Negen alternatieven voor buxus (en nog een tiende).

alternatieven voor buxus


Ook onze buxus is ten prooi gevallen aan de vraatzuchtige rupsen van de buxusmot. Eerst leek de schade beperkt, maar al snel begonnen er overal in de haag kale plekken te verschijnen. En natuurlijk precies daar waar de haag toch al niet op zijn best was! 

Ik hoopte dat de buxus het nog tot het einde van de zomer zou redden. Maar familieleden, die de buxusmot al eerder als ongewenste gast mochten begroeten, verzekerden mij dat dat niet het geval zou zijn. Als de rupsen goed op dreef raken, zijn ze in staat om een hele haag in een paar weken tijd op te peuzelen.


Biologische bestrijdingsmiddelen zijn ook giftig 

Dan sta je voor de keus: de strijd aangaan of de buxushaag rooien. Wij kozen voor het laatste. We gebruiken uit principe geen bestrijdingsmiddelen in onze tuin. Eerlijk gezegd is het bestrijden van ongedierte ook niet mijn idee van tuinieren. Ik wil zaaien, stekken, planten, snoeien en zelfs wieden, maar ik heb geen zin om elk jaar opnieuw de strijd met die motten aan te gaan. Wat dat betreft hebben we aan de slakken onze handen al meer dan vol! 

Bedenk ook dat die middelen om buxusmotten te bestrijden bepaald niet goedkoop zijn. Als je dat jaarlijks moet blijven doen, ben je uiteindelijk meer geld kwijt dan wanneer je een nieuwe haag plant. Daarnaast zijn de bestrijdingsmiddelen ook schadelijk voor andere insecten. Ook als je een biologisch middel gebruikt zoals Pyrethrine dat gemaakt wordt van Chrysanten. Pyrethrine is giftig voor bijen. 

Wil je de buxusmotten bestrijden zonder andere (nuttige) insecten te doden? Kies dan liever voor een feromonenval of aaltjes. Klik hier voor meer informatie en prijzen. 


