Ontmoet het (veel!) knappere zusje van de gewone Heliopsis

 

Heliopsis helianthoides is een ouderwetse plant die je vaak ziet in boerentuinen. Typisch zo'n plant die je cadeau krijgt van andere tuiniers. Mijn exemplaar komt uit de tuin van mijn ouders die hem op hun beurt geërfd hadden van de vorige bewoners. Heliopsis, zonneoog in het Nederlands, is een vaste plant uit de asterfamilie die zo'n 1,50 meter hoog wordt en bloeit met goudgele bloemen. 

De plant geniet in tuinkringen weinig aanzien en staat zelfs min of meer in een kwade reuk. Heliopsis helianthoides zou saai zijn (niet meer dan een grote gele margriet), schreeuwerig, ordinair, moeilijk in de hand te houden, woekeren en alleen geschikt zijn voor wilde tuinen. Persoonlijk vind ik dat de plant daarmee onrecht wordt aangedaan.


Lange bloeitijd  

Ik vind de Heliopsis een dankbare plant. Hij zaait zichzelf inderdaad soms vrij rijkelijk uit, maar van woekeren is (in elk geval op onze zandgrond) absoluut geen sprake. 

Ik ken bovendien maar weinig vaste planten met zo'n lange bloeitijd. Heliopsis bloeit maar liefst ruim drie maanden aan een stuk (vanaf juli tot in oktober). Zonder dat je dode bloemen moet wegknippen om herbloei te stimuleren.

De plant bevat niet extreem veel nectar en pollen (N1, P1 volgens Imkerpedia) maar is door de lange bloeitijd toch interessant voor bijen en andere bestuivers. 


Onderhoudsarm

Heliopsis is gemakkelijk in onderhoud. Het dode loof van het jaar ervoor afknippen is eigenlijk alles wat je hoeft te doen. Eventueel een steun aanbrengen als de plant wat voorover gaat hangen. 

Heliopsis is ook een hele sterke plant. In de tuin van mijn moeder staat er eentje al veertig jaar op dezelfde plaats zonder dat hij ooit is verjongd. Hij bloeit nog steeds elk jaar. Het lijkt erop dat Heliopsis elke vorm van verwaarlozing aan kan. 

Zoek je een sterke plant, met een lange bloeitijd die weinig onderhoud nodig heeft? Dan is Heliopsis absoluut een aanrader!

Grappig: de zaailingen blijken soms meer gevulde bloemen te hebben. 


Foto van een gevuldbloemige zaailing.


Bloeiende Heliopsis in de achtergrond van de border. 


Knapper zusje 

Ik was dus best te spreken over mijn Heliopsis. Het is geen plant waarmee je medetuiniers de ogen zult uitsteken maar hij bloeit lang en betrouwbaar en levert daarmee zijn bijdrage. De plant heeft dan ook heel wat jaren in onze kleurrijke border en gele tuin gestaan. 

Maar met planten is het niet anders dan met mensen. Een aardig en degelijk meisje wordt door iedereen gewaardeerd maar zodra haar waanzinnig knappe zus ten tonele verschijnt, is ze vergeten. Zo verging het ook mijn betrouwbare maar toch wat saaie Heliopsis. 

Op zekere dag ontdekte ik bij de kweker Heliopsis helianthoides var. scabra 'Burning Hearts'. Ook een Heliopsis maar dan met veel allure. Deze Heliopsis wordt ongeveer 1.20 meter hoog bloeit in juli en augstus met tweekleurige goudgele lintbloemen die naar het hart toe verkleuren naar oranjerood. Heel mooi en een stuk subtieler dan de wat plompe bloemen van mijn oude vertrouwde Heliopsis. 

En, alsof dat nog niet genoeg is, is het loof van 'Burning hearts' purperbruin. Mij heb je dan al gewonnen want ik ben dol op planten met anders gekleurd loof. Het donkere blad steekt, vooral in het voorjaar en de vroege zomer, prachtig af tegen het frisgroene loof van andere vaste planten en siergrassen. 

Vergeten was 'good old' Heliopsis. Voor mij bestaat nu alleen nog 'Burning hearts'.  


Heliopsis helianthoides var. scabra 'Burning Hearts'


Vroeg zomer: het donkerbruine loof van 'Burning hearts' in combinatie met verschillende siergrassen waaronder Stipa tenuissima 'Ponytails' en het bamboe achtige loof van het platarengras. 


Nog meer soorten Heliopsis 

Voor de liefhebbers zijn er nog meer soorten Heliopsis. Heliopsis helianthoides var. sabra 'Asahi' bijvoorbeeld, heeft gele bloemen die wat kleiner zijn waardoor de plant er natuurlijker uitziet. De bloemen zien er anders uit dan bij de gangbare rassen: kleine gevulde pomponnetjes op 1.20 meter hoge stelen. 

Er zijn ook nog twee soorten met oranje bloemen:

  • Heliopsis helianthoides var. scabra 'Fire twister'; 
  • Heliopsis helianthoides var. scabra 'Bleeding hearts'. 

'Bleeding hearts' is volgens het 'Hessenhof handboek' een tikkeltje meer oranje en het blad is iets intenser van kleur. 


Heliopsis helianthoides var. sabra 'Asahi' 


Ook interessant 

 
Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!