Waarom bloeien mijn narcissen niet meer? (8 oorzaken)

Gele en witte narcissen, foto van Ginger Jordan


De narcis wordt in het Nederlands ook wel paaslelie genoemd. Een naam uit lang vervlogen tijden toen de winter in Nederland nog iets voorstelde en de narcis inderdaad pas rond Pasen zijn opwachting maakte in onze tuinen. Nu bloeien narcissen soms al in februari. Ik vind het niet erg, het voorjaar kan mij niet vroeg genoeg beginnen.

Als je in het najaar narcissen plant, weet je zeker dat je in het voorjaar kunt genieten van de bloemen. De narcis heeft alles wat hij nodig heeft in z'n bol opgeslagen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik het eerste jaar geen bloemen had. Maar als de bollen al wat langer in je tuin staan, kan het gebeuren dat de bloei elk jaar minder wordt. Tot er alleen nog maar wat loof verschijnt. De Engelsen hebben hiervoor de term 'Daffodil blindness' verzonnen. 

In onze tuin op "klapzand" gebeurde dit met vrijwel alle narcissen die we geplant hebben. Tijd dus om eens uit te zoeken waardoor dit komt en hoe je het kunt voorkomen. 


8 oorzaken waarom narcissen niet bloeien 

  1. De bollen waren te oud;
  2. De standplaats is niet goed;
  3. De bollen zijn te ondiep geplant;
  4. Het loof is te vroeg afgeknipt;
  5. De grond is te droog;
  6. De bollen worden in de zomer te warm;
  7. Er staan teveel bollen bij elkaar;
  8. Ziekten en plagen. 

Gele narcissen met een witte trompet (foto Yoksel Ook)
Foto: Yoksel 🌿 Zok

1. De bollen waren te oud 

De ideale tijd om te planten is eind augustus - begin september. Bollen die veel later geplant worden, presteren uiteindelijk slechter omdat ze te lang boven de grond hebben gelegen en daardoor te ver ingedroogd zijn. Dit gaat ten koste van de reserves waardoor de bol meteen al met een achterstand begint. 

Ook kunnen bollen last krijgen van bewaarrot als ze te lang boven de grond liggen. De bol vertoont dan rotte/schimmelige plekken. Deze slechte bollen moet je niet planten maar afvoeren via het huisvuil (gooi ze niet op de composthoop). 

2. Niet de juiste standplaats 

Narcissen staan het liefst in de zon. De grond moet voedzaam en doorlatend zijn. Arme, vaste of drassige grond is ongeschikt. 

Het is verleidelijk om even snel met de bollenplanter een gat te maken en daar de bol in te laten vallen, maar dit geeft niet het beste resultaat. Maak de grond eerst los. Meng er flink wat bladaarde of compost doorheen. Voeg na het planten wat mest toe, zeker als je op arme grond tuiniert. Maar niet teveel want overbemesting is ook slecht voor de bloei. Je kunt hiervoor een standaard tuinmest (zoals Culterra) gebruiken. 

3. De bollen zijn te ondiep geplant 

Narcissen moeten diep genoeg geplant worden. Drie keer de hoogte van de bol (10 tot 15 cm) is de juiste diepte. Narcissen die te ondiep gezet zijn maken veel broedbolletjes die allemaal te klein zijn om te bloeien. Het resultaat is veel loof en weinig bloemen. 

Je ziet dit vooral wanneer je in voorjaar bollen in potjes koopt en die in de tuin uitplant. Die bollen staan in de pot vrijwel bovenop de grond. Zorg dus dat je een plantgat maakt dat diep genoeg is. Ook als dat betekent dat daarbij het loof gedeeltelijk in de grond verdwijnt.   

4. Het loof is te vroeg afgeknipt  

Uitgebloeide bloemen kun je het beste direct na de bloei wegknippen. Dat is goed omdat de plant anders veel energie gaat steken in het aanmaken van zaad wat ten koste van de bol gaat. 