Buxusvervangers

Zonde van de buxus? Ach, niet echt. Als de buxus weg is, is er weer ruimte voor iets nieuws. Dat is altijd leuk. Maar wat dan? Om daar achter te komen ben ik mijn eigen kleine privé onderzoekje gestart naar buxus alternatieven. De resultaten deel ik graag met jullie. Ik begon mijn zoektocht op MijnTuin.org om te zien wat collega-tuiniers ervan vinden. Daarna nog wat andere websites geraadpleegd en zie hier het resultaat:
  • Taxus baccata: dit is misschien wel het meest voor de hand liggende alternatief. Hoewel taxus er heel anders uitziet dan buxus, kun je er ook mooie strakke hagen en vormen van knippen. Taxus groeit traag, zodat je niet meer dan 1 of 2 keer per jaar hoeft te snoeien. Taxus is geschikt voor zowel grote als kleine hagen en je kunt er ook vormen van snoeien zoals bollen of blokken. De buxusmot heeft geen trek in taxus, maar de helaas lust de taxuskever er wél pap van. Je loopt dus het risico dat je de ene plaag inruilt voor de andere. Klik hier voor meer informatie en prijzen. 
  • Ilex crenata (Japanse hulst). Uiterlijk lijkt deze plant het meeste op buxus. De fijne vertakkingen en het wintergroene kleine blad, zorgen voor een vergelijkbaar beeld. Vooral de soort  'Dark green' wordt aanbevolen. Eén van de tuiniers gaf aan dat ze de ilex vond tegenvallen en noemde het "een stijve tante". Ook las ik dat de groei toch net anders is dan van buxus (wat meer bolvormig). Klik hier voor meer informatie en prijzen. 
  • Lonicera nitida (struikkamperfoelie). Het glanzende groenblijvende blad is kleiner dan dat van Buxus. In tegenstelling tot zijn klimmende familieleden heeft de struikkamperfoelie geen opvallende bloemen en ook de geur ontbreekt (jammer!). Lonicera is geschikt voor vrijwel iedere standplaats en iedere grondsoort. Een nadeel is dat het een tierige groeier is. "Je snoeit je ongans" las ik over deze plant. Als je de hagen en blokken strak wilt houden, moet je zo'n drie tot vier keer per jaar snoeien. Maar, in de woorden van Johan Cruijff, "ieder nadeel heb zijn voordeel": met struikkamperfoelie kun je veel sneller dan met buxus een vorm kweken. Lonicera nitida 'Maigrun' is fris groen van kleur en groeit iets meer in de breedte. 'Elegant'  is iets donkerder en groeit wat meer in de hoogte. Lonicera Nitida 'Red tips' heeft mooie rode bladpunten. Je kunt Lonicera bovendien heel gemakkelijk zelf stekken waarmee je de kosten kunt beperken. Klik hier voor meer informatie en prijzen. 
  • Osmanthus x burkwoodii (schijnhulst). Voor iets hogere haagjes of bolvormen (vanaf ca. 50 cm) is schijnhulst een leuk alternatief. Osmanthus x Burkwoodii groeit vrij traag en is prima in vorm te snoeien (haagjes of bollen). Lief wit bloempje dat heerlijk ruikt. Klik hier voor meer informatie en prijs. 
  • Teucrium Chamaedrys (gamander). Voor een heel andere benadering van een haagje. Niet te vergelijken met buxus maar wel zo vrolijk want Teucrium bloeit met aardige roze bloemen die ook nog eens aantrekkelijk zijn voor bijen. Het is een inheemse plant met mooi donker blad dat wintergroen is. Teucrium Chamaedrys wordt ongeveer een halve meter hoog en is dus niet geschikt voor hogere hagen. Helaas is dit struikje vorstgevoelig en in strenge winters kan het tot de grond afvriezen. Het loopt dan wel weer opnieuw uit maar je haagje blijft dan relatief laag. Klik hier voor meer informatie en prijs. 
  • Leucothoe 'Zeblid' (druifheide) is een alternatief voor haagjes of lage bollen. Dit bladhoudende heestertje valt vooral op door zijn herfstverkleuring. In het najaar kleurt het blad dieprood maar ook het jonge blad in het voorjaar is rozig van kleur. Leucothoe 'Zeblid' is wel minder strak dan buxus door het veel grotere blad. Maar misschien moeten we ook een beetje van dat superstrakke af? Klik hier voor meer informatie en prijs. 
  • Ligustrum ovalifolium (liguster) is een min of meer wintergroene snelle groeier die prima als haag geplant kan worden. Er zijn  groen-, geel- en bontbladige cultivars. Wanneer ze bloeien worden ze flink door bijen bezocht. Liguster kan ook heel aardig bloeien, maar dat doet hij een stuk beter wanneer er niet aan gesnoeid wordt! Ligusterhagen moet je goed bijhouden omdat ze anders gemakkelijk verwilderen. De haag moet minstens drie keer per jaar gesnoeid worden, er gaat dus wel wat tijd in het onderhoud zitten. Klik hier voor meer informatie en prijzen van liguster.  
  • Euyonimus Japonicus (kardinaalsmuts). Binnen de Euyonimus familie vind je verschillende cultivars die je kunt snoeien in de vorm van een haag, blokken of bollen. Deze zijn wel iets minder strak omdat het blad van Euyonimus licht gekarteld is en ook wat groter. Soorten die hiervoor geschikt zijn, zijn o.m. Euyonimus Japonicus "Microphyllus' en Euyonimus fortunei 'Vegetus'. Beide met groen blad. Klik hier voor informatie en prijzen van Euyonimus japonicus. 
  • Euyonimus fortunei (kardinaalsmuts). Er zijn ook bontbladige cultivars zoals Euyonimus fortunei 'Emerald 'n gold' en Euyonimus fortunei 'Emerald 'n gaiety'. Zelf ben ik niet zo'n fan van bontbladige hagen. Alles wat je ervoor plant heeft de neiging weg te vallen in de drukke achtergrond. Inmiddels heeft de vlinderstichting vastgesteld dat Euyonimus fortunei een potentiële waardplant voor de buxusmot is. Dus misschien is dit niet de beste keuze. Klik hier voor informatie en prijzen van Euonimus fortunei. 
  • Lavandula angustifolia (lavendel). Als het allemaal niet zo strak hoeft te zijn, is een haagje van lavendel ook heel mooi. En, niet te vergeten: heel aantrekkelijk voor hommels en bijen! Kies hiervoor de soort Lavandula angustifolia, die is het meest winterhard. Zelf vind ik Lavandula angustifolia 'Hidcote' de mooiste, de bloemen zijn wat donkerder van kleur (meer paars dan blauw). Als je een haagje maakt van lavendel, let er dan wel op dat de lavendel gestekt en niet gezaaid. Een goede kweker zal zijn lavendel altijd stekken. Lavendel die gestekt is, heeft een opgaande groeiwijze, lavendel die gezaaid is valt tijdens de bloei uit elkaar waardoor de buurplanten bedolven worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling van een haag. Lavendel snoei je twee keer per jaar: in het najaar knip je de uitgebloeide aren weg, in het voorjaar knip je de struikjes terug tot net boven het dode hout. Houd er rekening mee dat lavendel snel verwildert zonder de jaarlijkse snoeibeurt in het voorjaar. Klik hier voor meer informatie en prijzen van Lavandula angustifolia. 
Deze lijst is zeker niet uitputtend. Vooral als je haagje niet zo heel strak hoeft te zijn, zijn er nog veel meer alternatieven. Zo zag ik laatst bijvoorbeeld een haagje van witbloeiende Spiraea (spierstruik). Het zag er prachtig uit, al ben ik wel bang dat zo'n haag snel veel te groot wordt. 


Kunststof buxus 

Voor degenen die het helemaal gehad hebben met hun haag is er (ongelogen waar!) ook kunststof buxus verkrijgbaar.  Ik mag echt hopen dat er niet veel mensen zijn die voor deze oplossing kiezen want anders eindigen we straks met hele wijken vol plastic tuinen: kunstgras met een kunststof haag en plastic tulpen en zonnebloemen. Afschuwelijk!

Wat ik zelf heb gekozen? Het zal je misschien verbazen, maar geen van deze. Toen de haag in de achtertuin eruit lag, vond ik de tuin eigenlijk veel mooier. De perken die vroeger omringd waren door de buxushaag, vormen nu meer een geheel met de border ernaast. De tuin ziet er ook informeler en natuurlijker uit en lijkt groter. 

Misschien zijn die buxushagen ook wel een beetje passé? Ik heb de kale stroken waar de heg heeft gestaan daarom opgevuld met borderplanten. Dat scheelt ook nog eens flink in het werk  want het is elk jaar toch weer opnieuw een uitdaging om alle hagen voor de langste dag gesnoeid te hebben!



Onze tuin oogt zonder de buxushagen veel ruimtelijker


Met speciale dank aan alle tuiniers die hun ervaringen met buxusvervangers gedeeld hebben op MijnTuin.org en Dries de Pauw.


Ook interessant:


Bewaar op Pinterest:



Abonneren   

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 


Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dat betekent. 

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!