Amsonia ciliata, bleekblauwe schoonheid



Amsonia ciliata is een rijkbloeiende vaste plant. De bloeitijd is mei-juni. Mei is in onze tuin altijd een wat moeilijke maand. De bollen zijn dan uitgebloeid en de vaste planten zijn nog niet zo ver. Daarom ben ik extra blij met deze plant. Amsonia geeft, samen met de tuingeraniums en salvia's, in het late voorjaar en de vroege zomer kleur aan je tuin.

De Nederlandse naam van Amsonia ciliata is stermaagdenpalm. De plant is namelijk familie van de overbekende bodembedekker met de blauwe bloemen: Vinca minor. 


Verafschuwd familielid

Had ik dat geweten toen ik de plant kocht, dan had ik hem waarschijnlijk laten staan want ik heb echt helemaal niets met maagdenpalm. Maagdenpalm was (in elk geval in onze tuin) een plant die nooit frisgroen zag, slecht bloeide en zijn werk als bodembedekker maar heel matig deed. We hebben er daarom afscheid van genomen.

Gelukkig was ik me van dit feit niet bewust, want de Amsonia lijkt in niets op haar door mij zo verafschuwde familielid. Om te beginnen is het geen bodembedekker. Het wilgachtige blad is smal en de plant bloeit op 60 tot 80 cm hoge dunne stelen met trossen bleekblauwe bloemen die eruit zien als kleine sterretjes. 

Amsonia is een subtiele en elegante borderplant. En hoewel niemand mijn smaak in planten als "subtiel" zal omschrijven (ik houd vooral van forse vaste planten met grote bloemen in rijke kleuren), ben ik dol op Amsonia. Wanneer de stermaagdenpalm bloeit, loop ik elke avond nog een keertje extra de tuin in om te genieten van haar bleekblauwe schoonheid.


Ook op droge grond! 

Nu valt overal op internet en in tuinboeken te lezen dat Amsonia vochtige grond nodig heeft. De plant is namelijk oorspronkelijk afkomstig uit het zuidoosten van de Verenigde Staten waar hij in vochtige weiden groeit. 

Je zou dus verwachten dat dat op droge zandgrond geen succes wordt. Zeker niet wanneer je bedenkt dat de plant volle zon nodig heeft om goed te bloeien. Maar dat blijkt dus reuze mee te vallen. Het is zaak om Amsonia in het voorjaar (wanneer ze sterk groeit en knop zet) niet teveel te laten uitdrogen. Wat compost aan de voet van de plant, helpt dit te voorkomen. 

Eenmaal uitgebloeid, verdraagt Amsonia ongelofelijk veel droogte. In de hete en droge zomer van 2018 bleek deze plant, als één van de weinige, nauwelijks moeite te hebben met de hitte en de droogte in onze tuin. Ondanks het feit ze de hele dag in de volle zon staan, zag het blad van onze Amsonia's er aan het einde van de zomer nog steeds frisgroen uit.


Amsonia verrast nog een keer in het najaar! 

De meeste vaste planten worden in het najaar, wanneer ze afsterven, bruin of zwart. Daar verrast Amsonia je nog een keer. Hoewel je herfstverkleuring weinig ziet bij vaste planten, verkleurt het wilgachtige blad van de stermaagendenpalm eerst naar een warm goudgeel voordat het afsterft. Zo zorgt Amsonia nog een tweede keer voor kleur in je tuin! Mooi in combinatie met paarsbloeiende najaarsasters. 

Amsonia is goed winterhard. Wel wat vorstgevoelig in het voorjaar. Ik heb wel eens meegemaakt dat het jonge loof tot tweemaal toe door late nachtvorst afvroor maar de plant schiet toch altijd weer uit. Als je de bloemen niet afknipt, zaait Amsonia zichzelf op bescheiden schaal uit. Het is een langlevende vaste plant die op den duur flinke pollen vormt. Daarmee is zij ook geschikt voor  onderhoudsarme borders.


Herstverkleuring Amsonia
Amsonia in de herfst


Verzorging van Amsonia 

Ben je ook enthousiast geworden over deze plant? Houd er dan rekening mee dat Amsonia wat tijd nodig heeft om goed te settelen maar de stermaagdenpalm zal met de jaren steeds mooier worden. Als je tuiniert op arme grond, is het zaak om de bodem voor het planten te verbeteren en om regelmatig wat bij te mesten. In ons bemestingsschema lees je hoe wij dit aanpakken. 

Zorg ervoor dat Amsonia een plekje in de volle zon krijgt want in de halfschaduw is de bloei een stuk minder. Ik knip mijn Amsonia's na de bloei altijd met ongeveer een derde terug zodat ze later in het seizoen niet teveel ruimte gaan innemen.


Amsonia cilliata (stermaagdenpalm)
De bleekblauwe bloemen van Amsonia. 

Tip

Wil jij ook Amsonia in je tuin? Je kunt deze plant bestellen bij tuinplant.nl.  


Ook interessant 

 
Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!