9 planten met een mooi wintersilhouet
Als je de zaaddozen van planten laat zitten omwille van het wintersilhouet, moet je er rekening mee houden dat sommige planten zich rijkelijk kunnen uitzaaien. Dat kan een reden zijn om ze niet te willen. Bij elke plant heb ik er daarom bij vermeld of ze hinderlijk zaaien of niet.
Agastache 'Blue fortune' (dropplant)
Wintersilhouet van Agastache 'Blue fortune' |
Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof'
Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof' |
Chelone obliqua (schildpadbloem)
De plant sterft helemaal af in de winter maar de uitgebloeide bloemen van de schildpadbloem (Chelone obliqua) blijven de hele winter intact. Ze worden soms verwerkt in droogstukken of kerststukken. Ik zie er in de winter regelmatig meesjes op zitten. Blijkbaar is er voor hun dus ook nog wat te halen.
De schildpadbloem bloeit in de nazomer met roze bloemen die wat lijken op het schild van een schildpad. Vandaar de naam. Schildpadbloemen zijn erg in trek zijn bij hommels. Ze kruipen helemaal in het "schild" wat er grappig uitziet. In dit blog kun je een foto zien van een bloeiende schildpadbloem. Chelona obliqua zaait zichzelf niet uit.
Schildpadbloemen (rechtsvoor) blijven de hele winter overeind |
Dipsacus sativus fullonum (weverskaarde)
Putter op kaardenbol (foto: Steve Harrris) |
Eupatorium (koninginnekruid)
Als je mijn blog al wat langer volgt, dan weet je dat ik wild enthousiast ben over Eupatorium maculatum. Een imposante vaste plant die laat in het seizoen bloeit met dieproze bloemschermen die veel vlinders en andere insecten aantrekken.
Behalve dat is de Eupatorium ook nog eens een uitstekende structuurplant voor de wintertuin. De stevige stelen blijven de hele winter overeind en de uitgebloeide bloemschermen blijven heel lang intact. Dat levert mooie plaatjes op, zoals op onderstaande foto van Eupatorium maculatum 'Atropurpureum'. Een reus van bijna twee meter hoog. Veel Eupatoriums zaaien zichzelf uit, maar van deze Eupatorium ben ik nog geen zaailingen tegengekomen.
Wil je meer weten over de Eupatorium? Bijvoorbeeld welke soorten en kleuren er zijn? Lees dan mijn blog over deze prachtige planten.
Berijpte bloem van Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' |
Eryngium yuccifolium (yuccabladige kruisdistel)
Eryngium yuccifolium heet zo omdat het grijsgroene loof doet denken aan het blad van een yucca. Deze kruisdistel bloeit met witte kogelvormige bloemen op hoge stelen. De stelen met de uitgebloeide bloemen blijven de hele winter fier overeind staan. Het is een prachtige plant om mee te combineren. Mooi bij siergrassen, maar ook bij vaste planten zoals Echinacea purpurea 'Magnus'.
Bij veel Eryngiums (zoals Eryngium x zabelii 'Big blue') zie je dat de plant snel aftakelt na de bloei. Het loof wordt al vroeg bruin wat zorgt voor een lelijke plek in de nazomerborder. Ook het loof van de kogeldistel "Echinops ritro', die wel wat op deze plant lijkt, wordt al vroeg lelijk. Eryngium yuccifolium heeft dat manco niet. Het blad sterft pas af als het gaat vriezen.
Eryngium zaait zichzelf uit maar niet op een hinderlijke manier. De zaailingen laten zich ook gemakkelijk verwijderen.
Wintersilhouet van Eryngium yuccofolium |
Foeniculum vulgare 'Purpureum' (bronsbladige venkel)
Vaste plant met heel fijn verdeeld, wolkachtig, bruinrood loof. De bronsbladige venkel bloeit met mooie zachtgele schermbloemen die hun structuur behouden als ze uitgebloeid zijn. Dat zorgt voor een een mooi wintersilhouet. Een extra bonus is dat de venkel een waardplant is voor de koninginnenpage. Hij mag dus niet ontbreken in een vlindervriendelijke tuin!
Venkel houdt van een plekje in de volle zon op droge, goed doorlatende grond. Het is dus de ideale kandidaat voor een tuin op zandgrond. De planten zijn goed winterhard maar kortlevend. Dat is geen probleem want hij zaait zich, vooral op droge grond, rijkelijk uit. Als je dat niet wilt, moet je de uitgebloeide bloemen wegknippen maar dat raad ik niet aan want dan moet je onderstaand plaatje missen. Dan maar liever een keer extra wieden!
Op de voorgrond, de uitgebloeide schermbloemen van de bronsbladige venkel. |
Hylotelephium (vetkruid)
Veel mensen zullen deze plant beter kennen als Sedum telephium. Hylotelephium is de nieuwe naam voor deze plant. Er zijn veel soorten Hylotelephium en ze hebben allemaal een prachtig wintersilhouet. De plant begint al vroeg in het seizoen te groeien maar bloeit pas in de nazomer. De grote bloemschermen blijven de hele winter intact. Prachtig met wat sneeuw of een laagje rijp erop. Mooi in combinatie met siergras.
Hylotelephium zaait zichzelf niet uit. Je kunt de plant wel heel gemakkelijk stekken. Wil je meer weten over de Hylotelephium, lees dan ook mijn blog over deze plant.
Hylotelephium bedekt met een laagje rijp |
Phlomis Russeliana (brandkruid)
Phlomis russelliana in bloei |
Met een mutsje van sneeuw in de winter |
Meer voorbeelden zien?
Ook interessant
- Twee visies op de wintertuin: welke kies jij?
- Het belang van structuurplanten in je border
- Molinia geeft structuur aan de wintertuin
- Helleborus, 10 vragen en antwoorden
Bewaar op Pinterest:
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!