Een hortensia die droge zomers wél verdraagt!

Hydrangea quercifolia 'Flemigea' (eikenblad hortensia)


Na een paar warme en zonnige dagen bieden veel hortensia's een treurige aanblik: ze laten hun kop hangen, het blad hangt slap naar beneden en de bloemen zijn verschrompeld. De waarheid is dat hortensia's niet tegen droogte kunnen. Ze hebben veel water nodig. 

Daardoor zijn deze heesters niet echt geschikt voor een tuin op droge zandgrond. Maar er is een uitzondering! In dit blog vertel ik je er meer over. 


Hortensia's zijn trendy  

Het zal ergens begin jaren negentig geweest zijn. Ik denk '93 of '94. We waren op bezoek bij kennissen die bezig waren om een nieuwe tuin aan te leggen. Toen de gastvrouw hoorde ik dat ik ook een tuinliefhebster was, werd ik direct uitgenodigd voor een rondleiding. 

Er was één plant in het bijzonder die ik beslist niet gemist mocht hebben! Het bleek te gaan om Hydrangea 'Annabelle'. Dat was toen inderdaad nog een zeldzame verschijning in de Nederlandse tuinen.

Sindsdien heeft 'Annabelle' furore gemaakt. Er is op dit moment vrijwel geen tuin in Nederland waar zij niet te vinden is. 'Annabelle' is een tuintrend op zichzelf geworden. Ik kan het plaatje zo uittekenen: gazon, buxushaagjes, een paar bolcatalpa's of dakplatanen, wat pollen siergras (doorgaans Pennisetum alupecuroides) en vooral héél veel Hydrangea 'Annabelle'. 


Hortensia's verdragen geen droogte   

Deze tuintrend liep in de zomer van 2018 flinke averij op. Allereerst door de buxusmot die zich de buxushaagjes goed liet smaken en vervolgens door de lange droge en warme zomer. Toen werd ineens pijnlijk duidelijk dat 'Annabelle' behoorlijk veel water nodig heeft om te floreren. Dat is een probleem. Zeker op zandgrond die van nature geen vocht vasthoudt. 

In de gemeentelijke groenafval korven bij ons in het dorp lag de dode buxus aan het einde van de zomer hoog opgestapeld maar ook menige Hydrangea 'Annabelle' vond hier een roemloos einde.

De waarheid is dat Hortensia's eigenlijk ongeschikt zijn voor droge grond. Als de zon een paar dagen heeft geschenen moet je al met gieters en tuinslangen in de weer omdat ze slap gaan hangen. 'Annabelle' en de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) voorop. Om die reden heb ik van deze hortensia's jaren geleden al afscheid genomen. Het was me gewoon teveel werk en er zijn genoeg andere planten die niet zoveel water nodig hebben. 

Ook Hydrangea paniculata (de pluimhortensia) en Hydrangea aspera, kunnen slecht tegen droogte. Deze hortensia's hebben de zomer van 2018 alleen overleefd omdat ik ze voortdurend extra water heb gegeven (gelukkig heb ik niet veel hortensia's). Desondanks krulde het mooie chocoladekleurige blad van de Hydrangea aspera op door de droogte en zagen de bloemen van Hydrangea paniculata er nogal miezerig uit.


Eikenblad hortensia, de uitzondering op de regel 

Van een droge zomer kun je veel leren. Bijvoorbeeld dat de eikenblad hortensia (Hydrangea quercifolia) véél sterker is dan al die andere. Wij hebben al jarenlang een drietal eikenblad hortensia's in onze tuin staan, als onderbeplanting van een Magnolia. 

Ze hebben de zomer zonder veel problemen overleefd terwijl ze onder die boom toch ook niet echt nat stonden. We hebben ze natuurlijk wel water gegeven, maar ze hebben niet meer gekregen dan de andere planten in onze tuin.


De bonus 

De eikenblad hortensia heet zo omdat het loof de vorm heeft van een eikenblad. Maar dan tien keer groter. Het donkergroene blad is leerachtig en de onderkant is wat viltig. 

De eikenblad hortensia bloeit in de zomer met afhangende crèmewitte bloemen. Niet onaardig, maar het echte moment van glorie voor deze heester breekt in het najaar aan wanneer het loof verkleurt naar een vlammend bordeauxrood dat prachtig combineert met andere herfsttinten. 

Het blad verwaait bovendien niet met de eerste de beste najaarsstorm maar blijft nog wekenlang aan de struik hangen. Tot ver in december. Het is ook een gemakkelijke heester qua onderhoud. Je hoeft hem namelijk niet te snoeien. Af en toe een iets te enthousiast gegroeide tak wegknippen is voldoende.

Houd er rekening mee dat het flinke struiken worden, zeker zo'n anderhalve meter hoog en breed. Geef ze dus de ruimte!


Plant hortensia's in de schaduw! 

Wil je toch liever 'Annabelle' of een of een van die andere hortensia's in je tuin? Zorg dan altijd voor een beschaduwde standplaats als je op droge grond tuiniert. Ook als op het kaartje staat dat de plant in de volle zon mag! In de schaduw droogt de grond minder snel uit dan in de zon en zal de hortensia het beter naar haar zin hebben. Hortensia's doen het in de (half)schaduw altijd beter dan in de volle zon! 

Het helpt ook als je de grond onder de struik bedekt met een dikke laag (blad)compost. Houd er rekening mee dat hortensia's op droge zandgrond in warme/droge zomers desondanks altijd extra water nodig zullen hebben.


De eikenblad hortensia Hydrangea quercifolia in het najaar.  


Tip

Wil jij deze bijzondere hortensia ook in je tuin? Je kunt hem gemakkelijk online bestellen bij tuinplant.nl


Ook interessant 


Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!