Over mij
Mijn naam is Margo Gelten. In 2005 betrokken mijn man en ik onze huidige woning in een klein Brabants dorpje onder de rook van Eindhoven. Wij waren de koning te rijk want we gingen van een tuin ter grootte van een postzegel naar een behoorlijk perceel. Helaas was de grond in onze nieuwe tuin niet al te best: gortdroge, zure zandgrond zonder bodemleven. 'Klapzand' noemen ze dat in Brabant.
Ervaringen uit de praktijk
Ik ging dus op zoek naar tuinboeken en websites om erachter te komen hoe ik tóch een mooie tuin kon hebben. Helaas was er weinig informatie te vinden over tuinen op droge grond. Het meeste heb ik daarom zelf moeten uitvinden. Via dit blog wil ik mijn ervaringen graag met jou delen.
Je vindt hier veel praktische informatie. Bijvoorbeeld hoe je arme zandgrond verbetert, welke planten je moet kiezen, voorbeelden van borders die wij zelf gemaakt hebben en tips voor het onderhouden van je tuin. Via de inhoudsopgave van dit blog kun je zoeken op onderwerp.
Let wel, ik ben geen professional. Ik heb geen opleiding tot hovenier of tuinontwerper gevolgd. Wat ik wél ben is een tuinliefhebber met meer dan 25 ervaring in tuinieren op zandgrond. Naast dit blog schrijf ik ook artikelen voor het tijdschrift van de Vlaamse Vaste Planten Vereniging (VVPV)
Abonneren op mijn nieuwsbrief
Klik hier om je gratis te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht als er een nieuw blog verschenen is. Ik schrijf alleen artikelen die ik zelf ook graag zou lezen en zorg ervoor dat mijn blogs niet volgepropt worden met irritante banners en reclame.
Ik vind ook dat elk blog praktisch en informatief moet zijn. Ik put uit eigen ervaring maar voor ik een blog schrijf, probeer ik daarnaast ook altijd nog wat onderzoek te doen. Soms leer ik daar zelf ook weer wat van!
Ecologisch tuinieren
Mijn man en ik vinden het belangrijk om ecologisch verantwoord te tuinieren. Voor ons betekent dit:
- Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken;
- Geen kunstmest gebruiken;
- Zo min mogelijk bestraten;
- Geen gazon, wél veel bijenplanten (zie mijn lijst met meer dan 250 bijenplanten);
- Veel aandacht voor de waterhuishouding, bijvoorbeeld door te mulchen;
- Droogtebestendige planten kiezen;
- Zelf compost maken van tuinafval;
- Aandacht hebben voor de vogels, insecten en andere dieren in de tuin.
Bekijk onze tuin!
Wij organiseren geen open tuindagen. Het lijkt me leuk om andere tuiniers en lezers van mijn blog te ontmoeten, maar op dit moment valt het niet te combineren met mijn drukke baan, het onderhoud van onze tuin én het schrijven dit blog.
Wil je toch zien hoe onze tuin geworden is? Klik dan hier om een kijkje te nemen!
Contact
Je kunt contact met mij opnemen via: margo@tuinierenopzand.euJe kunt me ook volgen via social media: