Krentenboompjes zonder meeldauw

Amelanchier alnifolia 'Obelisk' (krentenboompje)


Wanneer het krentenboompje bloeit is de lente echt begonnen! Krentenboompjes krijgen al vroeg in het seizoen blad en bloeien in april/mei met witte bloemen. Na de bloei worden eetbare zwartblauwe bessen (de 'krenten') gevormd die bij vogels bijzonder in de smaak vallen. De bessen zijn ook eetbaar voor mensen maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik ze nog nooit gegeten heb. Niet in de laatste plaats omdat de vogels ons meestal te vlug af zijn! Omdat krentenboompjes niet echt groot worden, zijn ze ook bij uitstek geschikt voor kleinere tuinen.

Van de vorige bewoners van ons huis erfden wij een exemplaar van het "gewone" krentenboompje, Amelanchier lamarckii. Dat zijn die krentenboompjes die je hier in Brabant ook links en rechts in het wild ook tegenkomt. Het krentenboompje was prachtig in het voorjaar maar later in het seizoen kwam er steevast meeldauw in waardoor het blad lelijk werd en vroegtijdig afviel. Bepaald geen sieraad voor zomertuin! Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en meeldauw is lastig te bestrijden. Om die reden hebben we dat krentenboompje uiteindelijk maar gerooid.

Zelf plantten wij in onze achtertuin drie exemplaren van een andere variant van het krentenboompje: Amelanchier alnifolia 'Obelisk'. Deze blijken geen last van meeldauw te hebben en staan er nu al alweer dertien jaar. Amelanchier 'Obelisk' bloeit in april-mei met een karrenvracht witte bloemen. Als ze uitgebloeid zijn, en hun bloesemblaadjes laten vallen, lijkt het alsof het sneeuwt! Gelukkig zijn de bloemblaadjes heel fijn en worden ze gemakkelijk opgenomen in de onderbegroeiing waardoor je geen dode bloesems hoeft te ruimen. Wij hebben er smeerwortel (Symphytum grandiflorum) onder geplant die in dezelfde periode bloeit.


Amelanchier alnifolia 'Obelisk' met een onderbeplanting van smeerwortel. 

Amelanchier 'Obelisk' heeft een andere groeiwijze dan Amelanchier Lamarckii. Het gewone krentenboompje vormt een meerstammige uitwaaierende kleine boom terwijl 'Obelisk' (de naam zegt het al) een rechtopgaande groeiwijze heeft. Het kaartje dat erbij zat gaf een hoogte van 3,5 meter aan.   Dat is de hoogte na ongeveer 10 jaar, maar onze krentenboompjes zijn intussen al een stuk groter. Ik schat zo'n vier en een halve meter, en ze groeien nog steeds. Ik las op de website van RHS (de Engelse Royal Horticultural Society) dat de boompjes, afhankelijk van de grondsoort, uiteindelijk zo'n vier tot acht meter hoog worden. Omdat ze vooral in de hoogte groeien, is dat geen probleem. Amelanchier Alnifolia 'Obelisk' is dus ook echt een aanrader als je niet zo'n grote tuin hebt.


Amelanchier alnifolia 'Obelisk' schiet al vroeg in het voorjaar uit. 


Amelanchier Alnifolia 'Obelisk' (krentenboompje)
Amelanchier Alnifolia 'Obelisk' is na 10 jaar zo'n 3,5 meter hoog. Afhankelijk van de grondsoort kan het boompje uiteindelijk zo'n 4 tot 8 meter hoog worden.


Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan en ontvang alle nieuwe blogs automatisch via e-mail. Het gaat om hooguit één bericht per twee weken, je hoeft dus niet bang te zijn dat ik je ga "spammen" 😉. Via de 'unsuscribe' link in de e-mails kun je jezelf ook weer gemakkelijk afmelden.  


   


Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen


Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Een border waar altijd iets bloeit

9 bollen die wél elk jaar goed terugkomen

Piet Oudolfs droomplanten

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?