Salvia sclarea (scharlei) 'must have' plant

Lilawitte bloemtoortsen van Salvia sclarea (scharlei, muskaatsalie)


Alle salvia’s doen het goed op zandgrond, ze gedijen namelijk op droge grond. Salvia Sclarea (scharlei, muskaatsalie) is wat mij betreft de koningin van de salvia’s. Een ‘must have’ plant. Wie de scharlei heeft gezien, wil haar hebben. 

De scharlei heeft tamelijk groot behaard grijs blad en grote lila/witte bloemen. De plant wordt circa een meter hoog, maar heeft stevige stelen die zonder steun overeind blijven. Het is een echte zomerbloeier (juni-augustus). Omdat de schutblaadjes van de bloemen ook kleur hebben, behoudt de scharlei zijn sierwaarde, ook wanneer hij is uitgebloeid. Voor een zonnige plek in de border. 


Is Salvia sclarea een vaste plant?

Salvia sclarea is tweejarig: het eerste jaar wordt het bladrozet gevormd en in het tweede jaar verschijnen de bloemen. Tweejarig moet je overigens niet al te letterlijk opvatten, bij ons hebben ze ook wel eens een derde jaar gebloeid. Sommigen beschouwen tweejarigheid als een probleem. Zelf heb ik er niet zo'n moeite mee. De plant zaait zichzelf goed uit. Als je elk jaar wat zaailingen laat staan, kun je het volgende jaar weer opnieuw genieten van deze prachtige zomerbloeier.


Hoe winterhard is Salvia sclarea? 

In strenge winters kun je de planten kwijtraken. Daarom is het slim om wat zaad op een vorstvrije plek te bewaren zodat je de scharlei, als dat nodig is, opnieuw kunt uitzaaien. Als je het zaad koel en droog bewaart, behoudt het jarenlang zijn kiemkracht. Bij goed gesorteerde tuincentrums of kwekerijen wordt de plant ook wel in potjes aangeboden. Het is mij overigens nog maar één keer overkomen dat de zaailingen de winter niet overleefd hebben en dat is al heel wat jaren geleden. 


Van de geur moet je houden! 

Salvia's hebben een typische geur waaraan je de soort altijd kunt herkennen. Salvia sclarea is een stuk aromatischer dan de meeste andere Salvia's. De Nederlandse naam 'muskaatsalie' geeft dit eigenlijk al aan. De geur is intens en heeft iets van nootmuskaat, muskus en kamfer. 

De scharlei ruikt sterk, vooral bij aanraking of als je het blad en de stelen kneust. Zelf vind ik het geen probleem. Zolang je de plant met rust laat, is de geur niet heel uitgesproken maar ik ken mensen die de scharlei om deze reden uit hun tuin verwijderd hebben. 

De perceptie van geur is heel persoonlijk. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld een parfum met muskus heerlijk ruiken. Anderen vinden die geur afschuwelijk. Hetzelfde geldt voor de geur van de scharlei. Sommige mensen omschrijven die geur als aards, kruidig en niet onaangenaam. Anderen vinden dat de plant ronduit stinkt. Ervaar het zelf zou ik zeggen! 


Salvia sclarea zaaien 

Zelf zaaien is een fluitje van een cent. Het zaad kiemt heel gemakkelijk. .Je kunt Salvia sclarea zaaien in het voorjaar maar het beste moment is de zomer. Dat heeft te maken met de tweejarigheid van de plant. Zou je al in het voorjaar zaaien, dan moet je een hele zomer zorgen voor een plant die toch niet gaat bloeien. Zaai je in de zomer (eind juni is een goed moment) dan heb je in het najaar behoorlijke planten waarmee je de oude kunt vervangen. Die zaailingen zullen dan de volgende zomer bloeien. 


De lila met witte bloemen van Salvia sclarea eind juni in volle bloei
Salvia sclarea eind juni 


Niet alleen mooi maar ook nuttig!

De scharlei is niet alleen mooi maar ook nuttig. De bladeren en de bloemen kunnen gegeten worden. Van de bloemen kun je thee zetten. Net als Salvia officinalis (de gewone keukensalie) is de scharlei geneeskrachtig. De medicinale waarde is alleen wat milder in uitwerking. Het werkt onder andere bij menstruatiepijn en anorexia (alles over de geneeskrachtige werking van deze plant lees je op InfoNu, mens en gezondheid


Bijenplant 

Net als andere Salvia's, is de scharlei aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers. 


Toch liever een vaste plant?

Heb je toch liever een vaste plant dan een tweejarige? Dan is Salvia nemorosa 'Dear Anja' misschien iets voor jou. Een prachtige blauwe kleur, een lange bloeitijd (hij bloeit twee keer) en een echte bijenmagneet. Net als als Salvia sclarea is deze salvia bovendien heel droogtebestendig. 


Salvia Sclarea (scharlei)
Salvia sclarea met Stipa tenuissima Ponytails en de eenjarige spoorbloem Centranthus macrosiphon. 


Tip 

Je kunt Salvia sclarea in potjes bestellen bij tuinplant.nl


Ook interessant 


Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!