Maar het loof is een ander verhaal. De narcis moet na de bloei nieuwe reserves aanmaken. Die worden opgeslagen in de bol. Daarvoor is het belangrijk dat er fotosynthese kan plaatsvinden. Als je het loof kort na de bloei afknipt, gebeurt dat niet want zonder bladgroen is er geen fotosynthese. Je mag het loof op zijn vroegst zes weken na de bloei afknippen. Nog beter is om het loof helemaal niet af te knippen maar gewoon af te laten sterven. 

Sommige tuiniers knopen het afstervende loof in elkaar zodat het er wat minder slordig uitziet. Dit is geen goed idee want daarmee beperk je ook de fotosynthese.   

5. De bollen hebben last van droogte 

Narcissen houden van doorlatende grond maar niet van droge grond. In het groeiseizoen mogen de bollen zeker niet te droog staan. Vermijd daarom de droge plekken onder bomen en heesters en verbeter de grond door in het voorjaar een laag mulch aan te brengen. 

Bollen die door droogte te vroeg afsterven, krijgen niet genoeg tijd om reserves voor het volgende jaar op te bouwen waaruit de nieuwe bloemen gevormd worden. In een droog voorjaar moet je daarom water blijven geven tot het loof van nature begint af te sterven. 

6. De bollen worden in de zomer te warm 

Tijdens de zomermaanden moet een narcisbol zo koel mogelijk blijven. Plant ze dus niet op plaatsen in de volle zon waar de grond tijdens de zomermaanden flink opwarmt. De ideale plaats is een (halfschaduw) border met vaste planten die de zon afschermen. 

Je kunt narcissen ook in het gras planten maar zorg dan wel dat je niet te vroeg maait en dat je een soort kiest die hiervoor geschikt is. Niet alle narcissen groeien goed in gras. De Engelse RHS raadt de volgende soorten aan: 'Peeping Tom', 'Fortune' en 'February Gold'. 

7. Teveel bollen bij elkaar  

Bollen die te dicht op elkaar staan, gaan steeds slechter bloeien. Deze situatie ontstaat als zich in de loop van de tijd steeds meer broedbolletjes gaan vormen. Het is dan dringen geblazen en er is niet meer genoeg voedsel voor de bollen om zich goed te ontwikkelen. 

Als dat gebeurt kun je de bollen in het najaar oprooien. Verbeter de grond door er wat dood blad en/of compost doorheen te werken en plant de bollen terug waarbij je een afstand van 5 tot 7,5 cm aanhoudt. Voeg na het planten wat mest toe, zeker als je op relatief arme grond tuiniert. Maar niet teveel want overbemesting is ook slecht voor de bloei. Je kunt hiervoor een standaard tuinmest (zoals Culterra) gebruiken.  

8. Ziekten of plagen   

Narcissen kunnen last hebben van ziekten die luisteren naar welsprekende namen zoals bolrot of zwartsnot. Ook zijn er insecten zoals de kleine en grote narcisvlieg die het op je narcissen voorzien hebben. Narcissen die last hebben van ziekten of plagen zullen steeds slechter presteren. 

Narcissen op droge zandgrond

Ik schreef het hiervoor al, in onze tuin op "klapzand" zijn veel narcissen geen blijvertjes. In de zonnige borders wilde tot nu toe geen enkele narcis in het tweede jaar opnieuw bloeien. Maar in onze halfschaduw border komen de mini-narcissen 'Tête-à-Tête' en 'Jetfire' elk jaar goed terug. Jetfire heeft oranje trompetjes. Ook de grootbloemige 'Carlton'  heeft daar een aantal jaren achter elkaar goed gebloeid.  

De meer bijzondere soorten die ik tot nu heb gehad, lieten het na het eerste jaar allemaal afweten. Het probleem is ongetwijfeld dat narcissen niet dol zijn op droge grond maar ik heb helaas niet beters te bieden. 


Foto van Narcissus 'Tête-à-Tête', een rijkbloeiende mini-narcis
De mini-narcis, Narcissus 'Tête-à-Tête'

De foto boven dit blog is van Ginger Jordan


Ook interessant 

Drie blogs over andere mooie voorjaarsbloeiers: 

Bewaar op Pinterest:


Abonneren   

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 


Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dat betekent. 

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!