Wintergroen: Phygelius rectus 'African queen' (Kaapse fuchsia)

Kaapse fuchsia, Phygelius rectus 'African queen'


Je hebt tuiniers die zorgvuldig op zoek gaan naar planten die ze, soms al jaren, op hun verlanglijstje hebben staan. Zo'n tuinier ben ik niet. Ik ga een paar keer per jaar naar mijn favoriete vaste planten kwekerij (zonder verlanglijstje) en laat me verrassen. Dit heeft als groot voordeel dat je altijd slaagt en soms met planten thuiskomt waar je nog nooit van gehoord hebt. 

Vorig jaar in de nazomer belandde op die manier de Kaapse fuchsia (Phygelius rectus 'African Queen) in mijn winkelwagentje. Deze impulsaankoop bleek een prima keus.


Geen fuchsia! 

Phygelius rectus vertoont inderdaad wel wat gelijkenis met een fuchsia. Voor wat betreft de takken en het loof dan, want hoewel de buisvormige bloemetjes hangen als bij een fuchsia, zijn ze heel anders van vorm. Phygelius is dan ook niet echt een fuchsia maar eerder verwant aan Penstemon en Antirrhinum (leeuwenbek). 

Leuk: de binnenzijde van de bloemen is geel, maar dat zie je alleen als je er vanonder af inkijkt. Een andere leuke verrassing was dat de Kaapse fuchsia in de winter groen blijft. Wintergroene vaste planten kun je bijna op de vingers van één hand tellen. Daar was ik dus echt blij mee want daardoor ziet je tuin er in de winter toch net iets vrolijker uit.


Wintergroen

Phygelius rectus is een wintergroene vaste plant. Het is natuurlijk altijd fijn om planten in de border te hebben die 's winters groen blijven. Dan ziet je tuin er toch net iets minder doods uit! 


Winterhardheid van Phygelius rectus 

Bij wintergroene planten is de winterhardheid vaak wel een dingetje. Dat geldt ook voor deze plant. Phygelius rectus is afkomstig uit Zuid Afrika en is winterhard tot -12 (zone 8). De afgelopen winters heeft ie zonder problemen overleefd maar ik moet er wel bij zeggen dat dat winters waren waarbij de schaatsen niet uit het vet gehaald hoefden te worden. Bij een oud-Hollandse elfstedentocht winter zal mijn Afrikaanse koningin ongetwijfeld sneuvelen. 

Om te voorkomen dat je de plant in strenge winters verliest, is het aan te raden om in het najaar wat stekken te nemen. Een gelukje: geen plant stekt gemakkelijker dan deze! Breek een takje af, verwijder het onderste blad en steek het takje in een potje met vochtige potgrond. Afgelopen jaar heb ik zo, te elfder ure, in november nog wat stekken gemaakt. De gunstige tijd om te stekken is dan volgens mij allang voorbij, maar de stekjes wortelden (in een ijskoude garage!) probleemloos. 

Het resultaat is dat de drie planten die ik gekocht had, er in het voorjaar al twaalf geworden zijn. De plant in een pot houden, zodat je hem bij strenge vorst binnen kunt zetten, is ook een optie. 


Phygelius rectus 'African queen' bloeit lang en rijk!
Phygelius rectus 'African queen' bloeit lang en rijk! 


Phygelius rectus snoeien 

Ik snoei mijn Kaapse fuchsia's in het voorjaar flink terug tot ongeveer 20 cm boven de grond. Zo blijven de planten compact. Het is een snelle groeier die vanaf het tweede jaarwel wat wortelopslag maakt maar geen echte woekeraar. Phygelius kent een lange bloeitijd: van de vroege zomer tot eind september. Het helpt om de uitgebloeide bloemen regelmatig weg te knippen. 


Droogbestendigheid 

In mijn plantenbijbel, de Botanica, valt te lezen dat Phygelius rectus niet al te droge, goed doorlatende grond nodig heeft. Ik heb ze daarom in de halfschaduw geplant maar met de afgelopen hete en extreem droge zomer had Phygelius weinig moeite. De plant verdraagt dus best wel wat droogte en dat is altijd goed nieuws wanneer je op zandgrond tuiniert.


Interessant voor insecten? 

Op internet las ik dat deze plant rijk aan nectar is en daarmee interessant voor bijen, vlinders en kolibries. Ik ben er redelijk zeker van dat ik de laatstgenoemde niet gezien heb, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er de afgelopen zomer niet echt op gelet heb hoe druk de plant bezocht werd door insecten. 

Wel vond ik een rups op het blad: de helmkruidbladwesp rups. Geen echte rups maar een schijnrups. Dat is best bijzonder want, zoals de naam ook zegt, voedt deze rups zich met het blad van planten uit de helmkruidfamilie. Dat deze exotische plant tot dezelfde familie behoort wist ik niet, maar die wesp kennelijk wel!  


De helmkruidbladwesp rups


Phygelius is opgenomen in de voorgrond van onze kleurrijke halfschaduw border naast een flinke pol van de daglelie Hemerocallis 'Sammy Russell'. De roestrode bloemen en en het grasachtige loof van de daglelie staan er mooi bij vind ik. Vind je het leuk om onze kleurrijke halfschaduw border te bekijken? Klik dan hier.
Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!