Waarom water in de tuin zo belangrijk is.



Wel of geen water in de tuin? Water staat hoog op het verlanglijstje van veel tuinliefhebbers. Al schijnen mannen hier meer belang in te stellen dan vrouwen! Vijvers, waterlopen en fonteinen zijn blijkbaar typisch een mannending.   

Jarenlang bestond het enige water in onze tuin uit een aantal vogelbadjes die links en rechts verspreid stonden. Die badjes vullen we dagelijks met fris water en het is wonderlijk wat zelfs zo weinig water doet voor het leven in je tuin. Regelmatig vind ik een kikker midden in het badje. Vogels komen drinken en zich wassen en ook de eekhoorns en een egel komen af en toe langs voor een verkoelende slok. 

Toch was er op de achtergrond altijd wel een wens om meer te doen. Een grote vijver of waterpartij is niks voor mij (ik ben nou eenmaal een vrouw), maar misschien toch een klein waterwerkje? Of een ondiepe poel voor de kikkers? Uiteindelijk is het een waterschaal geworden. Je ziet hem boven dit blog. Heb jij nog geen water in je tuin? Dan geef ik je vijf redenen waarom je hier misschien toch over na zou moeten denken.  

  

Water is een verrijking van je tuin   

Een libelle zweeft boven het water, een watersalamander duikt onder en een meesje baddert in de zon. Een vijver is een verrijking van iedere tuin. Of hij nou groot is of klein. En dat hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Van een goedkope plastic plantenbak of speciekuip maak je in een middag tijd een minivijver voor je tuin. Op de website van de Vogelbescherming lees je hoe je dat aanpakt. 


Libelle of waterjuffer


Water is onderhoudsarm   

Een tuin onderhouden kost tijd en als je niet zoveel tijd of zin hebt, is het fijn als een tuin onderhoudsarm is ingericht. Het aanleggen van een natuurlijke vijver is dan een goed idee. Een gezonde natuurlijke vijver vraagt weinig onderhoud: de natuur regelt het voor een groot deel zelf. Zo'n vijvertje, zelfs al is het maar klein, trekt kleine dieren aan die je anders niet zou zien zoals libelles, kikkers, en watersalamanders maar ook allerlei insecten, vogels en kleine zoogdieren zoals eekhoorns en egels. 

Bij een natuurlijke vijver zorgen waterplanten voor een natuurlijk evenwicht: ze gebruiken voedingsstoffen, waardoor algen geen kans krijgen en het water helder blijft. Chemische middelen, pompen, filters of UV lampen zijn dan niet nodig. Voor het natuurlijk evenwicht is het wel beter om geen vissen in je vijver te plaatsen. Op de website van Milieucentraal kun je lezen hoe je het aanpakt. 


Egels gaan dood als ze geen water kunnen vinden (foto Dusan Veverkolog)


Water kan dierenlevens redden   

We vergeten vaak dat de dieren in onze tuin, net als wij, regelmatig moeten drinken. In 2018 zijn er veel egels overleden omdat ze geen water konden vinden. Een simpel schaaltje water lost dit probleem op. Verspreid in mijn tuin staan daarom diverse vogelbadjes. Ook insecten, zoals bijen, hommels, zweefvliegjes en lieveheersbeeestjes komen hieruit drinken! 

TIP: de rand van een geglazuurde schaal is te glad voor insecten. Als ze er in vallen, kunnen ze er niet meer uit en verdrinken ze. Leg daarom een steen als een eilandje in het water. Daar kunnen ze dan op "landen" en drinken zonder in het water te vallen. 



Leg een steen in je vogelbadjes zodat insecten niet verdrinken


Stromend water maskeert omgevingslawaai 

Grenst jouw tuin aan een drukke weg? Het geluid van stromend water overstemt andere geluiden in de omgeving en werkt rustgevend. De Engelse tuinontwerpster Bunny Guiness (winnares van zes gouden medailles bij de Chelsea Flowershow) is zelfs van mening dat het geluid van stromend water verkeerslawaai beter maskeert dan een haag. 

Daarbij is het echt niet nodig om de Niagara watervallen in miniatuur na te bouwen. Een simpel fonteintje op zonne-energie (zoals deze van bol.com) doet de truc ook. 


Water verkoelt 

Tuinen krijgen steeds meer verharding met als absoluut dieptepunt de "tegeltuin" waarin geen plant meer te vinden is. Het nadeel van al die stenen is dat ze hitte cumuleren. De temperatuur kan, vooral in een besloten stadstuin, in de zomer zo hoog oplopen dat je terras meer weg heeft van een bakplaat dan van een gezellige plek om buiten te zitten. Water zorgt dat je tuin koeler blijft, dus weg met die tegels en dat grind en welkom vijver! 


Recycle je oude koekenpan  

Genoeg redenen om te kiezen voor water in je tuin en het mooie is dat dit niets hoeft te kosten. Verschillende vogelbadjes in onze tuin zijn oude koekenpannen waar mijn man de steel af heeft gehaald. 

Dat werkt zo: schroef het handvat los. Het metalen blokje dat dan overblijft klem je goed vast in een bankschroef. Vervolgens pak je de pan met twee handen beet en geef je een flinke ruk naar links of rechts. Daardoor breekt de puntlas af waarmee het blokje aan de pan is bevestigd. Als je niet genoeg kracht hebt, werkt een flinke mep met de hamer aan de linker- of rechtbank van de pan ook. Met een vijl kun je het restant van de las wegvijlen en dan heb je een mooi rond bord. 

De nieuwe waterschaal staat nu al een aantal maanden in onze tuin maar de oude koekenpan blijkt nog steeds favoriet te zijn bij de vogels! Wij gebruiken die oude koekenpannen trouwens ook als bord onder potplanten. Onverslijtbaar, in tegenstelling tot de plastic borden die je in de winkel koopt. 


Tip  

Ik kocht onze waterschaal bij Compleetgroen. Hij is 80 cm in doorsnede maar hij is er ook in andere maten (van 60 cm tot 1,50 meter). De schaal is antraciet van kleur en voorzien van een roest- en corrosiebestendige laag. Je kunt hem gemakkelijk waterpas plaatsen door de ring die eronder gelast is. Het is een degelijk Nederlands product, geen Chinese rommel. 


Ook interessant


Bewaar op Pinterest:


Abonneren   

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 


Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dat betekent. 

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!