Sterke heester voor zandgrond: Physocarpus opulifolius (sneeuwbalspirea, blaasspirea)



Toen we onze roodbladige pruikenbomen waren kwijtgeraakt aan de verwelkingsziekte, ging ik op zoek naar een andere roodbladige struik als vervanger. Physocarpus kwam daarbij uit de bus. In het Nederlands heet deze heester sneeuwbalspirea of blaasspirea. 

Physocarpus opulifolius is inheems in de Verenigde Staten. Hij is in Nederland volledig winterhard en wordt ruim twee meter hoog. Plant deze struik in de zon of halfschaduw. Physocarpus is ongevoelig voor de verwelkingsziekte (Verticillium) die onze pruikenbomen genekt heeft. Het is dus een prima alternatief als je je pruikenboom hebt moeten rooien vanwege deze ziekte.   

Roodbladig of toch liever geelgroen blad?  

Wij hebben in onze tuin twee stuks Physocarpus opulifolius 'Diabolo' geplant. Deze soort heeft donkerrood blad dat in het voorjaar roodbruin uitloopt. Dat donkere loof oogt misschien wat somber, maar het contrasteert prachtig met de witte bloemen. Zo'n donkerbladige struik combineert bovendien heel mooi met goudbladige of grijsbladige planten. 

Word je toch een beetje depressief van dat donkerrode blad? Dan kun je ook kiezen voor een Physocarpus met geel/groen loof. Het jonge blad loopt in het voorjaar goudgeel uit waarna het heldergroen wordt. In het najaar verkleurt het loof bronskleurig. Physocarpus opulifolius 'Luteus' en 'Dart's gold' zijn mooie goudbladige soorten. Ze bloeien in de maanden juni en juli met witte bloemen waar vlinders op af komen.

In de halfschaduw is 'Luteus' waarschijnlijk mooier. Donkerrood blad vormt in de schaduw een soort 'zwart gat' terwijl geelgroen een donkere plek juist opfleurt. 


Physocarpus opulifolius Diabolo (blaasspirea, sneeuwbalspirea)
Het blad is bruinrood wanneer het uitloopt, maar verkleurt later naar bordeauxrood.

Rijkbloeiende struik 

Het eerste jaar bloeiden onze struiken niet, maar het tweede jaar werd ik eind mei aangenaam verrast door de zeer rijke bloei. De bloemen zijn wit met een zweem van roze. Ze zijn bolrond van vorm wat de Nederlandse naam sneeuwbalspirea verklaart. 

Als de bloemen zijn uitgebloeid ontstaan er mooie donkerrode zaaddoosjes die wat mij betreft echt een bonus zijn. In de goudbladige variant komen ze nog wat beter tot hun recht omdat ze dan mooi afsteken tegen het lichter gekleurde loof.


Physocarpus opulifolius Diabolo (blaasspirea, sneeuwbalspirea)
De donkerrode zaaddozen die na de bloei verschijnen, zijn een mooie bonus!

Is Physocarpus geschikt voor droge grond? 

Physocarpus is een gemakkelijke vrijwel onverwoestbare heester die op elke grondsoort groeit. Alleen aan kalkrijke grond heeft hij een broertje dood. Op onze relatief zure en droge zandgrond, blijkt de struik het prima te doen. 

Vaak wordt aangegeven dat deze heester niet echt geschikt is voor droge grond. De border waar ik ze geplant hebt ligt vrijwel de hele dag in de zon, dus de grond droogt er behoorlijk snel uit. Daar bleek Physocarpus echter totaal geen problemen mee te hebben! 

Hoe moet je Physocarpus snoeien?  

Physocarpus is een tierige groeier. Het is dan ook echt wel nodig om de struik elk jaar na de bloei te snoeien. Dat doe je door oude overhangende takken met een takkenschaar bij de voet van de struik weg te knippen. Zo behoud de struikt zijn opgaande vorm en blijft hij lekker compact. Volgend jaar zal hij dan op de nieuwe takken weer rijk bloeien.

Tip

Physocarpus opulifolius 'Diabolo' en 'Luteus' zijn online te bestellen bij Tuinplant.nl

Ook interessant

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 


Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Een border waar altijd iets bloeit

9 bollen die wél elk jaar goed terugkomen

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Piet Oudolfs droomplanten