad wordt in veel tuincentrums verkocht, maar als je geen zin hebt om de deur uit te gaan, kun je het ook gemakkelijk bestellen via bol.com. Ze bieden slaapmutsjes in verschillende soorten en kleuren aan. 

KLIK HIER voor een overzicht van het assortiment

 

Ook interessant 


Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!