Na de feestdagen heb ik het altijd even moeilijk. Het is dan geen weer om in de tuin bezig te zijn en je hebt nog bijna drie lange saaie wintermaanden voor de boeg. Vorig jaar besloot ik uit pure balorigheid om tóch naar het tuincentrum te gaan. Gewoon omdat ik daar zin in had.
Het tuincentrum bleek in de tweede week van januari niet bepaald voorzien van een ruim assortiment. De kerstprullaria was inmiddels opgeruimd, maar zolang er buiten nog natte sneeuw valt, hoef je natuurlijk niet te rekenen op een spetterend assortiment voorjaarsbloeiers.
Jammer! Maar dan valt mijn oog op een krat met restanten bloembollen. De laatste van het seizoen. Het was natuurlijk wel erg laat om nog bollen te planten. Maar misschien was dit toch de moeite van het proberen waard?
De buit
Ik bekeek de bollen eens goed. De mensen van het tuincentrum hadden ze al geselecteerd want in geen van de zakjes zaten beschimmelde of uitgedroogde bollen. Ze hadden hoopgevende groene neusjes en kostten maar 1 Euro per zakje.
Daar kun je je geen bult aan vallen! Voor die prijs kon ik dit experiment wel aangaan. Er bleken nog best leuke soorten tussen te zitten waaronder mijn favoriete crocus Crocus sieberi subsp. sublimis 'Tricolor'. Mooie lila bloemen met een wit en geel hartje. Je ziet hem op de foto boven dit blog. Sommige botanische crocussen kunnen zich heel hinderlijk uitzaaien in de tuin, maar daar hoef je bij deze soort niet bang voor te zijn.
De tulp Tulipa viridiflora 'Groenland' stond al even op mijn verlanglijstje. Ze zijn zachtrose van kleur met een groene vlam. Volgens Romke van der Kaa komen viridiflora tulpen goed terug. Dat leek me de moeite van het proberen waard.
Narcissus jonquilla
De botanische narcis, Narcissus jonquilla 'Sailboat', bleek een onverwachte bonus. Botanische narcissen doen het op zandgrond namelijk meestal beter dan de grootbloemige soorten. Deze narcis bloeit in ivoorwit. Het is een meerbloemige narcis met naar achteren geveegde witte bloembladen.
Ze zeggen dat Narcissus jonquilla een verrassend zoete geur heeft maar daar merk je helaas weinig van. De reden is dat koude lucht compacter is dan warme lucht. Geurmoleculen hebben in warme lucht meer ruimte om te bewegen en ze bewegen ook sneller. In warme lucht kan een geur zich daardoor sneller en verder verspreiden.
In de winter en het vroege voorjaar ruik je buiten niets. Sneeuwklokjes bijvoorbeeld, schijnen ook lekker te ruiken maar dat merk je pas als je een bosje op de vaas zet. Misschien had ik dat met mijn narcissen ook moeten doen!
De jonquille, zoals Narcis jonquilla ook genoemd wordt, komt uit het Zuiden van Spanje en Portugal. Sinds de 18e eeuw wordt deze soort in Zuid-Frankrijk geteeld om er etherische olie uit te winnen die gebruikt wordt in de parfumindustrie. Gezien de herkomst, zou deze narcis het wel eens goed kunnen doen in mijn tuin op droge grond! Dat zou een dubbele bonus zijn.
|
Narcissus jonquilla 'Sailboat' |
Verder bevatte mijn buit de blauwe Iris reticulata 'Harmony', een vroegbloeiende iris uit de lissenfamilie en een zakje naamloze lichtgele tulpen. Ik plantte alles in de tweede week van januari in terraspotten. Een enkele bol bleek uitgedroogd, die gooide ik weg. Daarna begon het wachten. Zullen bollen die zo laat geplant zijn, toch nog bloeien?
De resultaten
De irissen bloeiden, iets later dan normaal, begin februari. De krokussen bloeiden ongeveer twee weken later dan normaal. De bloei deed niet onder voor bollen die in het najaar geplant zijn.
De narcissen en de gele tulpjes bloeiden eind maart. Narcissus jonquilla is een laatbloeiende soort die normaliter (afhankelijk van het weer) in april of mei bloeit. Het warme voorjaar heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de bloei zelfs iets eerder dan normaal was.
Van de gele tulpen was er 1 bol die geen bloem gaf. De rest bloeide wel en zorgde voor een aardige display. Tulipa 'Groenland' bloeide in de tweede helft van april. Dat is normaal voor deze laatbloeiende soort. Alle bollen gaven een bloem. Ik was alleen niet zo onder de indruk van deze tulp. De roze met groene bloemen sprongen er niet echt uit. De kleur was minder opvallend dan de foto op het zakje beloofde.
|
Iris reticulata 'Harmony' |
Conclusie
Al met al was ik zeker niet ontevreden over dit experiment. Dus heb je last van winterblues? Ga dan gerust in januari nog bollen planten! Om te zaaien is het nog (veel) te vroeg, maar voor bollen is het zeker nog niet te laat.
Tip: sneeuwklokje en kievitseitjes (Fritillaria meleagris) kun je beter laten liggen. Deze bollen zijn ongeschikt om laat te planten. Zelfs als je ze in november plant, komen ze al vaak niet uit.
Ook interessant
Bewaar op Pinterest:
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!
Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.